Inkokt lax

Inkokt lax

Inkokt lax med romsås, timjanmorötter och potatis

Recept:

Koka 900 gram potatis.

Lag: Koka upp 2 liter i en vid, rymlig kastrull. Tillsätt 3 msk saltsalt, 3 krm vitpeppar och 3 krm svartpeppar. Skiva 1 gul lök och skär av stjälkarna på 1 kruka dill. Lägg ner löken och dillstjälkarna (spara kvistarna) i kastrullen och låt lagen koka i ca 5 min.

Medan lagen kokar: Skär 600 gram laxfilé i fyra delar, nästan rakt igenom. Filén ska hålla ihop så skär precis ner till skinnet men inte igenom. Dra kastrullen från plattan, tillsätt 3 msk vitvinsvinäger och lägg ner fisken. Lägg på ett lock. Ställ kastrullen vid sidan av spisen och lår fisken koka in i ca 12-17 minuter beroende på tjocklek.

Koka upp en liten kastrull med 3 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong och 1 tsk torkad timjan. Skala och skär 250 gram morötter i tunna slantar. Koka dem i ca 5 minuter. Lägg ner 150 gram sockerärtor den sista minuten. Häll av vattnet och häll upp grönsakerna i en skål.

Blanda 3 dl gräddfil och 75 gram stenbitsrom. Hacka dillkvistarna och rör ner hälften av dillen i gräddfilssåsen (resten strös över laxen). Smaka av med salt och peppar.

Lyft försiktigt upp laxen och lägg den på ett fat. Strö över resten av dillen.

Servera laxen ljummen med nykokt potatis, romsås, morötter, sockerärtor och citronklyftor.

Smakmässigt ingen sensation direkt. Det smakade vad det var, dvs lax, romsås och grönsaker. Ganska tråkigt men helt okej ändå. Laxen blev verkligen saftig och fin av att kokas på detta sätt.

Näringsmässigt ser måltiden ut enligt följande:

Energi: 700 kcal per portion

Energifördelning:

Protein: 27 E%

Fett: 45 E%

Kolhydrater: 28 E%

Bra fördelning även om fettprocenten är lite hög. Det är mestadels bra fetter som kommer från laxen. Jag äter inte potatis och bytte ut den mot dubbel mängd grönsaker istället. Det gjorde att energin minskade till 550 kcal / måltid och energifördelningen ändrades radikalt:

Protein: 32 E%

Fett: 56 E%

Kolhydrater: 12 E%

Eftersom jag äter 6 mål mat per dag behöver jag inte 700 kcal i en och samma måltid. Därför passar rätten mig bättre på detta vis. Jag kan tänka mig att laga rätten igen men då med lite mer kryddor.

7 thoughts on “Inkokt lax

  1. Å vilken koll du har på vad du äter… Jag skulle inte ens kunna räkna ut de där procentsatserna och har ingen aning om vad min kropp trivs bäst med för jag har aldrig provat olika. Är också imponerad av att du verkligen klarar att hålla de där 6 måltiderna, hinna, orka, komma ihåg. Jag är så ostrukturerad på matsidan (bland andra). Ibland är det synd, ibland är det en tillgång.

    • Ja, det är verkligen på gott och ont att äta såhär, men mest gott, tycker jag. Jag tränar en hel del och har märkt att min kropp presterar och mår bäst när jag äter såhär. Hade jag inte tränat hade jag nog inte alls varit så noggrann, antar jag. Sen är kost ett stort intresse för mig. Fast baka är med ett av mina intressen =)

  2. Jag är impad av din koll på allt, din energi och framför allt din karaktär! Eller karaktären kanske är mer ett sätt att leva? Impad är jag i vilket fall som helst.

  3. Har aldrig testat att koka lax sådär. Tror att jag ska prova på det! Kastrullen ska alltså inte stå på plattan efter att man lagt i laxen?

    • Precis! Man kokar upp lagen och drar kastrullen från plattan. Där lägger man i fisken och låter kastrullen stå bredvid spisen med locket på tills laxen är klar. Coolt att den blir klar! Och den blev riktigt saftig och mjuk! Har heller aldrig testat koka så innan, men det blir definitivt fler gånger!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *