Smärtfri morgonrutin för hela familjen

image

Jag tänker mig att mina barn är ganska lugna och snälla, kastar sig inte hejdlöst från soffbordet och springer inte vanligtvis skrikandes runt köksön varv efter varv. Jag antar att alla hittar sin nisch i att leva rackare eller så, eller vara extra mycket barn kanske, vad vet jag?!

Både Elise och Tilia har nischat sig mot kläder, som att byta om trettio gånger om dagen, som att totalt bryta ihop om fel klänning är framtagen eller bara grejen att vägra bära byxor… det kan göra mig galen!

Gnällbiten är värst på morgonen innan vi ska iväg till förskolan och trots att vi alltid tillsammans lägger fram kläder kvällen före och är konsekventa så slår det nästan aldrig fel; Elise bryter ihop totalt för hon just idag känner mer för att bära kjol än klänning. Tilia hakar på och vill samma och dessutom har hon någon fobi för strumpor just i påklädningsskedet som ger ytterligare ett bryt, som den andre tar vid i osv… Helt ohållbart!

Jag har fått nog och bestämde mig för ett par veckor sedan för att införa ett belöningssystem med hjälp av tecken som stöd. En bild för varje moment som ska göras på morgonen, från uppstigning till ytterkläder på. Gör man alla sina bilder utan att gnälla (dvs det jag nyss beskrivit) så får man en guldstjärna.

Döm om min förvåning när jag upptäcker att barnen redan första dagen köper mitt koncept helt och hållet! Guldstjärnan får de vid ytterdörren och när vi kommer fram till förskolan lämnar de tillbaka den till mig. Inget gnäll om fel kläder, ingen som bryter ihop för att något annat plagg hellre hade burits osv. och skulle tendensen komma räcker det att jag påminner om kriteriet för att få en guldstjärna. Dessutom går morgonrutinen avsevärt snabbare nu såklart!

Vi har kört efter detta i ungefär en månad nu och de senaste två veckorna har bilderna glömts bort flera mornar men allt har funkat precis lika fint ändå. Ett vinna/vinna-koncept helt enkelt! Och ja, det har funnits någon enstaka morgon när de gått miste om en guldstjärna men efter att jag förklarat anledningen har de förstått varför och köpt läget. Fantastiskt!

3 thoughts on “Smärtfri morgonrutin för hela familjen

    • Japp, ska erkänna att jag alsrig trodde det skulle falla så pass väl ut. Jag googlade till mig fina glada bilder, skrev ut dem och laminerade dem innan jag klippte ut dem som runda kort.
      Min tanke var att sätta kardborre på baksidan så barnen skulle kunna fästa dem på en tavla av nåt slag men det visade sig att själva korten räckte för dem.
      Jag lägger korten i en hög i den ordning jag vill att de ska ske sedan ser de det översta kortet och gör det som kortet visar. När den sysslan är klar lägger vi bort det kortet och tar nästa i högen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *