Ängslyckans förskola

Bild på Ängslyckans Förskola

Om inte så länge ska Elise skolas in på förskolan och vi fick till vår stora lycka vårt förstahandsval. Det ligger beläget cirka 200 meter från vårt hus och har alla de krav och önskemål som vi hade satt upp som viktiga för oss. Tur kan man säga! Förskolan ligger i utkanten av ett mindre villaområde på Knösö och har, liksom vi, nära till många fina naturområden.

Ängslyckans förskola består av två integrerade avdelningar för barn i åldern 1-5 år. På varje avdelning arbetar tre heltidsanställda pedagoger om har hand om max 17 barn. Jag tycker det är positivt att barngrupperna är spridda i ålder så Elise dagligen kommer att vistas bland barn mellan 1-5 år. Det är bra både för de stora och de små, tycker jag! Barnen äter på den avdelning de tillhör men övrig tid rör de sig fritt mellan avdelningarna. Förskolan är en miljöförskola och har grön flagg som betyder att de arbetar med miljö och hållbar utveckling. Tillsammans med barnen sopsorterar dem, odlar kryddor och grönsaker och komposterar.

I det egna köket arbetar en kokerska som lagar all mat och använder sig i så hög grad som möjligt av ekologiska råvaror. Socker undviks i möjligaste mån och det serveras till exempel inte fruktyoghurt eller kräm. När ett barn fyller år bjuds det inte på tårta eller glass utan födelsedagsbarnet får välja frukt för dagen och får sitta på ”Guldstolen” och även bära en krona på huvudet om så önskas.

Barnen är utomhus väldigt mycket, antingen på den egna gården eller gör de en kortare utflykt med hela eller en del av barngruppen. Efter lunch sover de som önskar och även det görs utomhus året runt. De sover i små trälådor ute i friska luften. I love it!

Som alla andra har förkolan olika aktiviteter för barnen beroende på ålder för att anpassa pedagogiken så det passar barnets utveckling. Pedagogerna försöker ofta ta ett par barn åt sidan för att göra något annat en liten stund, allt för att få möjligheten att se alla barn och möta deras individuella behov.

Jag ha träffat pedagogerna och de verkar toppen allihop, sex kvinnor i varierade åldrar. Elise och Militärpappan träffade av en slump på en av dem i kön på Maxi och Elise sträckte direket upp armarna mot, för henne, den främmnande kvinnan: ”Ta med mig!” Det lovar gott! Inskolningen tar ungefär två veckor och Militärpappan tar första medan jag ta den andra. Inskolningen börjar den 9 augusti.

6 thoughts on “Ängslyckans förskola

  • Ja, när börjar Cebastian?
   Oj, jag gör ingenting. Det är wordpress inställningar antar jag. När jag får upp din kommentar kan jag välja på Godkänn, svara, snabbredigera, redigera, historik, skräppost och kasta i papperskorgen. Väljer jag svara kommer en dialogruta upp och så svara jag i den, då hamnar det sådär snett under din kommentar. Smidigt!

 1. Jag har arbetat inom förskola och skola i många år och jag håller inte med om att det är bra för barnen när de är så pass små att vara blandade i åldrar.

  Det 4-5 -åringarna som håller på att växa ur förskolan är rätt vilda i sina lekar. Min upplevelse är att det är lugnare och mer rogivande och därför mer utvecklande för småbarn att vara på en renodlad småbarns avdelning. Allting finns i deras höjd, materialet är småbarnstänk mm, vardagen anpassas efter små barns behov vilket inte är detsamma som större barns. Det är så mysigt på småbarns avdelningar.

  Jag kan säga att det ÄR mer stress på en syskon ( eller blandad) avdelning. Många barns behov ska mötas och en tvååring har inte samma behov som en femåring o vice versa. När jag har arbetat på förskola så har jag mest varit stationerad på syskon( 3-5 år) och det är superkul och stimulerande för de barnen, men jag skulle aldrig sätta min lilla i en sån grupp.

  Sedan när de byter avdelning till syskon så (3-5 år) så är de mer ”dagismogna”. Renodlade småbarns(1-2,3) avdelningar och syskon (3-5) avdelningar brukar ha samarbete över gränser ändå plus leka ihop på gården.

  Nu får jag förmodligen halva dagis -Sverige på mig men det här är bara min erfarenhet. Och jag förstår att de förskolor som blandar åldrar har sina pedagogiska tankar kring det, men jag håller inte med.

  Jag tror att en del förskolor har på det sättet för att de inte kan fylla grupperna annars och då blir det en ekonomisk sak. Jag säger inte att just den här förskolan är så, men det finns.

  Mitt råd är att hälsa på en renodlad småbarns avdelning innan ni bestämmer er.

  • Tack för att du ger din syn på saken!
   Jag hälsade på flera olika förskolor innan jag bestämde mig för att det var denna förskolan vi helst ville ha. De flesta av de förskolor jag besökte hade två avdelningar , en för mindre och en för större barn. Jag fastnade för detta ställe, det var helt klart bäst, efter mina mått mätt, men sen vet man ju aldrig hur det är i verkligheten.
   Jag förstår att de äldre barnens lek är vildare och jag tror samtidigt att det är bra att alla barn får lära sig att visa hänsyn och respekt för de olika åldrarnas lekar. Dessutom är de utomhus nästan jämt och inomhus finns ett speciellt rum med mindre leksaker som kulor där de små barnen inte är. Varje dag har de aktiviteter för barn indelat i åldersgrupper så att de får möjlighet att utvecklas. Stolar och bord mm är anpassat för små barn.
   Våra vänner har sina barn på samma förskola och jag har frågat dem om just det där med vildheten i olika åldrars lekar. Både de och pedagogerna menar att det fungerar väldigt bra och att de större barnen är försiktiga vid de små och att de gärna hjälper dem med olika saker. Det låter ju bra, så vi får väl se! Skulle jag känna att det inte passar Elise av någon anledning så får jag väl byta ställe. Men som det är nu ser jag inga anledningar till det.

 2. Skönt att ni hittade ett ställe ni gillade så nära ert hus!

  Jag valde medvetet bort förskolor med 1-5-åringar på samma avdelning. Jag tror inte att det passar oss men jag är säker på att om man har en bra organisation på förskolan och bra personal så passar det utmärkt för vissa barn att vara med blandade åldrar på avdelningen.

  Det ska bli spännande att höra om hur inskolningen går! Isak börjar om elva dagar och hans inskolning ska ta 5-6 dagar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *