Elises mat och nej till smörgåsrån!

När vi var på BVC förra veckan visade det sig vara som jag trodde att Elise inte gått upp så mycket. Nu gör det ju inte särskilt mycket för hon är ju rätt så rund och go som tur väl är, men hon hade växt 3 cm och är nu 72 cm lång.

Det här med maten har varit lite svårt tycker jag. Jag matar och hon gapar och sväljer tills det är slut sen verkar det inte spela någon större roll om hon fått i sig en eller tre deciliter mat. Så jag har liksom stoppat i henne det jag anser vara ”lagom” eller tills jag inte orkat hålla på mer helt enkelt.

Hon verkar aldrig missnöjd eller särskilt hungrig förutom precis innan hon ska få mat, då verkar hon väldigt hungrig. Hon busar ju och håller igång som aldrig förr och det betyder ju både att hon får i sig energi och att hon gör av med energi. Sen har hon ju ätit ersättning först två och senare tre gånger om dagen, men jag tycker att det känns som att backa i hennes matutveckling.

Sedan knappt en vecka tillbaka har jag nu ändrat i Elises kost som nu ser ut såhär i cirkatider:

07.00 Frukost: 200 ml välling

09.30 Mellis: 0,5 dl fruktpuré samt 120 ml ersättning

12.00 Lunch: 1 dl barnmat samt 0,5 dl fruktpuré

14.30 Mellis: 1 dl gröt samt 0,5 dl fruktpuré

17.30 Middag: 1 dl barnmat samt 0,5 dl fruktpuré

19.00 Kvällsmål: 200 ml välling

Hon äter som sagt och verkar nöjd, ibland vill hon inte ha all frukt och så får hon någon majsbåge emellanåt till något mål. Jag ger henne Mild havrevällning Godnatt (från 6 månader) både till frukost och kvällsmål samt mild havregröt (från fyra månader) som grötmål. Som första mellanmål gav jag henne idag frukt med dinkel, tänkte att det kunde bli lite mer mättande, men jag är osäker på det med den låga procenthalten dinkel… Någon som har tips på hur jag introducerar mera gluten i kosten? Behöver jag det? Hur gör ni andra?

Jag ger Elise nästan uteslutande ekologisk mat och så rena produkter som möjligt, så äter vi här hemma och såklart ska hon få minst lika bra mat som oss!

På BVC rekommenderade de att jag skulle ge henne smörgåsrån att pilla med och plocka i sig själv. ALDRIG I LIVET säger jag bara! Till er alltså, för till BVC sa jag bara jaha. I slutet av inlägget kan ni läsa om varför. BVC sa med att jag borde vänta lite med att ge henne fullkornsvälling då många bebisars magar inte ”tål” den i början för det blir för mycket helt enkelt. När jag väl introducerar fullkornsvälling tänker jag blanda ut den med mild havrevälling i början, så gör jag alltid när jag introducerar något nytt.

Elise har länge haft två tänder i underkäken och nu är de två framtänderna uppe på väg fram. Så nu är det dags att börja med små bitar i hennes kost och BVC föreslog vitt bröd som jag skulle rulla små små bollar av som hon kunde pilla i sig. Men jag vet inte… Jag tycker det är svårt detdär med småbitar, jag är så himla orolig att hon ska sätta i halsen! Men jag vet, jag måste komma över det. Barnet kan ju inte äta puré resten av sitt liv! Tips på bra ”puré-avvänjningsmat”? Jag brukar skära majsbågar till små bitar så får hon plocka med dem istället och så försöker jag att inte puréa all mat helt slät. Men jag är så nevös!

Jag vet att ni är många förståndiga, kärleksfulla och erfarna mammor som läser bloggen, så ge mig era tips är ni snälla!

Angående smörgåsrånen så är nedanstående text hämtad från Rebeccas Mammablogg. Vi har en väldigt lika syn på mycket inom mat och för att inte behöva upprepa allt hon redan skrivit, så lånade jag hennes text om detta. Hennes blogg är låst och bara inbjudna gäster får läsa. Skicka henne ett mejl (rebeccasmammablogg@gmail.com) och berätta vem du är för att få följa hennes blogg du med! Det är verkligen en blogg jag rekommenderar! Där kan man läsa om hennes vardag med Isak 9 månader, om kost, barnmatsrecept och om hennes tankar bland så mycket annat!

”Om smörgåsrån

Många är de föräldrar som ger sina barn smörgåsrån som ett tidsfördriv eller ett litet snack ibland, dagligen eller mer sällan. De smälter i barnets mun så de kan inte sätta det i halsen och så kan det vara skönt för barnet att tugga på om det kliar i tandköttet. För att inte tala om hur billigt det är. Himla smidigt kan man tycka. Men hur nyttigt är det? Innehållsförteckningen på smörgåsrån ser ofta ut såhär (kan vara lite olika beroende på tillverkare): 

Vetemjöl, härdat vegetabiliskt fett, emulgeringsmedel, vetegroddar, salt, bakpulver, surhetsreglerande medel.

Vad betyder detta? Jo, den största delen av smörgåsrånet består av vetemjöl. Den två följande ingredienserna är härdat vegetabiliskt fett och emulgeringsmedel. Eftersom det inte står något om emulgeringsmedlet är framställt animaliskt eller vegetabiliskt så kan man anta att det är framställt animaliskt, eftersom det blir billigare för tillverkaren, d v s, slaktrester från kor och grisar. Mumsigt, va? (Emulgeringsmedel finns i livsmedel där man måste blanda ämnen som normalt inte vill förena sig).

Det står med stora bokstäver på förpackningen ”Innehåller inga transfetter”, så att småbarnsföräldrar med gott samvete ska kunna trycka i sina halvårsgamla barn rånen (transfetterna togs bort från smörgåsrånen för ca två år sedan efter att en het debatt blossade upp om transfetternas farliga påverkan på vår hälsa). Detta betyder på inget sätt att härdat fett inte är onyttigt! Men tillverkaren skäms inte för att använda missvisande marknadsföring och lura oss att tro att smörgåsrån är nyttigt för att det inte innehåller socker eller transfetter. Smörgåsrån är inget annat än onyttigt och jag tycker det är sorgligt att smörgåsrån blivit en produkt som alla ska stoppa i sina pyttesmå barn, som inte ens bett om det.

Ett mycket bättre alternativ är majskrokar som har en enda ingrediens: majs. Majs är förvisso ganska sött men det är en helt naturlig produkt och man ska såklart inte ge tio majskrokar om dagen, kanske inte ens en om dagen. Varför ska vi redan nu lära barnen att det är okej att småäta hela tiden?

Observera att detta inte är något påhopp på er som ger era barn smörgåsrån, jag vet att okunskapen är stor och jag vet att de flesta inte ens tittar på innehållsförteckningen. Jag hoppas kunna få fler intresserade av detta. För barnens skull!

Källor: Äkta Vara, Mats-Eric Nilsson, Ordfront förlag
http://www.goteborgskex.se/
http://steffiescorner.blogspot.com/

14 thoughts on “Elises mat och nej till smörgåsrån!

 1. När Felix var liten köpte jag barnmatsburkar från rätt ålder och ”härmade” sedan deras konsistens med bitar och dylikt i min hemgjorda mat. Kommer nog göra likadant nu.

  I takt med att maten lev mindre pureéig gav jag SMÖRGÅSRÅN…. visste inte om det jag precis lärde mig nu.
  🙂

  Jag gav också vitt mjukt bröd som han fick suga i sig. Inte för små bitar, utan en stor bit så det lossnade mindre bitar när den stora blev tillräckligt blöt.

  Kanske inte är helt rätt att göra så men det blev människa av honom också. 🙂

  Minns dock att han satte något i halsen en gång, men minns inte vad det var. Jag gjorde en sån där Heimlich manöver men det funkade inte så jag vände honom sedan upp och ner och skakade (i panik), då flög biten ut.

  (Hoppas inte sociala myndigheterna läser detta nu…. 😉

 2. Nämen nu blir jag generad! Vad gullig du är. Tycker att det låter som att du har otroligt bra koll på maten (bättre än BVC). Tror inte att du behöver ge henne mer gluten, det räcker bra med vällingen och gröten. Det är ju gluten i bröd, pasta m.m också.

  Jag är också rädd att Isak ska sätta i halsen men nu börjar jag bli lite lugnare. Han älskar att tugga och är så duktig på det. Börja med lite mindre bitar och ta mjuka saker som bröd, väl kokt broccoli (kanske inte stjälken då), banan etc. Sen kommer du våga ta lite större bitar när du ser att Elise lärt sig att tugga innan hon sväljer!

  Du får säkert bättre tips av mer erfarna mammor…

 3. Elise mat ser ungefär ut som Williams, fast han äter ett mål mindre på förmiddagen.
  Har samma bekymmer med honom, hade kunnat mata honom tills hans spyr rätt ut, han hade fortfarande velat ha mer mat;) Det är i det läget svårt att hitta en ”lagom” mängd.

  Vet inte om du lägger någon tillit till experterna på growingpeople men de har en måltidsordning för 7-8 månaders bebisar som i det stora hela ser ut som Elise meny.

  http://www.growingpeople.se/templates/Page.aspx?id=2714

  Jag försöker hålla mig hyffsat efter deras kostupplägg, den känns vettig.

  Förståndig och erfaren mamma låter jag vara osagt men kärleksfull är jag;)

  Angelica

 4. Ja, vilka sköna dagar jag hade!!
  Nu är mina två kära hemma igen.

  Ja, det är mycket är mkt att tänka på gällande vad vi stoppar i våra barn. Ibland är det kanske skönast att inte veta innehållet?! För ibland när jag är trötta mamman får IB mkt färdigköpt.

  Jag var benhård till en början, IB fick inget sött, utan bara naturella produkter mm. Vilket innebar problem för oss när Inga Beatha var sjuk och låg på sjukhuset i julas. Hon ville varken äta eller dricka. Och på sjukhuset gav man bara IB massa söta saker (som hon behövde just då men inte ville ha). Jag uppmanades att all dryck skulle vara söt, och att hon skulle äta glass, och man ge henne isglass på pinne. – Inga Beatha såg mest ut som ett frågetecken och vill inte ha något av de nya ”godsakerna”. Hon spottade ut glassen och vägrade dricka annat än vatten. Det bästa hon vet är fortfarande gröten. Men nu har vi övat på att äta godsaker, det på gott och ont?! Men glass vi hon fortfarande inte ha.

  Vore kul att ses någon gång. Om det planeras något roligt i Onsala i vår/sommar får vi bjuda in er.

 5. Ja det räcker med snö nu. Vill också ha vår och gå och gunga med Cebastian i parken.
  Vi bor ju tyvärr i område där de hittade den där dvärgbandmasken så jag känner mig inte lockad att gå i skogen. Har både duschat och avmaskat Keeta idag.
  Såret var torrt och fint, men långt.

 6. Jag är nog inte lika petig. Vi äter inte mycket halvfabrikat här och vi köper mycket ekologiskt, men eftersom vi handlar i vår lokala lilla butik och inte i någon av de stora kedjorna (vi handlar miljömedvetet – ingen bilkörning till och från affären!) så finns inte allt vi äter ekologiskt.

  Vi äter en massa E och annat krafs säkert. Jag läser inte på. Korvar och allt vad det är. Köttklister blir det säkert en del med. Jag försöker inte få mina barn att äta renare än jag, jag lagar inte annorlunda till dem än till mig, däremot försöker jag ge dem en sund inställning till mat.

  Emulgeringsmedel, jag kan inte så mycket, men slaktrester är jag inte rädd för. Alla bitar på kon går att äta, i princip. Men jag är säkert mest bara oupplyst.

  Jag ger Eldric i princip småbitar av det vi äter. Han får de där smörgåsrånen eller flatbröd emellanåt, kanske en fjärdedels skiva och därpå lägger jag stora lass med exempelvis leverpastej. Det blir bra små bitar att börja med. Du kan säkert hitta något annat att baka eller köpa som är bättre för dig än smörgåsrån om du inte tycker de är bra. Banan har jag slutat mosa och hackar den istället. Annars får han smaka på små bitar av ost och små bitar av ägg, raggmunk, pannkaka, stekt färs, pasta. Sånt vi lagat till oss själva helt enkelt.

  Eldric dricker inte välling men får grötar med etiketten 8 månader och de är väl en del fullkorn. Jag har inte fasat in men han har inte heller någon problemmage.

 7. Förstår inte varför man ska ge vitt bröd alls?? Det är ju bara luft i det ändå och mättar inte alls.

  Jag kör på lite grövre bröd, och har gjort ända sen tänderna var på plats.

  Hellre ger jag en hembakt kaka än sånt där jävla franskbröd eller vita rost-skivor.

 8. Pingback: Äta och sova – Rymdfrost

 9. Tyvärr är det ju för- och nackdelar med det mesta vi stoppar i oss. Inget livsmedel känns som det perfekta att ge ens barn då det blir mer och mer ”utfyllnad” i livsmedel för att få bättre hållbarhet, billigare produktion osv. Tyvärr är det nog bara att köpa läget och välja det man själv tycker är minst skadligt. Det är ständigt en debatt mellan smörgåsrån och majskrokar. Själv väljer jag smörgåsrån före majskrokar. Majskrokar må va gjorda av endast majs, men majs innehåller väldigt mycket stärkelse vilket fräter sönder tänderna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *