Jämlikhetsbonus – vilket jävla skämt!

Idag har vi varit på genomgång hos Försäkringskassan och där fick vi reda på att allt det här med föräldrarledighet är sjukt mycket mer invecklat och svårt än vi någonsin kunde tro. Ju fler frågor förvirrade blivande föräldrar ställde desto rörigare och otydligare blev det, för oss alla. Men nu är det gjort!

En sak retar upp mig lite bara, som vanligt… Och med risk för att inte förstå precis allt, vill jag ändå spy lite galla över det här med jämlikhetsbonusen.

1. Hur fan tänkte de som utformade reglerna för den?

2. Hur i hela världen kan de människorna tro att någon endaste gör sig allt det besväret för max 13000 spänn?

3. Och så irriterar det mig att beroende på när barnet föds på året, har föräldrarna olika chans att få bonusen. Vem glömde tänka, undrar jag?

Jag och Militärpappan hade tänkt dela ganska lika på föräldrarledigheten, inte på dagen rakt av, men på ett ungefär. När vi sen fick höra om att man i så fall kunde få en jämställdhetsbonus, så tänkte jag att fasen vad bra! 13000 spänn på ett år är ju ändå typ en mammaledig-månadslön. Klart vi ska söka det!

Tills jag idag har fått veta kriterierna för att kunna få ta del av denna bonus. Eftersom Militärbebisen kommer att födas i Juli så kan bara jag och Militärpappan få bonusen om vi delar lika på dagarna redan från början. Det vill säga att jag tar ut typ 4 dagar i veckan från förlossningen och han tre. Men, finns det någon som gör så? Inte många, visar statistiken. Och folk frågar sig varför! Herregud… Ja, vad fan tror de själva?

Vi hade tänkt att jag tar ut kanske första 6-8 månaderna och sen Militärpappan de följande 6-8 månaderna. Det är väl för fan jämlikt? Nej, det är det inte. Inte enligt Försäkringskassan.

Nu skiter vi i jämlikhetsbonusen, som i så fall skulle bli en skattelättnad och inte alls generera 13000 kr på ett år. IRL.

För tillfället bakar jag rosa Katalanska maränger. Stora som tusan och riktigt coola, tycker jag! Mycket coolare än Försäkringskassans jämlikhetsbonus. Så det så!

6 thoughts on “Jämlikhetsbonus – vilket jävla skämt!

 1. Oh, maränger är mums!
  Och visst kan man inte låta bli att så smått börja hata FK när man väntar barn… har också svårt att finna logik i deras resonemang, helt klart. Och alla dessa papper… blir galen.

  (Tänkte smyga in att jag bytt blogg också. :))
  Kram

 2. hihi hi
  jag tycker det låter bättre att baka!!

  om du vill laga fisksoppa – vet att det ej är bakverk men oj vad gott! så här kommer receptet.
  fräs gul lök, röd paprika, morötter, potatis, äpple. häll i fisk, buljong (*vi tog lökfound blev perfekt det också!), curry och dill!!! häll i en skvätt grädde om du vill! Så gott!

  kram kram

 3. Är de så där sega? Marängerna alltså. Jag tror jag måste prova sega maränger någon gång, det måste bli helt galet gott…

  Vi blir nog också utan den där jämställdhetsbonusen även om vi kommer dela rätt bra. Men vår bebis kommer ju ungefär samtidigt och jag kommer vara hemma första tiden själv, i alla fall föräldraledighetsdagsmässigt.

  • Ja, marängerna är sådär underbart sega inuti! Och bättre blir de, om de får stå till dagen efter eller längre. Om man kan hålla sig… De är sjukt goda! Eller så är det jag som är en godisgris… =P

 4. Funderade också på den där bonusen men nu när jag läser här känns det ju inte alls lockande. Har en julibebis och jag var hemma första fem månaderna och nu har vi lyckats pussla här hemma under våren och i juni ska pappan vara föräldraledig och då tycker jag att vi delat lika men nähä… så funkade det visst inte… vilket skit.

 5. Har två kommentarer till detta. Läs och jag lovar att du kommer att tycka att jämstäldhetsbonusen är lättförstålig…

  http://hannanonien.blogg.se/2010/march/argtisdagen.html

  http://hannanonien.blogg.se/2010/april/en-hyllning-till-csn-och-logik.html#comment

  Ytterligare en detalj i det hela är att när vi nu tänker köpa hus och jag ska sälja aktier till handpenning så räknar csn (inte försäkringskassan) det som en inkomst och om det vill sig illa får jag betala tillbaka till csn… Jag tror att försäkringskassan och csn håller på att göra mig till en sämre, mer aggressiv, människa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *