Kameratips mottages tacksamt!

Jag är i behov av en ny kamera. Man kan kanske säga att jag verkligen måste ha en snart, annars dör jag?! En digital systemkamera. Nu är inte foto mitt största intresse och kommer nog aldrig bli, det verkar gå för långsamt för intressen i min smak… Och om jag nu skulle ändra mig med tiden, så köper jag en bättre (och dyrare) kamera då. Vad ska jag ha för en? Vad ska jag tänka på? Vad är viktigt? För mig. HJÄLP!

Jag läser mängder med bloggar varje dag och många av er har sånadära fina kameror och tar foton jag skulle ge tusenlappar för! Jag tänkte att ni kanske har tips till mig?Jag är verkligen lost i denna djungel… Megapixlar i all ära men ISO, DIGIC, iFCL-mätning, EF-S… Vad behöver jag ha koll på?

Mina önskemål:

– Kunna ta foto utan att det blir massa sudd så fort någon rör sig.

– Kunna ta foto utan massa röda ögon på alla bilder.

– Kunna ta många bilder snabbt (alltså snabbare än nu då det tar ca 10 sekunder om jag har blixt på, per kort…)

– Kunna ta foton utan sådan extrem blixt att Elise blundar på alla kort!

Antar att jag bara behöver en ganska enkel kamera? Kan det vara en idé att satsa på en Canon eller Nikon kanske? Hjälp, som sagt.

14 thoughts on “Kameratips mottages tacksamt!

 1. Kan egentligen ingenting om foto och kameror. (När en dröm om att gå fotokurs men vem vet när det blir av?) Vet dock att både Canon och Nikon har bra kameror i olika klasser både när det kommer till hur avancerade de är och i pris. Gå till butikerna och kläm och känn. Kameran ska ligga bra i handen och du får inte uppleva den som för stor och klumpig. Jag valde länge och väl mellan Canon och Nikon och valet föll på den kameran som hade bäst pris för tillfället 😉

 2. det är en svår ekvation det där…
  det blir ju sudd om man inte har en SNABB kamera…dvs som kan ta fotona på någon sekund…
  blixten kan man ju stänga av – röda ögon tror jag inte det brukar bli? (vi har en nikon d40x o tror inte jag brukar få röda ögon när jag fotat…):)
  nikon är tunga – och iaf den modellen vi har så sitter själva motorn i objektivet och inte i kamerahuset-vilket gör att det blir dyrare objektiv …
  MEN våran har några år på nacken också – så vet inte hur de ser ut idag.
  tipsar om cyberphoto.se 🙂

 3. Jag tycker att om man inte har helt intresset och bara vill ha en bra ”kamera”, skulle jag skaffa en Nikon D 3100, bra kamera till bra pris =D

 4. Det är en djungel där ute. Jag har själv en Nikon D80 modell -08, men skulle sååå gärna vilja byta. Men det får bli när jag vunnit på lotto eller nåt hahaha Som mammaledig 2 barnsmorsa skiter man inte pengar direkt hhshs

  45 dagar va? Sjukt! Fast så som du håller igång blir det tidigare. I af några dagar

 5. Jag har en Canon EOS 450D, var bäst i sin prisklass för kanske 2-3 år sedan. Du får komma och klämma och fota lite. Kram!

 6. Röda ögon får man för att blixten sitter för nära objektivet. Antingen har man extern blixt eller låter bli blixt helt. Med de digitala systemkamerorna klarar man fota inomhus utan blixt.
  Att fota utan sudd beror på din kompetens att ställa in kameran, se här: http://kameratrollet.se/2011/12/06/fototips-del-4-samspelet-mellan-iso-slutartid-och-blandare/

  Fotografera många bilder utan tio sekunders väntan kan de flesta kameror om du stänger av blixten.

 7. Canon eller Nikon har ingen betydelse, det är lättast att fortsätta med det man är van vid men annars så är de likvärdiga både i pris och tillbehör. Jag tycker så här:
  Canon 600D (eller motsvarande Nikon då) är en utmärkt kamera som håller länge. 6000 kronor för den. Det går förstås också bra att köpa den ännu enklare modellen som heter 1100D, det kostar kanske 3500 kronor. Ofta så får man med ett riktigt skruttigt kit-objektiv.

  Därför tycker jag att man om man köper en systemkamera så ska man samtidigt skaffa sig ett riktigt ljusstarkt och fint objektiv. Det ger klarare färger, bättre kontrast, finare skärpedjup och bättre skärpa. Bara bra grejor alltså. Personligen använder jag alltid ett fast objektiv på 50 mm. Det finns ett billigt ett med bländare 1,8. http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=232095 1000 kronor, ungefär.

  I övrigt är det viktigt med ett bra minneskort. Det avgör i stort hur snabbt du kan ta bilder i följd då kameran kan skriva snabbt till ett sådant kort och inte fyller sitt eget minne med bildinformation.

  Ett annat bra alternativ, som inte är en digital systemkamera men ändå en mycket bra och trevlig kamera är Canon G12. http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=G12 4800 kronor, ungefär. Man får ju känna efter hur mycket man kan tänka sig att bära. G12 är betydligt mindre än systemkamera med tillbehör.

  Fotar man mycket inomhus kan det vara bra med en extern blixt, då blir blixtbilderna mycket trevligare. Canon 430EX är en bra blixt.

  Sen är nästa steg att sluta använda sig av automatiska program och börja lära sig kamerans funktioner.

 8. Hoppas du hittar en kamera som du vill ha, jag tycker att Carolines tips här var riktigt bra (och det är ungefär så som jag resonerat). Det har tagit mig lång, lång tid att förlika mig med att mina krav på bilder och för hur stor själva kameran är inte riktigt går ihop sig, så jag har fått vänja mig med att ha en i större storlek. Inga små handväskor här längre.. 😉

  Modeller finns mängder, men 600D rekommenderar jag verkligen. Det är sån enorm skillnad från min gamla 400D (som ändå inte är dålig) och den känns någorlunda lättarbetad för ett vettigt pris (6000:-). Men jag håller med om att grundobjektivet som kommer med (det går att köpa bara kamerahuset också för några hundringar billigare) är rätt så uruselt. Och vi har ett motsvarande det 50 mm som tipsas om, men mycket dyrare av någon anledning.

 9. Åh vilken bra fråga du ställer, jag har samma funderingar själv. Så jag snyltar lite tips här hos dig.
  Heja vad bra bloggvärlden är till just sånt här 🙂

  Kram Mrs G

 10. Jag har faktiskt en rätt bra kamera till salu. Min gamla Canon EOS 350D med mycket tillbehör till. Men ett rätt dåligt objektiv till. Ett nytt ljus känsligt objektiv och en ok blixt så har du en riktigt bra kamera att börja med. Men att börja utan blixt är att föredra. Kan nog ev. Slänga med en foto kurs med av slaget lite enklare så du får koll på grunderna. Vilket hade varit bra för då kan jag ge catha en med. Tyvärr är kameran lite sliten men fungerande efter en service. Annars med dina krav så skulle jag satsa på en kompakt kamera modell lite dyrare 3000kr minst.

 11. Jag hade Nikon i Affe och köpte precis en Nikon D5100 med lins 18-200 och I love it! Så den kan jag definitivt rekommendera!

 12. Läser de andra tipsen och menar bara att om du ska köpa en 350D utan bra objektiv och som dessutom behöver service så bör den vara i princip gratis.

 13. Fundera på om det verkligen är en systemkamera du vill ha, finns bra kompaktkameror för tre, fyra tusen och vill man ta bilder snabbt och slippa sätta sig in i så mkt kanske det räcker. Vad gäller blixten tycker jag att bilderna oftast blir bäst om man skiter i blixten så långt det är möjligt och sen om det behövs ljusa upp gör det i datorn istället. Vad gäller de röda ögonen kan man backa en bit och sen zooma, då blir blixten inte lika skarp i ansiktet och så slipper man röda ögon (och kritvita ansikten). Uppljusning och röda ögon brukar fö finnas även på de simplaste bildbehandlingsprogram, även de du får med kameran eller datorn. Hoppas det var till nån hjälp:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *