Kanske blöjfri på riktigt?!

Imorgon börjar veckan på riktigt igen med fler tider att passa, fler soltimmar på dygnet och bara fyra dagar till helg!

Elise är hemma med mig och Tilia hela denna vecka. Jag bestämde mig för att låta det vara så då hon inte använt blöja på hela påsken (utom på natten) och verkar helt redo nu och då vill jag ge henne lite extra tid att bli säker i en lugn miljö.

Jag tycker att det är viktigt att vi kör på nu när hon känner sig redo och att hon känner att jag litar på henne. Jag vill kunna ge henne de bästa förutsättningarna och öva upp oss lite till inför vilda dagar på förskolan där det säkert är lättare att glömma bort sig i all lek.

Vi introducerade pottan i somras och det funkade då bra när hon var naken, men så fort några trosor eller kläder åkte på så kissade hon i dem och gick själv och bytte som om det vore en blöja… Vi har försökt lite sporadiskt efter det men hon har inte visat något större intresse och jag har inte velat pressa henne. Nu sa hon själv en dag att hon ville ha trosor istället och sedan dess har det gått fint, med bara någon olycka när vi varit borta sådär.

Jag har märkt att hon helst inte vill att jag påminner henne och frågar om hon vill kissa utan hon sköter det där bäst själv, så jag får bita mig i tungan ibland, för jag vill ju att hon ska känna att jag litar på henne! Dock vill jag ju att hon ska kissa innan vi går ut och om hon inte nyligen gjort det själv försöker jag få henne till det, men lyckas aldrig. Hon känner ju själv när det är dags. Hur gör ni andra här?

Med hopp om en solig, glad, träningsfull och blöjfri vecka! 

12 thoughts on “Kanske blöjfri på riktigt?!

 1. vi gör som du! låter de själva säga när det är redo inte stressa. vill de ha trosor så har det fått det. Viggo fick sätta lite press på då vi visste att han kunde men valde att var lite lat och för honom handlade det också om att han vill gå iväg, så när han upptäckte att vi har en toa i källaren där han fick vara ifred så var det löst! jag vill också att de kissar innan vi går ut för jag orkar int eklä all aå sen ska vi in på en gång.. men det är svårt oftast vill de inte.

 2. Här gick det till på liknande sätt. En dag vägrade dottern blöja och vi hängde på. Några enstaka olyckor i början, men på en vecka var hon helt torr. Här har vi också fått lära oss att inte tjata och låta henne sköta det där själv, men vi kämpar fortfarande för att få henne att gå på toaletten innan vi lämnar huset. Försöker förklara att det gör ju även mamma och pappa, men det är högst motvilligt hon sätter sig på toa.

 3. Tyra bestämde sig också en dag att hon inte ville ha blöjor, så vi hängde också på. Dock var det förra vintern, och så jäkla kallt. Så jag ville att hon skulle ha blöja på dagis, vilket resulterade i att hon höll sig hela dagen tills hon fick kissa på pottan hemma. Så hon fick en uvi som var ganska rejäl och steg upp till njurarna, så vi fick en massa kontroller sen på barnsjukhuset. Där fick vi en massa tips, men deras motto var också att barnen ska få styra lite själva, att man måste ge dem tid att känna efter när man blir kissnödig.

  Men några av deras tips och råd är att barn behöver kissa ungefär 6 ggr per dygn. Jag vet att dem kissar minst 3 ggr på dagis. Där kissar alla barnen innan man går ut, och före lunch. Här hemma vill vi att det kissas och tvättas händer innan frukost och middag, förutom det så försöker jag att aldrig tjata utan låta henne styra det själv. Men vet jag med att hon druckit och inte kissat på ett par timmar och vi är i färd med att åka bil längre än typ en halvtimme så brukar jag vilja att hon åtminstone försöker kissa. Men vi vuxna gör ju samma sak, och vi har berättat attt så gör man för att slippa bli kissis i bilen, så det har inte varit några problem. Men om det blir så att E blir kissis i bilen eller kissar på sig i bilen, så blir det kanske lättare att förklara sen varför ni vill att man kissar innan man ska gå iväg hemifrån. Ibland får man kanske bita sig i tungan och försöka sig på ”learning by doing”. Jag skulle också bli sjukt irriterad om nån tjatade på mig att gå och kissa hela tiden om jag inte var kissnödig.

  Tyra har varit blöjfri i över ett år, men hon vill ha nattblöja. Hon kissar aldrig i den, men jag är inte speciellt stressad utan tänker låta henne bestämma själv när hon tycker att det räcker med nattblöja. Vi är nog snart där för på senaste tiden har hon grubblat lite över att det kanske vore skönt med trosor på natten. Allt tar sin tid bara.

 4. Tycker jag låter smart att ha henne hemma då så det inte blir en påstressad situation direkt.

  ha en bra vecka nu, känns lite surt att det är jobbvardag igen, hehe. Men man kommer in i det snabbt
  kramar

 5. Vi plockade först av blöjan i somras och det funkade jätte bra, dock så sa vi då till att nu var det minsan dags att gå på pottan. Tillslut kom trotset fram och om vi sa till honom att gå och kissa så tvärvägrade han och kissade på sig (på dagis gick det mycket bättre) Vid ett par tillfällen stod han på sitt rum och hoppade och skrek för att han var så kissnödig men vägrade kissa på pottan för att jag sagt till honom, då tröttnade jag och tänkte att han lika gärna kan ha blöja tills han är 15 om han ska vara så vrång (jag var inte alls vrång…) Sambon däremot tog av blöjan någon gång efter det och försökte menjag däremot lät honom ha blöja… Sen en dag i höstas så kom han springande och sa att han ville kissa och efter det så var det inte några problem. Antagligen var han mogen för det då. Visst hände/händer det olyckor i bland och i början hade han blöja när han var ute och lekte på dagis och så men slutade ganska snart med det också. Vi brukar dock säga till honom att han måste kissa innan vi ska ut eller åka någon stans. I början sa vi att om han inte kissade så fick han ha på dig blöja. Några enstaka gånger valde gan blöjan annars gick han och kissade. Nu har det blivit en vana och han springer in på toaletten utan att krångla när det är dags att gå ut.
  Blöja på natten har han dock fortfarande och då han gillar välling på kvällen kommer vi nog ha denna kvar ett tag till (kissar ganska mycket i blöjan på nätterna)

  Lycka till! så skönt när det funkar och man slipper blöjorna 🙂

 6. Vår är inte det minsta intresserad av pottan. Jo, att sitta på den och sjunga sånger är kul;)

  Jag känner att det kommer när han är redo för det, Tomas är lite mer stressad över detta. Varför vet jag inte.
  Tänker mig att vi börjar på riktigt i sommar när man kan vara ute mycket och det inte krävs lika mycket kläder. Får se hur det går helt enkelt:)

 7. Cebastian tyckte ett tag det var kul att sitta på toan, men inget kom.
  Nu är han inte så intresserad men det kommer väl.
  Men hur gör man om man är ute och de blir kissnödiga. Får de kissa mot en lyktstolpe då eller blir det 800kr böter även på barn?

  • Haha! Nä, då kissar man ju ute, utan böter! Fast man kan ju kanske gå undan gågatan i stan… =) Jag kissar ofta under mina långlöprundor. =) Och på jobbet, i skogen…

 8. Moa har varit helt blöjfri även nattetid i ca 2,5 månad nu. Hon var redo och vi bara körde på, tog kanske 2 veckor allt som allt. Olyckor hände ibland i början men nästan aldrig nu. Hon fick säga till själv men fick alltid kissa innan vi gick ut eller liknande. I början anv hon både pottan och toaletten, men nu har vi tagit bort pottan med. Det är verkligen skönt, men dom måste ju vara redo. Och det märker man ju. Lycka till!

 9. M har aldrig någonsin kissat när vi bett henne, för att vi trott att det borde vara dags. Det är även stört omöjligt att få henne att kissa innan vi ska iväg någonstans. Jag frågade i början, men eftersom det aldrig har hänt några olyckor så känner jag att varför tjata. Jag informerar henne bara att vi kommer att vara långt från en toalett under en lång stund och sen får hon göra som hon vill. Funkar finfint =)

 10. Lillebror har börjat prata om att han vill kissa på pottan eller toaletten och vill gärna ha kalsonger på, så snart är det nog dags att ta tag i det på mer allvar.
  Storebror var blöjfri även nattetid innan 3, fast han valde att kissa i blöja, inte på toalett/potta till att börja med och fortsatte med att bajsa i blöja till säkert 3½ år, han ville gå undan och göra det, inte sitta stilla på toa.
  Du gör nog rätt i att låta E vara hemma och bli mer säker i lugn och ro. Hoppas det går bra fortsättningsvis också!

 11. Pingback: Tilia blöjfri! | Militärmamman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *