Tänkvärt om träning

Lofsan skrev för ett par veckor sedan ett mycket bra inlägg om hennes tankar kring träningsfokus. Hon resonerar i termen 2:1 och det är som vanligt väldigt matnyttig information beskriven på ett mycket pedagogiskt vis. Extremt förkortat menar hon att:

Underkroppen ska tränas dubbelt så hårt eller mycket som överkroppen. Detta eftersom starka ben är bra på att förbränna och hon rekommenderar att engagera benen i flera pass per vecka.

Baksidan av kroppen ska tränas dubbelt så hårt eller mycket som framsidan. Detta eftersom de största muskelgrupperna sitter där plus att all vardagsrörelse sker framför kroppen. Hon rekommenderar att man för varje övning för framsidan av kroppen därför kör två för baksidan.

Konditionen ska tränas dubbelt så hårt eller mycket som styrkan. Detta eftersom en god kondition är avgörande för hur väl kroppen återhämtar sig från styrketräning och kan syresätta musklerna. Hon rekommenderar att man ska lägga in konditionsintervaller före eller efter styrketräningen samt pulshöjare mellan styrkeövningarna. Det är även bra att komplettera med ett rent konditionspass minst 30 minuter 1-3 gånger per vecka. 

När jag rannsakar min egen träning ser jag att jag tränar enligt hennes rekommendationer. Det kan ju bero på att många av mina styrkepass är inspirerade från dem hon lägger ut på sin blogg. Nu har jag även bytt ut några powerwalks mot löpning ett par dagar i veckan. Känns skönt att kunna avancera!

Läs hela Lofsans inlägg HÄR. Rekommenderas verkligen!

2 thoughts on “Tänkvärt om träning

  1. Båda ni är så jäkla tänkvärda. Synd bara att ni inte kan smitta av själva praktiken åt mig – för jag skulle behöva ha någon som står och piskar på mig. Och en PT är för dyrt just nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *