Tidigarelagt MVC-besök

Gravid vecka 20

Gravid vecka 20

Min barnmorska ringde igår för att höra hur jag mådde. Jag har inte varit där sedan inskrivningssamtalet vecka åtta och har tid igen först nästa vecka. Hon sa att hon tittat igenom min journal och sett att jag under min förra graviditet började få mycket huvudvärk runt denna tid, alltså vecka 21. Jag har inget minne av detta, som så mycket annat av min förra graviditet. Tur att jag har bloggen! Men när jag går tillbaka och kollar ser jag att jag inte skrev så mycket om just sånt då, jag hade väl annat som tog upp min värld. Typ hur fet och äcklig jag kände mig, kan jag tänka…

Barnmorskan ville i alla fall boka in en tid redan dagen därpå, alltså idag, för att ta blodtrycket och kolla ett urinprov. Jag var där idag och mitt tryck låg fint, på 130/70 och pulsen var låg, som vanligt. Äggvitan i urinen låg på +1. Jag tänker inte stressa upp mig över det även om jag önskat att det inte var någon protein i urinen alls. Barnmorskan skickade iväg provet för att se om jag har urinvägsinfektion, tydligen vanligt att gravida har det fast utan att märka av det. Att ha +1 i äggvita är vanligt hos många gravida kvinnor och det är först när värdet är högre än så som man ens kallar det förhöjt. Att ha mycket äggvita i urinen är ett av flera tecken på havandeskapsförgiftning, som jag hade under min förra graviditet. Jag gläds åt mitt fina blodtryck!

Dock är jag väldigt allergisk (mot ingenting, som vanligt) och från och till totalt täppt i näsan. Att nysa och snyta mig var tredje sekund stundtals både natt och dag tar hårt på mina krafter! Jag känner mig totalt orkeslös och liksom skör inuti, som att jag ska ruttna och falla ihop. Hjärtat rusar och jag har svårt att få tillräckligt med luft när jag ska äta eller dricka. Smak känner jag nästan ingen och så får jag lock för öronen varje gång jag sväljer. Barnmorskan såg (och hörde) detta på mig utan att jag sa något och frågade om jag hade möjlighet att sjukskriva mig själv? Ja, det har jag väl, sa jag och tänkte att alla väl har rätt till det i en vecka eller vad det nu är? Bra, då tänker jag mig att du sjukskriver dig hela nästa vecka – till att börja med, så får vi se vad läkaren säger sen.

WTF?! Nu blev jag stressad! Nej, det tänker jag inte göra för allergin, men jag kan försöka att gå hem lite tidigare de dagar det är som värst, för då har jag svårt att bara orka vara liksom. Och nu när jag är ensam på jobbet i två veckor med ansvar för typ allt och fältövning står på schemat… Är det så att läkaren sjukskriver mig för att jag måste vila för att, jag vet inte – kanske undvika havandeskapsförgiftning, så går jag såklart hem och är sjukskriven. Inget annat är värt något mer! Men så länge det bara handlar om att jag ska må bra för att orka ha energi att leva, så har jag pannbenet att koppla in. Mitt pannben är tjockt!

Barnmorskan tyckte att det var bra om jag kunde gå hem lite tidigare de dagar det är som värst och gav mig en läkartid om två veckor för att hålla koll på äggvitan och förhoppningsvis få hjälp med allergin. Jag har inga större förhoppningar på allergihjälpen då de mediciner som jag, av erfarenhet, vet tar bort allergin innehåller saker som jag inte får äta som gravid. Jag har även tid hos Överläkaren på Kvinnokliniken för ett nytt ultraljud om tre veckor, det där då han kollar så att Militärbebisen får den näring den behöver genom att undersöka genomströmningen i navelsträngen.

Jag känner mig lugn och tacksam över den kontroll de har av mig och Militärbebisen under denna graviditet.

Vecka 20

Vecka 20

9 thoughts on “Tidigarelagt MVC-besök

 1. 8-9Hej! Känner att jag måste lämna en liten kommentar då jag mer eller mindre numera läser din blogg slaviskt;) Det var Josse som tipsade om att du skrev så underhållande & nu när jag oxå har en liten så känn-er jag mu än mer igen mig i dina texter! Har t.om testat dina recept på bra barnmat som jag hittade under Elise 8-9 mån. Vill egentligen bara skicka en liten kram & hoppas du mår ok!

  • Tack, fina Sara! Jag tycker själv mycket om att läsa bloggar om andras barn. Innan jag själv började blogg i början av graviditeten med Elise visste jag knappt vad en blogg var! =)

 2. Vilken fin grav-mage du har! Önskar så att det hade synts på mig i vecka 20, men med de kilon jag hade extra runt magen när jag blev gravid så var jag längre gången innan det gick att se att det var graviditet som lagt sig runt min midja;)

  Åh, jag förstår att du inte vill sjukskriva dig 100%. Jag är likadan. Handlar det bara om mig så biter jag ihop – länge. Glöm inte bort att tänka på militärbebisen och låt den styra. Men om du generellt mår bra och känner att du orkar så kanske delvis sjukskrivning lite längre fram kan vara något?

 3. Men va fiiin du är =)

  Nja, just nu står det still med buggan. Är lite tveksam faktiskt. Jag går ju så pass mycket i skog och terräng och nu börjar folk berätta att de är värdelösa på det underlaget. å kan jag ju inte ha det.. Jag behöver kunna gå FORT

 4. redan i vecka 20!!!
  ha vi inte setts på 14 veckor då??
  så länge kan det ju inte vara?!

  så grymt snygg du är i din mage!!!
  nästan avis – men fattar inte hur jag kan vara det när jag var kass fram till v 27 typ….

  kram och lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *