17 portioner mat

Igår passade jag på att laga mat till Elise och frysa in. Jag gjorde två rätter, en med kyckling och en med fisk. Elise har bara hunnit provsmaka kycklingen än så länge och den fick högt betyg! Själv föredrar jag fiskrätten, den fick både vacker färg och smakade väldigt gott!

Elise äter ca 1 dl mat till lunch och middag och till det lika mycket frukt. Den maten jag gör är mer mättande än den man köper i affären. För det första innehåller den inte alls lika mycket vatten och för det andra innehåller den mer protein (fisk och kyckling i detta fallet) än köpematen. Dessutom är den tokmycket godare! Och avsevärt billigare.

Kyckling med ris och majs:

Blir ca 7 dl färdig mat

200 g kycklingfilé (1 stor filé)

1 lagerblad

2 dl majs

1,5 dl ris (okokt)

svartpeppar, basilika och pakrikakrydda

Tärna kycklingen och låt koka med lagerbladet ca 20 min, eller tills kycklingen är genomkokt och lite till. Koka riset länge, med kryddorna i risvattnet, så det blir överkokt och mycket mjukare än om du skulle ätit det själv. Koka majsen. Häll allt (utom lagerbladet) i en mixer och mixa till lagom stora bitar eller puré. Tillsätt lite av vattnet från kyckling- eller riskoket för att få en lagom konsistens på maten.

Torsk med potatis och morot:

Blir ca 10 dl färdig mat

400 g torsfilé

5 cm purjolök

4 stora potatisar

2 morötter

2 dl ärtor

vitpeppar och körvel

Skär fisken i bitar och kok tillsammans med den strimlade purjolöken, vitpeppar och körvel i ca 20 min eller tills fisken är genomkokt och lite till. Skala potatis och morot, skär i tärningar och koka mjuka. Koka ärtorna i lite vatten tills de blir mjuka. Häll allt i en mixer och mixa till lagom stora bitar eller puré. Tillsätt lite av vattnet från fisk-koket för att få en lagom konsistens på maten.

3 thoughts on “17 portioner mat

  1. Härligt att ha lite mat att ta fram från frysen bara! Låter ju jättegott! Ska nog testa något av dessa recept, min fiskrätt gillar inte Axel längre…Tyvärr! Så får testa något nytt nu! Kram!

  2. Tack för recepten! Ska verkligen testa kycklingrätten. Ja, fiskrätten också men än så länge har Selma bara spottat ut all form av fisk hon fått smaka. Men ska inte ge mig, hon lär väl sig att äta det tillslut =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *