Om Margarin

Bilden lånad från kostdoktorn.se

Jag är, som bekant, intresserad av bra mat, tillsatser och innehållsförteckningar. Jag är en sådan människa som står och läser innehållsförteckningen på alla nya produkter i affären för att avgöra om de får följa med hem eller inte.

I vår familj vill vi äta så ren mat som möjligt utan onödiga tillsatser och kontgjorda ämnen. Det både smakar bättre och är bra för hälsan! Visst måste det finnas tillsatser i många varor och alla är långt ifrån farliga, men i många produkter tillsätts det en massa skit, rent ut sagt. Onödigt skit, för samma produkt kan man många gånger hitta en betydligt bättre version av om man bara vet vad man ska leta efter.

För intresserade publicerar jag en onödig vara här på bloggen emellanåt. Jag förstår om alla inte är lika nitiska och intresserade som mig, men anser samtidigt att informationen bör spridas så att fler blir medvetna. Så att fler kan göra medvetna val oavsett vad valet sedan faller på.

Idag vill jag ta upp ämnet Margarin.

När jag bakade mycket under min uppväxt använde jag vanligtvis margarinet som stod i kylskåpet. Vid festliga tillfällen lyxade jag till det med smör istället som alltid fanns hemma hos oss. Då tog jag smör för smakens skull och jag förstod att det var lite finare. Dyrare. Priserna idag ser ungefär ut såhär: Margarin 24 kr /kg, Smör 55 kr/kg, Ekologiskt smör 70 kr/kg. Stora skillnader kan man tycka, men det är inte ens samma vara även om användningsområdet för produkterna brukar vara lika.

Margarin är, som ni säkert nu förstår, framtaget som ett billigare alternativ till smör. I reklamen sägs margarin vara både naturlig och i många fall nyttigare än smör. Mycket märkligt, anser jag!

Enligt Äkta Vara är verkligheten en annan för margarinet:

•Fett utvinns ur exempelvis rapsoljefröer med hjälp av extraktionsbensin.
•Fettet syrabehandlas med fosforsyra och sedan används lut för att få bort lecitin och fria fettsyror.
•Oljan bleks för att avlägsna den naturliga färgen. Lukt och lösningsmedelsrester tvättas bort, så kallad deodorisering.
•Om fettet ska härdas (få en fastare form) används vätgas och nickel.
•Om man använt palmolja nedkyls den och filtreras ibland tillsammans med lösningsmedel för att kunna dela upp i fraktioner med olika smältpunkt.

Utöver detta tillkommer tillsatserna!

En ganska lättförståelig förklaring om processen och de något krångliga uttrycken kan du läsa HÄR.

Ett exempel är Arlas Lätt och Lagom där den främsta ingrediensen är vatten. Sedan tillkommer det 14(!) ingredienser! Smaken av smör kommer av smörolja och arom. Innehållsförteckning: Vatten, rapsolja, vegetabiliskt fett, kärnmjölk, modifierad stärkelse, smörolja, mjölksyrakultur, koksalt 1,2%, emulgeringsmedel E471 av veg fett, surhetsreglerande medel (mjölksyra, natriumcitrat, citronsyra), konserveringsmedel E202, arom, vitamin A och D.

Arlas Bregott kan man ha på smörgåsen som ett bättre alternativ till smörgåsmargarin. Innehållsförteckning: Pastöriserad grädde, rapsolja, mjölksyrakultur, salt 1,2 %, vitamin A och D.

Många använder margarin att baka med och steka i. Tyvärr ligger Mildas webbsida nere för tillfället så jag kan inte redogöra för exakt innehåll i deras produkter, men det ska tydligen numera också finnas Kravmärkt margarin från dem. Det saknar konserveringsmedel och mono- och diglycerider av fettsyror, men aromer och sojalecitin får man som vanligt med på köpet!

Ett mycket bättre alternativ är att välja Arlas Smör. Innehållsförteckning: Pastöriserad grädde, mjölksyrakultur, salt 1,2%

Det finns hur mycket mer som helst att skriva i ämnet, men jag nöjer mig här. För denna gång!

 

4 thoughts on “Om Margarin

  1. Åh vad bra du är! Margarin är verkligen vidrigt. Vidrigast av allt är att dietisterna på bvc säger till föräldrar att använda flytande margarin till sina små bebisar.

    Ser fram emot nästa onödiga vara!

  2. Viktigt inlägg! Inte vill vi låta våra små äta sig mätta på tillsatser och lösningsmedel.
    Men inte menar du att det måste vara Arlas produkter, räcker det inte att det är fritt från skräp?

    • Jo, självklart behöver det inte vara just Arlas produkter. Jag kände bara att jag skrev så negativt om Arlas Lätt & Lagom så jag ville kompensera genom att välja en bra produkt från samma märke. Så det inte framställs som att jag inte gillar Arla i sig, för det gör jag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *