Äppelkaka och vaniljsås LCHF

image

Vi hade middagsgäster idag och jag gjorde en äppelpaj med vaniljsås till efterrätt. Om jag bjuder på efterrätt gör jag alltid en sockervariant till alla andra och en lchf-variant till mig själv. Kanske mest för att jag tänker att de andra nog inte vill ha min, inte lika söta kaka, att jag inte vill tvinga på någon min, för dem, något annorlunda kost, vad vet jag?! Det där tänker jag sluta med nu. Här hemma äter vanligtvis ingen av oss som lagar mat socker!

Jag gillar inte det här med att ersätta sockret med stevia, agavesirap, sötin eller något av alla andra kemiskt framställda livsmedel som finns för att ersätta sockret med. För att få sötma de få gånger jag behöver det använder jag mig av honung, naturligt fritt från tillsatser och supersött! Det räcker med väldigt lite för att jag ska uppfatta sötman.

Äppelkakan idag blev mycket populär bland alla gäster trots honung som enda sötning.

1 Äppelkaka
3 stora Äpplen
Kanel i massor
1 stor klick Smör
1 tsk Honung
Skala äpplena och skär dem i mindre bitar. Stek i ett par minuter i smör i en stekpanna med kanel och honung.
Smuldeg
100 gram kallt Smör
1 dl Mandelmjöl
2 dl Boveteflingor
2 tsk Honung
Nyp ihop smöret med resten av ingredienserna. Ställ i kylen en stund.

Lägg de stekta äpplena i en smord form. Fördela ut smuldegen över kakan. Ställ i mitten av ugnen i 200 grader tills den fått färg, typ 20 minuter sådär.

image

Vaniljsås för fyra
3 dl Grädde
1 tsk Vaniljpulver
3 Äggulor
1 tsk Honung
Häll vaniljpulvret och 1 dl av grädden i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något. Vispa ihop äggulorna och rör ner i vaniljgrädden när den svalnat något. Vispa ner honungen.Värm på låg värme samtidigt som du vispar tills såsen tjocknar något. Häll såsen i en skål och ställ kallt. Vispa 2 dl grädde och vänd försiktigt ner i den kalla vaniljsåsen.
Vaniljsåsen var himmelskt god och jag hittade den HÄR.

image

Fantastisk fika med väldigt lite sötning, inget socker, inget gluten men med underbar smak och sötma!

2 thoughts on “Äppelkaka och vaniljsås LCHF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *