Återbesök på barnkliniken

image

Lite trött sådär av att vara på sjukhuset en stund.

Nyss kom vi hem från sjukhuset där vi hade en återbesökstid hos en läkare sedan Elise låg inlagd för, tydligen, två månader sedan (tiden rusar visst) då det konstaterades att hon hade förkylningsastma. Såhär snart 17 månader mäter hon 85,5 cm och väger 11,8 kg.

När vi lämnade sjukhuset senast fick vi ordnation att ge Elise båda astmamedicinerna så fort hon började rossla lite vid förkylning och så har vi gjort. Det har känts tryggt att ha luftrörsvidgande hemma och så cortison på det. Vi har på de senaste två månaderna gett henne kanske fyra omgångar, mellan 6-10 dagar åt gången med de där medicinerna uppskattade jag sådär på en höft. Och då har jag ändå försökt att hålla igen för jag har ju sådär svårt för mediciner!

Läkaren tyckte att det var att vara förkyld mycket och ofta och trodde att hon säkert blir smittad mycket på förskolan och därför fick vi nu nya förhållningsregler. Nu ska Elise framöver ha cortisonmedicinen varje dag, två gånger om dagen, även de perioder då hon är frisk. När hon blir sjuk ska vi medicinera som innan, alltså mera än det nya vanliga. På detta sätt skulle vi kanske kunna förebygga att hon blir förkyld så ofta. Vi ska höras i mitten på januari igen och om Elise blir sämre eller om jag känner det minsta oro så var det bara att komma direkt till dem. Skönt! Läkaren tror fortfarande att det bara rör sig om förkylningsastma.

Vi ger Elise Mollipect, vanlig hostmedicin, när hon hostar om nätterna och det ska vi fortsätta med, dubbel dos än vad som står på flaskan och den hjälper bra, tycker vi. Vi brukar antingen ge henne den vid läggdags, om hon hostar galet mycket eller senare de gånger vi kan, om hon skulle vakna och hosta en massa på natten. Läkaren sa att vi skulle ge henne hostmedicinen ett par timmar innan läggdags istället så att slemmet skulle få tid att lösas upp och hon skulle hosta ut allt när kroppen var igång. Så har vi ju inte alls tänkt, men det låter kanske vettigt. Vi har mer tänkt att ju senare vi ger henne desto längre verkar den och hon får förhoppningsvis sova bättre en längre stund. Men det är klart, hostar hon upp allt slem redan innan hon lägger sig så kanske hon inte hostar mer på natten ändå. Vi testar!

4 thoughts on “Återbesök på barnkliniken

  1. Håller tummarna för att det hjälper en del nu då! Det är inte roligt när de är hängiga av förkylningar som aldrig släpper, vi hade en lång sån period förra vintern som jag hoppas att vi slipper (därför vi redan blivit beordrade att köra igång ventoline för att öppna luftvägarna).
    Vilken härligt stor liten tjej ni har. Jag tror nog att A (10,5 månad äldre) är någon centimeter längre (möjligtvis 1,5) och väger minst ett halvkilo mindre… Min lilla plutt som egentligen är stor! 😉 Lite coolt ändå att det kan vara så olika hur de växer. Fast du kanske är lång du med?

    • Ja, det är coolt att det först verkligen är exakt lika i magen, till en början, och sedan så olika så det kan skilja ett år som på våra! Jag är 170 cm, så lite längre än snittet och Militärpappan är 193 cm, alltså onödigt lång! Men naggande god!

  2. Jag har också kört på linjen: ”sen medicin = lugn natt”. Men det verkar ju som sagt ganska klokt att få bort skiten innan horisontellt läge intas :-). Dagens lärdom – ska prövas om jag får hosta! Hoppas det funkar, spänd på resultatet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *