Att börja yoga

Ni är flera som vill veta hur jag kom igång med yoga och jag ska såklart berätta det för er. Superkul att jag kan inspirera inom yogaområdet! För sanningen är den att jag bara för ett år sedan mer eller mindre avskydde yoga.

image

Jag har testat lite poweryoga-klasser på gymmen när det kom på agendan för kanske 15 år sedan eller så, men aldrig fastnat och därifrån grundar sig egentligen mitt ointresse för yoga. Jag tyckte att det gick för långsamt, och så skulle man vara så lugn och harmonisk fast jag hade supersvårt att hänga med i det höga tempot som det ändå blev: ”solen! hunden! krigaren! Skynda! Nästa! Och andas låååångsamt…” det där gick inte ihop för mig. Där och då. Jag har sedan dess tagit någon yogaklass här och där i brist på annat eller för att ändå ge det en andra chans, men aldrig riktigt fastnat.

image

I början på 2015 blev det mycket prat kring Rachel Brathen, Yogagirl och hon kom ut med en bok som heter just Yogagirl. Jag blev intresserad och fastnade för hennes sunda inställning till livet, hennes bakgrund som stökig tonåring och hennes vändning därifrån till där hon är idag. Hon förmedlar en inställning och en styrka som jag så innerligt önskar att jag kan ge mina döttrar, för jag vet att de behöver höra, läsa och förstå de orden. Jag köpte en yogamatta på Rusta och gjorde några övningar från boken.

I samma veva läste jag till ICC Coach och med detta följde en tre månaders lång period med mental träning. Jag tränade mentalt varje dag och utvärderade skriftligen hur jag kände mig, vad som hände och hur jag tänkte mm i samband med varje pass. Detta gjorde mig snabbt medveten om mig själv och jag hittade ett inre fokus och kom allt snabbare till djupandning.

En djupandning som jag förstod att jag behövt i yogan men aldrig hittat. Så hädanefter körde jag min dagliga mentala träning sittandes på yogamattan. Och när den mentala biten var färdig fortsatte jag med yoga, vilket visade sig klaffa perfekt för min del. Nu förstod jag!

image

Fast jag visste ju inte riktigt hur jag skulle börja, vilka asanas jag skulle göra när och absolut inte varför. Så jag laddade hem några billiga appar som Daily yoga, följde hela pass från Youtube och provade på några veckor med Yogobe. Detta var så bra för mig! För det första kunde jag välja svårighetsgrad, för det andra kunde jag välja om jag ville träna bålstabilitet,  yoga för löpare, för glada höfter mm. Ja, allt vad där tydligen fanns som jag inte hade en aning om! För det tredje kunde jag välja tiden och den är ofta avgörande för mig. Jag började med 15-minuterspass. Kände jag att jag ville mer så körde jag ett, två eller tre till.

Jag ska fortsätta skriva om varför jag tränar yoga och ni har även kunnat läsa om vad det ger mig. Men det var såhär det hela började.

5 thoughts on “Att börja yoga

  1. Å vad troligt stt läsa!
    Provade de där tre prova på dagarna på yogobe förra veckan och gillade oxå alla möjligheter som finns så häromdagen startade jag en prenumeration/medlemskap. Ska bli kul att prova mer och jag som tidigare tyckt att yoga varit lite ”flummigt” och mest massa konstig andning tror detta är precis vad som passar mig just nu!
    Ska bli kul stt få läsa mer om hur du tänker kring yogan:-)

  2. Jag fick tummen ur och körde mitt första pass hemma idag :)! Hittade ett amerikanskt yoga för nybörjare som jag körde med två brötiga barn omkring mig. Det gjorde gott för min stela kropp och även om barnen störde mig och avbröt så kände jag mig lugnare. Nästa pass vill jag ha på svenska och utan barn. Jag tror verkligen att jag behöver det. Det är så mkt stress i mitt liv nu. Både mentalt och fysiskt! Tack för att du har inspirerat mig till att verkligen fundera på det och testa! Bara gör det som du skrev :)!

  3. Tack för att du delade med dig! Är imponerad över hur stark du ser ut och hur fint du får till att förmedla insida utåt genom Yoga. Får se om jag lyckas hitta min väg in igen. Jag bodde på ett yoga retreat 3 månader när jag var yngre… då var man väldigt mycket som jag inte lyckas med nu längre och längtan har växt till att försöka få in mer av den styrkan igen. Återigen, tack!

    • Coolt! Nu har du haft annat fokus ett tag och visst är det härligt att längta till något som yoga igen?! Tack för jättefina komplimanger!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *