Backintervaller och TRX-styrka

Nu när jag börjar komma in i löpningen lite mer ska jag leta upp ett träningsupplägg för den som jag ska köra på för att få bättre struktur på passen och på så sätt bli bättre snabbare. Jag brukar följa träningsupplägg från Marathon.se och vara riktigt nöjd! Bra struktur, variation, seriöst och himla roliga pass faktiskt. Man brukar kunna välja vilken sträcka man vill träna och under vilken tid man har som mål att klara sträckan på.

Jag har tidigare följt ett upplägg där jag tränade för att kunna springa 10 km på 50 min och lyckades bra med det då jag som snabbast var nere på 48 min. Sedan födde jag ett barn. Och ett till strax därefter. Så nu är det dags att bli snabb igen, känner jag!

Att springa intervaller skrev jag om för någon vecka sedan i samband med att vi sprang intervaller på bana. Det gäller att även variera själva intervallträningen och ikväll sprang vi därför intervaller i backe. Sjukt jobbigt! Och som så många andra har jag alltid varit så sjukt dålig på att springa i just backar och i perioder kanske sett det som ett bra skäl att slippa undan. Undrar hur jag tänkte då? Det gäller att ta tjuren vid hornen! Man blir bra på det man tränar oavsett var man börjar. Inga ursäkter!!

Dagens pass:

Uppvärmning: 15 min jogg

Backlöpning x 8 (Fortast möjligt upp och jogg ned) 

Styrka (helkropp) 10 reps per övning, 3 varv per block:

Block 1: Rodd i TRX (rygg) + Armhävningar på tå (bröst)

Block 2: Baksida axel i TRX (axel) + Dips mot bilens baklucka (triceps)

Block 3: Biceps i TRX (biceps) + Plankan mot bilens baklucka (bål)

Vid löpning i backe är det bra att tänka på ett par saker som underlättar: 

– Spring kraftfullt

– Ta korta steg

– Pendla ordentligt med armarna

– Spring med högre knän än vanligt

Idag valde vi en backe som var lagom brant, vi kunde alltså springa fort uppför hela backen och det tog ungefär 45 sekunder. Längden på backen har jag inte en aning om. Däremot vet jag att jag nästan kräktes, men bara nästan!

One thought on “Backintervaller och TRX-styrka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *