Fettot jag och ett förtydligande

Det gäller att ha ett starkt psyke när man träffar delar av min släkt. Och jag vet, allt är verkligen av välmening och kärlek, men det kan ändå lätt bli lite fel när orden trillar ut. Igår fick jag följande tre påståenden och frågor:

ETT:

NN: ”Var du lika tjock när du väntade Elise?”

Jag: ”Menar du om magen då eller?”

NN: ”Ja, eller liksom hela du?”

TVÅ:

”Du ser ur som en elefant som svalt en melon.”

TRE:

NN: ”Hur mycket väger du nu?”

Jag: (som bestämde mig för att vara fullständigt ärlig) ”93,4 kg”.

NN: ”NITTIOTRE KILO????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Det kan du ändå inte mena! VÄGER DU 93 KG????!!!!!!!”

Nu är jag i graviditetsvecka 42. Jag orkar liksom inte riktigt bry mig och även om jag vet att det här är människor som menar väl och älskar mig så hade jag blivit himla illa berörd om samma sak hände när jag var i graviditetsvecka 25. Det vet jag, med all säkerhet.

Och så är det ju så att jag, jämfört med de flesta gravida jag känner, har tränat väldigt mycket och ätit relativt bra under min graviditet. Först nu de senaste veckorna har jag dragit ned på träning (men går ändå ”raska” promenader dagligen) och tillåter mig att äta precis vad jag vill. Och ändå har jag ökat massor i vikt, precis som förra graviditeten, utan att kunna kontrollera detta.  Och de veckorna då jag ätit massa onyttigt har jag gått upp minst?! Det suger såklart, men snart kan jag träna på igen!

Ja, det gäller att ha ett starkt psyke för att ingå i en familj som min, eller så får man liksom det lite gratis under sin uppväxt för att kunna ta sig igenom livet i en familj som denna?. Hehe…

Och så ett till förtydligande: Igår skrev jag ett inlägg: Tio dagar över tiden. Jag har från fler än ett håll blivit upplyst om att jag minsann inte är över tiden än, inte förrän det gått över 42+0 och där är jag ju inte än. Tack! Såklart ska det stå 10 dagar efter beräknad förlossning och inget annat. Hoppas huvuddelen av er som läser förstår vad jag menade och att jag alltså inte har gått elva dagar över 42 fulla veckor? Det vore ju lite otäckt, menar jag.

15 thoughts on “Fettot jag och ett förtydligande

 1. Man borde kansek hålla sig borta från släkten när man är i din situation? Om man inte har lust att vara riktigt odräglig tillbaka då och vet att de klarar av en av någon som biter av lite? Men jag förstår verkligen att det inte är kul.
  Det är en jäkla tur att ingen får gå över tiden i Sverige (ja, bortsett från någon konstig kommun då) på riktigt. Då skulle kanske gravida bli farliga för allmänheten.. 😉

 2. Trodde du fött idag eftersom det var ”dålig” uppdatering.
  Inte så kul med viktkommentarer varken som smal eller tjock.
  Ska tänka extra mycket på dig i morgon.

 3. “Du ser ur som en elefant som svalt en melon.” Det var rätt så roligt! Men jag tycker verkligen inte att du ser ut som en sådan och hade aldrig gissat på 93 kg. Hade jag varit du hade jag nitat dina nära och kära som ens öppnat munnen för att ens yppa sig ett ord om hur en gravid kvinnan ser ut!

  Men snart är lilla Märta eller lilla Gustav ute!

  Alla lycka till dig Fria!

 4. Herregud! Först, jag hade också skrivit tio dagar ÖVER tiden, det säger ju till och med de som jobbar med det. Men ja, viktigpettrar finns överallt.
  Min mormor frågade varje gång vi pratade i telefon Hur mycket jag gått upp. Som om det spelar någon roll hur man gått upp.
  Usch, kram på dig vännen!

 5. Jag kan inte hjälpa det, men jag började gapskratta åt kommentarerna. Inte för att vara elak, för jag VET(!!!) hur det känns att få precis sådana, dock inte av min familj eller släkt – utan av både bekanta och helt okända människor. Jag började få sådana redan i vecka 29 och nej det var verkligen inte så uppmuntrande. Jag trivdes i min gravida kropp, men jag tillhör nog den ”gruppen” som tycker att det är jobbigt att få kommentarer om hur jag ser ut över huvud taget, inte minst som gravid, då jag gick upp 25-30 kg. (Och varför måste människor ge sådana kommentarer över huvud taget??)

  Så tungt det måste vara nu i vecka 42. Jag har varit gravid 41 veckor med äldsta flickan och det var kolossalt tungt, så en stor eloge åt dig som verkar ta det så ”kallt”. Heja!

 6. För det första är du jättefin och fint gravid. Sedan tycker jag inte alls att det är ok att säga så, det är inte ok även om man är gravid eller inte. Än mindre om man är gravid för då är man så känslig. De skulle aldrig säga det annars, det är precis som om att det är ok att säga så bara för man är gravid.

  Det är precis lika illa som att fråga någon då de hade se senast t ex, så även att de är släkt är det inte ok

  Du är jättefin och kommer få den kroppen du vill ha sedan, du är en kämpe
  kraaaamar

 7. Förlåt… Men allvarligt! Menar du att folk märker ord?! Jag fattat vad du menar. Jag sa också att jag gått över tiden. För jag fick ju inte den dag de sa! Och det där med släkten… Kan inte låta bli att skratta, känner igen vissa kommentarer som jag fick.
  Måste få säga än en gång.. Tycker du är jätte fin:) jag är så spänd på att se vem ni bär på, så kan ju ana hur ni känner;) många varma kramar!

 8. Ååh, grr, grr, grrr – känner igen! Jag har redan, flera flera gånger fått höra hur gigantisk jag är. Likadant förra graviditeten då jag gick upp 3(!) kg fick jag höra: ”det ser ut som du ska spricka” osv, osv, osv. Det värsta är att man tar åt sig så förbannat, så numera kommer jag på mig själv med att ursäkta min stora mage innan någon hinner kommentera.. Fan, man ska ju vara stolt!!
  Men jag har i alla fall blivit glad av dina magbilder, du har visat upp den och den är såå fin!!
  Kramar i massor!

 9. Men hallå! Du HAR ju gått ÖVER tiden! Du var beräknad till ett visst datum och det är passerat, då har du gått över! Att folk ens orkar!!! Skulle kunna skriva metervis med fräcka och/eller elaka kommentarer som gravida får höra. Gravida är tydligen inte människor… Väldigt få människor skulle säga samma saker till o-gravida. Det tillhör liksom inte den vanliga hälsningsfrasen att fråga om vikt, bristningar eller att få klappa folks kroppsdelar. Där har du mitt fulla stöd och jag beundrar dig att du lyckades behärska dig.

  Till sist måste jag få tillägga att du är väldigt vackert gravid! kram

 10. Alltså en del tycker sig tydligen ha rätt att säga och göra vad som helst bra för att man är gravid. Och 93 kg är ju inte så mycket sista dagarna på en graviditet, vet många som hamnar över 100 innan det är över..

  stor kram och hoppas det har kommit en bebis nu!

 11. Haha haha!! För första gången på länge är jag glad att jag ej spenderade kvällen med er. Kan tänka mig vem som har sagt vad. Hur i H-lvete har vi lyckats bli så normala?! Ojojoj!:) Passa på att äta massa gott sista dagarna nu, snart försvinner allt igen, precis som sist! Vi har precis landat i Hollywood och äter hämtmat på hotellet, mys. Saknar er puss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *