Frågor om VAB

Hej alla kloka och erfarna föräldrar i bloggosfären!

Jag har VAB:at för första gången och första dagen Elise blev sjuk anmälde jag VAB på Försäkringskassans hemsida med e-legitimation. Nu ska hon tillbaka till förskolan imorgon och jag till jobbet och hur gör jag nu?

Det står att jag ska ansöka om tillfällig föräldrapenning när hon blivit frisk – innebär det att hennes sjukanmälan går ut i och med att jag ansöker om pengarna eller var friskanmäler jag henne?

Sen ska jag, vad jag förstår det som, be förskolan om ett papper som intygar att hon inte varit där som jag sedan skickar in till Försäkringskassan via post tillsammans med någon blankett som försäkringskassan skickar hem till mig. Stämmer detta?

Har man en karensdag, alltså en obetald dag även som VAB? Är det något annat jag bör tänka på?

Och så måste jag passa på att komma med ett förslag till Försäkringskassan: Jag skulle för några få kronor kunna utveckla en sjukt mycket smidigare och mer lättförståelig tjänst rörande just vård av sjukt barn. Hör av er vid intresse!

10 thoughts on “Frågor om VAB

 1. Jag anm alltid via telefon för min e-leg funkar inte. Då tar det ett par dagar o så får jag hem en lapp som jag fyller i och sedan en lapp som förskolan ska skriva på. Den som fsk ska skriva på ska även di fylla i vilka dagar hon varit sjuk. Sedan gör jag inget mera.
  Mannen anm via nätet och då vet jag att man ska både anm och begära och sedan skickar de hem läppen som fsk och du fyller i…
  Sorry om det blev rörigt.. haha är trött och det är lite svårt att skrivs på telefonen haha
  Lycka till! Kram

  • Tack! Det låter ju smidig(are) att ta det via telefon. Synd att jag gick på deras skit att ”Det absolut smidigare sättet är att anmäla via nätet” Tjena!! Vad jag kan läsa av det du skrev så behöver jag i alla fall inte ha panik just nu för att det bara tickar på med sjuka dagar när hon är frisk? Eller friskanmäler du via telefon med?

 2. Nops gör inget mer. Men det gör inte mannen heller. För du kryssar i de dagar som du är hemma på fsk lappen. Mannen tycker ätt det är smidigast på nätet men jag gillar telefonen jag… Haha
  Men andas ut och vänta på papperslappen till fsk nu.
  Men kolla im så att du både anm och begärt pengar för annars får du ingen utbetalning, det hände Mattias, han anm men begärde inte.
  Kram och gå inte vilse i djungeln!

 3. vi får alltid hem en lapp från fk som vi ska lämna till fsk för underskrift för intygande att barnen/barnet inte varit där.. 🙂
  när barnet är tillbaka på fsk igen så har vi ansökt om tillfällig fp, man brukar få de pengarna väldigt fort ska tilläggas… 🙂
  hoppas ni mår bra!
  krams

 4. Man behöver inte friskanmäla till FK däremot brukar dagis gilla att man ringer dagen innan och friskanmäler 😉
  Sen vet jag inte om det är det Jenny menar med ”via telefon” men jag brukar skicka ett sms med mobilen. Jag har lagt in meddelandet som mall i mobilen och så har jag en kontakt som heter VAB. Smidigt som 17, jag behöver bara komma ihåg att skicka sms:et, men inte vad som ska stå i meddelandet eller vilket nummer det ska skickas till.

 5. Haha! Underbart att du erbjuder din klokhet till typ världens krångligaste instans. De skulle verkligen behöva den! Har aldrig varit i kontakt med dem (peppar peppar) men jag fasar för mitt eventuella första möte med instansernas mest tillkrånglade instans..

 6. Välkommen till VAB-träsket! 😉
  Antar att du löst det nu, men till FK behöver du inte friskanmäla (dagis vill veta sånt dock dagen innan helst), däremot begära för vilka dagar hon var sjuk och du vill ha ersättning. Tack och lov ingen karens på VAB!
  Så om några dagar kommer ett papper i din brevlåda som du får lämna på förskolan, få påskrivet och sen skicka in till FK. Så jäkla enkelt.

  Men tydligen är det uppe på förslag att slopa själva blanketthanteringen. Ja, det vore ju något. Jisses!

 7. Du sjukanmäler till FK första sjukdagen och när du sedan ansöker om själva utbetalningen så fyller du i där hur många dagar du var hemma med sjukt barn. De skickar automatiskt hem en blankett som du tar med till förskolan. De ska intyga att inte det sjuka barnet var där just de dagarna som du söker ersättning för. Lappen skickar du tillbaka till deras inläsningscentral. Själva anmälandet och ansökan om ersättning gör du på nätet. Ersättningen kan du söka långt senare om du vill men anmälan måste göras på första sjukdagen. Det finns en app som man kan använda för sjukanmälan om man vill det. Och ett telefonnummer. Det är inte mer komplicerat än att du ska fylla i ditt personnummer och barnet personnummer och skicka in.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *