Hårda och lätta träningsveckor och lite tänk

I och med min satsning mot Kustjagaren i sommar har min träningsplanering ändras en del och träningen ser annorlunda ut mot vad den brukar.  Jag har delat in min träning i olika fokusperioder och januari har varit en allround-månad där jag tränat lite av varje för att känna hur kroppen svarar på träningen och för hitta mina svagheter och styrkor. Jag har gått från att träna minst tre styrkepass i veckan till högst två och jag känner att jag behöver öka styrketräningen igen för att jag behöver den. Jag börjar få lite ont i ryggen och det har jag varken tid eller råd med! Dock ska annan träning med in i bilden, både löpning och simning, så det är ett tight schema för att få till det.

Men det ska väl inte vara några problem med det?!

image

Februari kommer alltså att se annorlunda ut än januari, så långt hade jag planerat. Dock ska jag få in mer styrka än tänkt och det måste bli på bekostnad av något annat. Frågan är bara vad..?

Med det, för mig, ganska tuffa träningsupplägget, med sex pass i veckan är det viktigt att kroppen får en chans att återhämta sig så jag inte bara kör på i hundranittio hela tiden. Därför har jag planerat in hårda och lättare träningsveckor. Mina lättare veckor kommer främst ligga när Militärpappan är på övning, för då har jag inte ens möjlighet att träna på samma sätt.

Jag får göra det bästa av situationen helt enkelt! 

Nu har han arbetat i stan hela januari och jag passar ändå på att ta en lätt vecka nu för det föll sig så naturligt. Jag är inte alls trött i kroppen men barnen är sjuka om varandra och jag har behövt prioritera sömn på ett sätt jag inte är van vid.  Jag har samlat ihop lite tips från olika ställen som jag ofta har i beaktande:

– Många gör felet att köra jämnhårt varje träningspass. Kör hårt de hårda dagarna och lätt de lätta dagarna.
– Vila om du känner dig sliten eller trött!! Det låter enkelt, men är ack så svårt för vissa…
– Prioritera nattsömnen (kul skämt… men ska försöka)
– Var tredje eller var fjärde vecka ska vara lätt. Minska på intensitet och volym, men behåll frekvensen.
– Träna smart, och undvik skador och sjukdomar. Om du känner minsta tveksamhet över ett värkande knä, sena etc. avbryt passet och gå hem! Om du känner dig sliten, trött och hängig så avbryt passet!! Och när du blir sjuk, se det som en perfekt vilovecka. Känn dig inte stressad.

Sjukdomar kommer och går. Acceptera det! 

Med detta i åtanke känner jag mig harmonisk, nöjd och peppad att träna vidare mot mina mål! Idag blev det en längre promenad i snön med Undra. Aktiv vila kan man kanske kalla det.

2 thoughts on “Hårda och lätta träningsveckor och lite tänk

  1. Jag tycker ändå att du har lyckats hålla dig väldigt frisk med tanke på att Elise går på förskola! Jag har varit sjuk och förkyld sedan i november, har lyckats träna sammanlagt 4-5 gånger på 3 månader! Helt sjukt!

    • Ja, jag tycker faktiskt också att jag lyckats hålla mig mycket frisk. Mer än vad jag vågat hoppas på! Hoppas du med får vara frisk länge snart så du kommer igång med träningen och kan hålla i den ett tag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *