LCHF för mig!

I mars i år började jag testa LCHF för att se hur min kropp reagerade på den typen av kost. Jag åt strikt LCHF i två månader och kände att min kropp mådde bra av det. Jag blev piggare, lättare, mitt godissug försvann och jag kunde ta bort hälften av min allergimedicin. Under maj månad seglade jag över Atlanten med mitt jobb och valde då att inte äta LCHF, för att det var absolut enklast så. Under sommaren har jag ätit lite av varje, även om jag mestadels hållt mig till LCHF i någon form så har jag även ätit glass och lite godis, vilket jag inte gjort på ett halvår. Det var gott.

Med hösten och jobbet kommer rutiner och en längtan efter mer struktur för mig. Jag har valt att gå tillbaka till min LCHF-kost för jag mår så bra av att äta så! Jag funderar ofta över mat och näring, goda recept och prestation. För att jag äter gärna, tränar mycket och älskar att laga mat! Men hur äter jag egentligen? Förespråkar jag LCHF? Det finns så många olika namn på det här, i olika nivåer, allt är beroende av hur mycket kolhydrater du äter:

Strikt LCHF: 0-20 gram kolhydrater per dag
Normal LCHF: 20-50 gram kolhydrater per dag
Liberal LCHF: 50-100 gram kolhydrater per dag
Träningsliberal LCHF: Över 100 gram kolhydrater per dag

För att förstå proportionerna vill jag visa vad Livsmedelsverket förespråkar (alltså det de flesta i Sverige menar med att äta normalt):

Kolhydrater: ca 225-300 gram per dag.
Protein: ca 70 gram per dag (eller 10-20% av det vi äter på en dag)
Fett: ca 70 gram per dag
Värdena gäller för kvinnor

Jag reggar allt jag äter emellanåt för att hålla koll på hur mycket av varje näringsämne som jag stoppar i mig. Den senaste tiden visar sig siffrorna såhär:

Kolhydrater: 40 gram per dag
Protein: 120 gram per dag
Fett: 95 gram per dag

När jag tittar på mina värden ser jag att jag äter mer fett än vad som är rekommenderat och jag äter mycket mer protein än rekommenderat. Avseende kolhydraterna så äter jag väldigt mycket mindre än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Så ja, jag äter lågkolhydratkost, Normal-LCHF eller vad man nu väljer att kalla det. För tillfället tränar jag mest lågintensivt och inte särskilt tuffa pass och då räcker det med 40 gram kolhydrater för mig. Jag är dock på upptrappning och kommer snart lägga in pass med högintensiv träning och således kommer mitt kolhydratbehov (och totala energibehov) att öka. Jag tänker då även trappa upp mitt kolhydratintag successivt och äta upp emot 100 gram kolhydrater per dag, om min kropp vill ha det.

Jag äter mellanmål för att orka träna och leva ett aktivt liv, sedan vet jag att det finns varianter av LCHF där man börjar morgonen med kaffe med en klick smör i och sedan äter två mål under hela dagen, inte sällan bestående av biffar och skirat smör. Och så gör man så dag ut och dag in. Det är ingenting för mig, jag gillar mat och matlagning alldeles för mycket för det! Det finns ju massor av fantastiska källor till fett!

För min del äter jag god mat från fräscha råvaror lagad från grunden. Jag är inte rädd för vare sig fett, protein eller kolhydrater men håller intaget av det senare nere genom att välja bort spannmål och tillsatt socker till exempel, för min kropp mår som bäst då på flera plan!

Bild lånad.

One thought on “LCHF för mig!

  1. Intressant du skriver här om LCHF! Och jag är nog den som kör ”normalt” då också. Då jag började var jag strikt förstås. Jag började med LCHF i maj, har gått ned 13 kg och mår toppen. Har tyvärr slarvat med träning, men har nu börjat på så smått med styrka, vilket är viktigt för min trilskande rygg! Du har flera recept här på bloggen som jag ska testa, så tack för dem!
    Ha en bra dag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *