Lucka 19: Berätta om vad du önskar dig i julklapp

För ett par år sedan bestämde vi att vi inte skulle ge varandra julklappar, vi köper något litet bara. Nu tycker ju jag i och för sig att en liten julklapp ändå är en julklapp, men det känns bäst så. Det är tolv personer som jag köper julklapp till och det blir rätt så mycket, även om man bara ska köpa något litet. Tills nästa år ska jag föreslå att vi alla drar lott och köper en fin julklapp till en person i stället, då får ju alla en fin klapp var! Elise får julklappar i massor antar jag.

Militärpappan och jag bestämde först att bara köpa en liten klapp åt varandra i år, men kom sedan på att vi har allt vi behöver och inte riktigt vet vad vi ska önska oss av varandra. Känns ganska onödigt att köpa något då. Dessutom håller jag på att rensa ur lite här hemma och upptäcker att vi har så himla mycket saker, kläder, prylar, detaljer, kuddar, galgar, pennor, byråer, you name it! Klart det finns en massa saker jag hellre skulle vilja ha, som en annan byrå, andra pennor, nyare prylar, finare kläder och så vidare. Men så mår jag lite dåligt över att se hur mycket vi människor faktiskt konsumerar. Det är ju galet! Jag tänker på miljön, på ha-begär och på alla dem som inte ens har det de behöver. Ska det vara så?

Min finaste kollega har kollat upp ett ställe i stan där Frälsningsarmén anordnar en alternativ jul för dem som vill och behöver på ett café. Det kommer nio barn dit och det är inte självklart att de får julklappar. Det är inte ett ställe man går till för att få ett gratis julbord på julafton direkt…

Det var inte ett svårt val när jag och Militärpappan bestämde oss för att istället för att köpa varandra en liten klapp så lägger vi dem pengarna på en julklapp åt två av de barnen.

9 thoughts on “Lucka 19: Berätta om vad du önskar dig i julklapp

 1. Det är underbart att kunna glädja barn som inget får! Det är inte många kronor man behöver avstå för att göra ett litet barn lyckligt.
  Även nästa år ska jag anordna en insamling för att några fler barn ska få en magisk jul. Det lilla man kan göra är ju så välkommet!

  Tack för din kommentar förresten! Förlossningar är inget att leka med 🙂 Tur att man kan återhämta sig och faktiskt ger sig på det igen. Din historia var verkligen tuff och jag hoppas verkligen du slipper allt det där denna gång!
  Du har mina påhejningar när det är dags!

 2. Vilken fin idé att ge de barnen en julklapp istället… Ska jag göra nästa år med, måste bara kolla upp om det finns häromkring…

 3. Vilken fin idé! Jag är barnsligt förtjust i julklappar, det är minst lika kul att ge som att få! Så jag kommer inte att plocka bort julklapparna än på ett tag. Jag förväntar mig dock inga mängder och ofta köper vi något gemensamt till oss själva istället, som tex i år när vi tänker oss en ny TV. Men jag brukar även tänka på dem som inte har det lika bra som vi och skänka pengar till välgörande ändamål. I år köpte jag en ”Inviseble friend” till M. Och så blir det några kronor till olika organisationer varje år.

 4. Här lär det inte bli några julklappar alls. Fick – (minus) 800 kr i lön. Vet inte hur detta gick till å eftersom både jag å Alex fick fel lön förra månaden oxå så har vi redan naggat av sparpengarna. Har försökt få lönespecarna att gå ihop här men jag är hemskt sifferblind så jag ser inget sammanhang i det hela. Hade kunnat tänka mig en hög med choklad som sällskap, nej just det, jag har inte råd.
  Prio i sitt esse…!!

 5. Vilken gest! Vi beslutade oss för idag att nästa år blir det inga paket till de vuxna, det räcker så här! Och så borde vi väl visa A att man ska vara givmild på andra sätt med!

  Hoppas du hittar såna tofsar, jag vet bara ett ställe här i Stockholm som har dem. Och de funkar bara med tjejfingrar – karlar får hopplösa problem.. 😉 Men skrik till om du inte hittar så köper jag några och skickar ner åt Elise!

 6. det pratade vi om förra julen att vi vuxna skulle dra en lott och så köpa en riktigt fin julklapp till den personen istället för en massa småtjafs. men mattias ena syster ville absolut inte så nu håller vi tummarna för nästa år istället haha
  barnen får ju sin beskärda del men nu har vi med risk för att låta otacksamma sagt att vi inte vill ha en massa till astrid. klart hon ska få julklappar men inte en hel drös som sedan tar en massa plats som vi inte har. utan vi har sagt att någon får självklart ge några leksaker för annars skulle det inte kännas bra men sen presentkort på skor och kläder och annat nödvändigt som behövs fyllas på.

  vi firar ju vartannat år med mina föräldrar och med mattias så nu kommer astrid vara enda barnet eftersom mina brödrar inte har sällskap elr barn. känns sådär men det blir nog bra och ja, tomten kommer ju och det är huvudsaken.

  och btw på brietårtan så var det pinjenötter, valnötter och även tranbär. såg så gott ut eller hur! och nej köket är ju tyvärr inte vårt utan en god väns. men visst är det fint!
  dock blir vårt mer lantligt när vi väl ska sätta igång i huset. här i stan så är det basicmodernt svart och vitt.. inte så mycket jag men ja det passar till allt haha

  hoppas febern på skruttan försvinner och att det bara är tänderna!
  kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *