Lucka 22: Berätta om något som du är beroende av

Det ligger i mina gener, just beroende, och jag försöker därför vara extra uppmärksam på många sätt genom att till exempel undvika både alkohol och tobak. Nu för ju det med sig många bra effekter, så det är ju inte enbart därför som jag inte dricker eller röker, tänk bara träningseffekten!

Jag måste väl erkänna, om än motvilligt, att jag är beroende av… socker. När jag tänker tillbaka har det nog alltid varit så. Uppe på detta är jag en typisk ”allt-eller-inget-människa” och äter i perioder inget socker alls och i andra perioder alldeles för mycket socker.

Eftersom jag är mycket intresserad av kost och träning så är jag fullt medveten om vad sockret gör med min kropp och ibland känns det läskigt att känna till så mycket. Jag vet precis hur jag reagerar på socker och hur jag mår när jag äter det och när jag inte ger kroppen socker alls.

Det socker jag stoppar i mig är näst intill alltid medvetna val. Det finns så mycket dolt socker i mat till exempel men vi äter alltid så ren mat som möjligt här hemma. Vi lagar det mesta från grunden men ekologiska råvaror i största möjliga mån. Jag äter socker i form av godis eller bakverk och överväger alltid beslutet innan jag stoppar in det i munnen. Får jag i mig lite socker, som en Dumlekola för att ta ett exempel, så skriker min kropp efter mer! Jag har jättesvårt att sluta vid en Dumlekola utan är oftast inte nöjd förrän minst en påse senare. Därför är det inte värt att ta den där godisbiten för min del.

Jag är fast övertygad om att socker är lika beroendeframkallande som alkohol och droger och har därför övervägt nolltolerans flera gånger, men inte riktigt vågat ta steget än. Jag gillar inte att förbjuda saker och jag vill ju såklart kunna äta lördagsgodis om jag känner för det. Fast söndagens socker-baksmälla är inte alltid värt det, kan jag tycka. Jag känner att jag är medveten och att jag hittat en ganska bra balans men faller dit ibland, ungefär som en ”periodare”, och det känns för det första väldigt tråkigt och ledsamt men det följer också en jobbig period efteråt för att rensa kroppen på sockret och välja bort det igen, utan problem.

Frågan är, är det verkligen värt det, för en skumtomte?

4 thoughts on “Lucka 22: Berätta om något som du är beroende av

 1. Jag vill inte välja bort socker eftersom det också innebär att jag väljer bort goda saker och jag gillar just goda saker. Jag tycker om mat och tycker det är ett fint sätt att njuta på både till vardag och när det ska vara lite finare eller kanske på semestern. Nolltolerans är inget alternativ för mig. Jag har aldrig provat att sluta äta socker men jag väljer bort det när jag inte tycker det är värt det. När det där som innehåller mycket socker egentligen inte är så särskilt gott. Är de sista pralinerna inte goda så äter jag dem inte, är kakan från Hemköps disk, inplastad, så är den inte värd det. En av mina måltider varje dag innehåller en massa socker, jag äter fruktyoghurt med flingor. Men jag har ätit det där, ungefär så, i 33 år eller något och det hållet och det är svårt att hitta en vana som bryter det där, jag tycker frukost är svårt att äta emellanåt även om jag aldrig hoppar över.

 2. Känner igen mig där, är också en allt eller inget person när det gäller socker. Nu har jag inte ätit smågodis på snart ett år men jag äter bakverk om det bjuds. Man får försöka hitta sitt eget sätt!

 3. ohh skulle kunna ha skrivit detta själv, jag fösöker var nyttig och äta sunt, men sockerberondet är jättesvärt att bli av meed, och som du skriver vet man inte om man vill riktigt heller faktiskt. Men jag får alltid samma ångest efteråt. Jag röker el dricker inte heller och ha inga sådana behov, men socker =(

  kraaamar

 4. intressant, de pratade tom om just sockerberoende på ”efter 10” på 4an idag, det var en professor/forskare som berättade vad det gör med hjärnan osv.. dopaminer o ja du vet.
  sedan kom hon in på saltberoende – och jag kände mig träffad! men grejen är den – att när jag ätit något sött så vill jag alltid ha salt, och tvärtom! ://
  de sa också att fett i kombination med socker var att jämställa med droger – i vad det gör med kroppen.

  det man skulle äta vid varje mål dagligen var tomater, citron och massa gul lök för att få bort ett sötsug. 🙂
  sa dem..

  jag har börjat dricka bravo apelsin,mandarin och äpplejuice – max 1 glas per dag.
  och mitt gottesug är som bortblåst!!! (fast vi åt smågodis igår ändå men ändå…!)

  tidigare så var jag sugen hela tiden, och jag har knappt ens ätit av allt julgodis jag har bakat!! 😀
  gäller väl att hitta något som funkar..

  tror inte heller på förbud riktigt – för det gör saken ännu värre för mig och jag pallar det max i ett par dagar sen sitter jag där helt plötsligt med något sockrigt eller salt och trycker i mig….
  DOCK så har jag nolltolerans på chips!!!! jag kan LÄTT trycka 300gr chips varje dag!!!! (dock inte OLW*s för de är så pass salta att jag får hela munnen full med onda blåsor.. 😉
  Men jag blir jätteberoende och varje kväll sitter jag sen i ren panik och känner att klockan tickar iväg.. affärerna stänger 21 här..

  nu har jag inte så, har inte ätit chips på 6v minst!! och tänker inte göra det heller =)
  är hemskt, jag tom skäms för att köpa chips när jag gör det osv..

  har också beroendeproblematik i min familj och det gör väl saken ännu värre!
  min syster har också problem med just socker – så hon undviker det i möjligaste mån… (hon är dock smal till skillnad från mig)..

  jävlar va mycket jag har skrivit nu då! haha..
  hoppas du mår bra och fina magen likaså, och övriga medlemmar i din fina familj!:))
  ha en härlig fredag och GOD JUL!!

  Kram!:)
  /malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *