Midsommarafton

Elise och jag på traktorflaket

Elise och jag på traktorflaket

Att fira midsommar på Gökhult är något alldeles speciellt. En traditionell midsommar med sill och nubbe, nattbad i sjön och dans kring midsommarstången. I år var det Elises första midsommar och den firades självklart på Militärpappans familjs lantställe, Gökhult, ett par mil från Oskarshamn.

Vi åkte i Torsdags när Elise skulle sova för natten. Med oss i bilen hade vi förutom kläder, marknadsgodis och resesäng, även en tik i höglöpet – Vackraste hunden. På Gökhult vimlar det av hundar, jag tror nog alla i Militärpappans släkt har minst en hund per familj, eller kanske per familjemedlem? Ja, så kan det vara i en släkt där de flesta älskar jakt. På något underligt sätt gick det bra att hålla isär hundarna och vad jag vet ska det inte komma en oönskad valpkull om några månader. Hehe…

Här plockar vi blommor till våra kransar

Här plockar vi blommor till våra kransar

På Midsommaraftons morgon gick jag, Elise och Miranda ut för att plocka blommor att sätta i håret och i midsommarstången. När vi kom hem igen band jag kransar till mig och Elise. Som alltid åt vi sill och nypotatis med tillbehör såsom gräslök och en och annan nubbe för de som så önskade. Alla tar med sig lite det de vill och sätter på ett bord så äter var och en det som faller en i smaken.

Midsommarfin!

Midsommarfin!

En glad mamma och en nyvaken unge

En glad mamma och en nyvaken unge

Sedan var det dags för lövhämtning så att midsommarstången skulle få några kläder även i år. Bonden kom med sin traktor och tillhörande släp där vi alla hoppade upp och gjorde oss så bekväma som som nu kan på ett träflak. Turen gick på guppiga grusvägar i skogen och stannade vid ett par ställen där det fanns gott om sly. Där hoppade vi av och tog tag i något av de verktyg som fanns tillgängliga för att få så mycket sly som möjligt med oss tillbaka.

Elises och mitt bidrag till midsommarstången

Elises och mitt bidrag till midsommarstången

Det är viktigt att fylla på med dricka under färden och den vanliga dunken innehållande sprit och saft har sin egen plats på traktorflaket. Och så finns det en barn-dunk med då, såklart!

Dunken.

Dunken.

När vi kom tillbaka till huset blev det kaffe och kakor och bullar och jordgubbar med grädde. Mums! Vi hjälptes åt att klä den kanske sju meter höga misdommarstången och de stora grabbarna satte den på sin plats.

Midsommarstången

Midsommarstången

Mot kvällen flyttade vi in i huset och dukade upp långbord så att alla tjugofem-talet gäster skulle få plats. Vi grillade och åt goda tillbehör, även här efter samma ostrukturerade knyt-kalas-vis och det är det som är så härligt, tycker jag! Snapsvisorna kom tätare och ljudvolymen ökade allt eftersom kvällen gick, precis så som det ska vara, tycker även jag som inte ens dricker alkohol (mer än vid väldigt sällsynta fall), så även denna kväll. Världens godaste marängtårta med kolafyllning och tre liter(!) smultron serverades med kaffe framåt midnatt.

Elise sov gott i rummet intill i sin resesäng sedan sju-tiden och någongång strax efter tårtan tog vi hennes säng och gick hem till huset där vi skulle sova, trehundra meter därifrån. I år blev det inget nattbad för min del, det blev helt enkelt för sent. Och midsommarstången dansades det kring runt klockan tre på natten, så det missade vi med, men vad gör det?!

Coola brudar kör åkergräsklippare framåt kvällen sådär

Coola brudar kör åkergräsklippare framåt kvällen sådär

Midsommarafton 2011 var lika fantastisk som alla andra midsommaraftonar jag firat på Gökhult genom åren!

2 thoughts on “Midsommarafton

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *