Om att sluta amma

Jag har verkligen varit tveksam till hur och när jag ska trappa ned på amningen. Tuffa jag hade tänkt mig att amma i 6 månader och därefter inte amma alls. Men vips, så blev min lilla bebis plötsligt fem månader och utrustades med två sylvassa små tänder och jag själv förvandlades i samma stund till en obeslutsam och känslosam mor som plötsligt kunde tänka mig att ge mitt barn bröstet i resten av hennes liv, om det är så hon önskar. Typ.

Mina argument för att börja trappa ner amningen har dock övervägt mina argument att amma Elise till hennes trettioårsdag. Jag vill inte bli biten mer, ajajajaj vad ont det gör! Jag vill inte heller äta den blodtrycksmedicin jag tvingas göra så länge som jag ammar utan vill byta tillbaka till min ordinare som jag mår mycket bättre utav och trycket sänks till en bättre nivå. Sen skulle det ju vara väldigt skönt att göra Elise mindre beroende av mig, då skulle vi kunna vara en familj med Mamma, Pappa, Barn istället för som nu mer Amma, Pappa, Barn.  

Hur som helst har det kännts lite dumt och fel att sluta amma för jag verkar ju ligga inne med värsta supergrädden av Elises bebishull att döma… Jag har iaf haft svårt för att veta hur jag ska gå tillväga med nedtrappningen främst under kvällarna. På BVC sa de att de inte tyckte välling var ett alterantiv då det i princip inte finns i andra kulturer (märkligt argument tycker jag) och att jag istället skulle ge Elise gröt som sista mål. Inte hemlagad helst heller på grund av näringsinnehållet, vilket jag tycker är urknäppt och skiter således i det!

Vi känner dock att gröt som sista mål inte är särskilt optimalt. Hon är trött som tusan och då ska jag sätta henne i en stol och mata henne med sked(!) vilket resulterar i att Elise inte äter mer än ett par skedar och sen gallskriker. Välling verkar mycket smidigare! Men sen är det ju det där med 6-månadersgräns på vällingen… Dock har jag nu hört mig för med flera andra föräldrar som börjat med välling före sex månader och har ikväll vågat mig på att ge flaska med hälften ersättning och hälften välling.

Vid 19.00 åt Elise en halv portion hemlagad gröt med aprikospuré. Vid 20.30 åt hon en blandning av ersättning och välling, sammanlagt 120 ml. Hittills  har vi bara gett ersättning ett par gånger innan när jag varit borta. Hoppas hon sover lite längre på detta. Blir spännande att se, för nu har hon ju börjat vilja amma 01.30 om nätterna och det vill inte jag, om man säger så!

8 thoughts on “Om att sluta amma

 1. Jag började med välling några veckor innan C var sex månader. Som vår bvcsköterska, det händer inget på sexmånadersdagen. C får gröt vid sex och sen Nan eller välling vid åtta men han sover inte bättre för det. Han vaknar två gånger på natten och är hunrig ändå.
  Deras tänders ju lika vassa som valptänder.

 2. Men bvc, skit i bvc. Vadå inte välling? Det är super bra! Håller med dig, ska man sätta en trött unge i en stol och mata henne med gröt? Då är det ännu bättre och mysigare att sitta i soffan/sängen med bebisen i famnen och ge en flaska välling. Skitsnack, välling är bra. Dessutom finns det välling för alla, stora som små!

  Vi gav Love gröt på mixade havregryn som liten när han inte skulle få i sig någon mjölk. Men jag har hört på senare tid att det är något ämne i havregryn som inte små bebisar ska få i sig, att det är bättre att köpa gröt på ”kartong”. Men vad för ämne kommer jag inte ihåg var det var.

 3. Låter inte alls skönt att bli biten i bröstvårtan, aj! Amning verkar vara svårt att fatta beslut om både om man kan och inte kan. Man får göra det som känns rätt för en själv. Det är ju jättebra att du ammat Elise så länge som du gjort.

 4. Har inget att säga om att du slutar amma, för jag tycker det är upp till var och en och att det, precis som allt annat med barn, dramatiseras upp alldeles för mycket. Men, jag hörde ett tips om bitandet för ett tag sen. Du vet såna där amningskupor i plast som man sätter på bröstvårtan. De ska tydligen vara ett bra skydd. Har dock inte testat för Vega har inga tänder. Här i vårt rutinlösa hem är det amning och mat (burk, pulver och hemmagjort) blandat lite hur som som gäller och det funkar bra.

 5. Blir spännande att höra hur natten var! Att ge gröt som sista mål är ju det dummaste jag hört, precis som du säger så är de ju alldeles för trötta då. Välling eller ersättning verkar mycket bättre tycker jag.

  Jag märkte tydligt hur mycket mer mätt Isak blev på välling jämfört med ersättning, plus att den hemlagade gröten mättar otroligt mycket mer än pulvergröten. Men så äter han ju 0,75 dl havregrynsgröt och 220 ml välling också. Det skulle till och med jag bli mätt på… =)

  Att sluta amma tyckte jag var otroligt skönt och lite sorgligt, men nu är jag övertygad om att det är på grund av att jag slutade helamma som Isak är så himla glad och nöjd och sover hela nätterna. Du är stark som fortfarande helammar trots att Elise biter dig! Isak bet mig en gång och det var sista gången han ammade =)

 6. Jag tror du känner vad som är bäst själv. Det du skrev om att du skulle försöka med igår låter som en bra plan tycker jag.

  Jag läste någonstans att om man vill att mjölken ska sina så ska man amma lite i varje bröst medan man trappar ner. Alltså inte tömma ett bröst i taget som annars.
  Detta är för att du själv ska slippa gå med alltför spända bröst.Vet dock inte om det funkar. ;P

 7. frida jag har fått såna plastkupor du kan ha över bröstvårtorna om du vill låna och prova
  (de är oanvända vilket du kanske förstår!)

  om du ändå vill prova gröt istället går det ju att spä den så den blir som välling?? men vet inte om det har betydelse..

  älskar amma, pappa, barn uttrycket!

  hoppas du fick sova…

 8. Märklig kommentar från BVC tycker jag… Min BVC-tant, som jag haft till alla mina tre barn, tycker att man kan ge välling om barnet gillar det. Gör som du tycker själv=)! Elsi är ju en stor 5-månaders flicka. Min Nelli är nästan lika stor och har fått två tänder och har helt plötsligt bestämt sig för att inte ammas längre! Så nu äter hon mat, gröt och välling och det funkar bra. Äter sista målet ca 19.30 och äter sen en halv flaska vid 4-5 någon gång.

  Man ska vara observant på hur magen tar det bara. Kommer det ut ”osmält” får man ta det försiktigare. Min BVC-tant sa för övrigt att har de fått tänder brukar det vara ett tecken på att de är mogna för mer ”ordenlig” mat. Mycket svammel från mig, men gör som du känner för. Prova dig fram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *