Ont i gravidmagen

Sedan en vecka tillbaka har jag börjat få ont i gravidmagen, mest om kvällarna men jag känner även av det dagtid emellanåt. Det gör ont allra längst ned i magen, strax ovanför blygdbenet och vad jag vet så är det livmodern som sitter där. Lite längre ut mot sidorna sitter ju äggstockarna men det är just rakt ovanför blygdbenet i ett område på ca tio centimeter (fem cm åt vardera håll) som det känns.

Att beskriva hur det känns är halvt omöjligt. Jag vet inte alls hur jag ska förklara detta… Det är inga knivhugg och ingen molande värk. Vad finns det mer? Smärtan är mer åt det svidande hållet blandat med ungefär samma känsla som när man har träningsvärk. Ungefär så. Jag kan inte framkalla smärtan genom att trycka där det brukar göra ont men däremot gör det ondare när jag trycker där när det gör ont.

Jag känner mest av smärtan på kvällarna och kanske är det för att jag först då hinner känna efter. Idag när jag var och handlade och skulle ändra riktning på kundvagnen kände jag också av det. Samma gäller när jag lyfter Elise en liten bit ut från kroppen. När jag ligger på rygg i sängen om kvällarna och bara lyfter benen för att dra bort täcket gör det med ont på samma ställe och någon enstaka natt har jag haft ont hela natten.

Det är inte en smärta som jag nästan dör av men jag kan inte heller ignorera den. Jag kan se ett antal orsaker som jag har funderat över:

– Att Elise klänger en hel del på min mage och liksom ”drar” i den.

– För lite träning. Jag har på grund av familjens sjukdomstillstånd och väldigt mycket jobb inte kunnat träna alls mycket.

– För mycket socker/kolhydrater i kosten mot vad jag är van vid. Är lite inne i en ond cirkel just nu.

– För mycket stress i form av galet mycket på jobbet, Militärpappan borta en hel del och Elises sjukdomsbild den senaste tiden.

Hm…

Är det någon av er som känner igen det jag försöker beskriva?

11 thoughts on “Ont i gravidmagen

 1. Känner inte igen mig i den smärta du beskriver, men kanske borde du kolla upp det?! Dina funderingar på vad det kan bero på kan nog mkt väl stämma, men förstår att det är svårt att förklara smärtan, hade ju ”ont” i magen när jag väntade Axel och kunde inte heller riktigt förklara hur smärtan kändes, bara att jag ahde som en svidande känsla högt upp i magen. Efteråt har jag förmodligen fått veta vad det var, en nerv som gått av…Hoppas du hittar svaret på din smärta!

 2. Jag hade rätt mycket konstigt ont för några veckor sen, började fundera över vad det var men hann aldrig så långt innan det gick över efter någon vecka. Hoppas ditt ger med sig.. 🙁 Kan ju tillägga att jag har IBS och tarmarna kändes mycket på ungefär det stället du beskriver, så kosten vore ett hett tips från mig (jag känner av när jag ätit för dåligt/mycket/litet/fett/you name it och det är ju nästan som att få ont i gravidmagen).

  Kul att du trillade in! 🙂 Jo, klart att jeansen sitter åt om jag lutar mig framåt men i vanlig sittställning på jobbet har jag inga problem att hålla de knäppta. Tror att min mage ligger väldigt högt, eller så har jag extremt lågt skurna byxor då.

 3. Låter som ”växtvärk” livmodern drar och sliter i ligamenten i takt med att magen växer. En annan anledning kan vara att när bebis blir större blir även livmodern mer påverkbar, stress, ansträngning etc gör att hela muskeln gör sig påmind. Du har redan fött ett barn vilket gör att livmodern ”vet” hur den ska göra. Jag fick förvärkar tidigt med andra barnet och även små påminnelser om när jag skulle tagga ner några hekto 😉

 4. tycker då klart att det låter som foglossningar. jag hade har och har inte blivit av med mina än min dotter är nu 8 månader. Me för din skull hoppas jag att jag har fel.

 5. Svårt att förklara smärta tycker jag. Jag fick ju ont runt vecka 20 i nedre delen av gravid-magen vid ansträngning. Jag beskrev smärtan som håll, fast längre ner. Men träningsvärk är ju inte långt ifrån. Min BM sa att det var ligamenten som håller uppe livmodern som töjer sig när livmodern växer och det kan göra ont. Skulle rekommendera dig att höra av dig till mödravården så att du får svar på vad det kan vara. Var rädd om dig och militärbebisen!

 6. Tycker det låter som foglossning. Jag hade jätte ont strax ovanför ljumsken när jag väntade William. Känner igen de rörelserna du beskriver, lyfta benen i sängen och svänga med kundvagn. Ett stödand kan du låna på mödravården, gör fortfarande ont med det men är mer uthärdigt iaf. tensmaskin går att hyra på hjälpmedelscentralen och kan oxå funka som smärtlindring.
  Om det är foglossning är det statiska rörelser du ska undvika. Inte sitta för mycket, inte gå för mycket osv.

 7. Växtvärk i livmodern , plus att du har en fog mitt fram, känner precis igen det du skriver om svidande känsla, otroligt svårt att förklara. Jag hade ju smått att bära på hela tiden och det tror jag inte underlättar, speciellt som magmusklerna delar på sig.

 8. Jag känner igen det du skriver, speciellt när du skrev det där om kundvagnen. Jag kunde inte alls köra kundvagnar när jag var gravid utan att få ont precis där du beskriver!

  Jag vet inte säkert vad det var men jag tolkade det som att det var ligamenten som kändes, precis som Louise skriver. Hoppas du får svar av Mvc och att det inte gör ondare. Det är så spännande att du ska bli tvåbarnsmamma!

 9. Kan det vara ligament / muskler som töjs och gör ont? Jag hade väldigt ont, fast senare. Då var det ligamenten. Det högg till ibland, som en sträckning. Och verkade göra ont sent på dagen, när man varit igång på dagen.

 10. Jag fick detsamma under min andra graviditet, och fick förklaringen att det är ”växtvärk”. Så försök att slappna av när det börjar komma, och undvik i möjligaste mån att lyfta och bära. Det tar inte bort smärtan helt, men det kan underlätta. Sen är det inte lätt när man har barn sen tidigare (jag vet), men gör det bästa av situationen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *