Rabarbermorgon

Rabarbermarmelad med ingefära

Vacker-bästis vildhund lämnades av vid halv sju imorse och mogonpigg som jag är kände jag för att vara lite huslig! Jag gick ut i trädgården för att plocka lite rabarber och kokte kräm som Militärpappan och jag åt till frukost. Mums!

När jag ändå var i farten slängde jag ihop ett par burkar med rabarbermarmelad. Den blev så god! Tog receptet från min älsklingsbakbok ”A piece of cake” av Leila Lindholm. Ingefära och vaniljstång ingick i ingredienserna och tre burkar blev det. En ska vi ha själva, en ska Vacker-bästis få och en ska jag ge till min barnmorska imorgon. Då är det sista gången jag träffar henne, för sen går hon på semester och då föder jag barn. =) Vi har ju träffats lite mer än vanligt, så en rabarbermarmelad ska hon få som semester-present!

Rabarber- och ingefärsmarmelad:

4 stora rabarberstjälkar

1 tumstor bit färsk ingefära

1/2 vaniljstång

Saft av 1 citron

1/2 dl vatten

1 kg syltsocker

Några droppar röd karamellfärg

1. Skölj, skala och skär rabarberna i små bitar, skiva ingefäran tunt, dela och skrapa ur vaniljstången.

2. Blanda allt utom syltsockret i en tjockbottnad kastrull och låt koka utan lock i cirka 15 minuter.

3. Tillsätt syltsocker och rör om, koka utan lock ett par minuter och skumma av om det behövs.

4. Lyft ur den halva vniljstången och låt marmeladen svalna något. Färga marmeladen med ett par droppar karamellfärg. Häll upp marmeladen i varma, desinficerade och täta burkar.

Tips! Kyl ett litet fat i frysen. Ös upp lite varm marmelad på fatet och dra ett streck igenom med en sked. Om marmeladen inte flyter ihop har den kokat färdigt!

4 thoughts on “Rabarbermorgon

  1. Åh vad härligt att läsa i din blogg Frida! Jag skrattade när jag läste hur du beskrev DIN variant av vilodag kontra BM´s… Hahaha… Gud vad jag känner igen mig! Jag kan inte heller vara still och overksam. 😉 Vad ska man göra när det bara inte GÅR, liksom? Men nu är du ju såpass långt gången att det väl räknas som normal förlossningstid om den lill* kommer? Kram och tack för rolig och spännande läsning, jag kommer att fortsätta följa dig tror jag allt…!

  2. Åh så gott!! Grejer från Leilas böcker kan ju inte misslyckas 😉

    (och vilken rolig kategori förresten: ”Typiskt mig”. Nästan så man känner för att sno den, haha!)

  3. Mmm… Ser jättesmarrigt ut! Gjorde själv rabarberkräm häromdagen, fantastiskt gott! O klart BM ska har en burk marmelad… 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *