Sista mammalediga veckan

Idag går jag alltså in på min sista hela mammalediga vecka för denna gång och börjar istället att jobba. Jag ska jobba 60% och Militärpappan är då hemma med Elise istället för mig.

Det känns skönt med en mjuk övergång, att inte börja jobba heltid från att inte ha jobbat alls på ett ganska bra tag. Känns som att jag skulle haft mer ångest nu om det inte vore för att jag faktiskt fortfarande har två dagar i veckan som jag får vara hemma och dela med Elise.

För vi har ju skapat en ny vardag, Elise och jag, som passar oss och våra behov med hundpromenader, bus, vilostunder mitt på dagen och fika med vänner. Den vardagen känns lite jobbig att släppa taget om måste jag medge. Samtidigt är den vardagen så mycket mer, den innehåller även otaliga blöjbyten, flera matningar och nedkladdningar av bebis, ett evigt plock i hemmet, en (för tillfället) konstant pipig hund och exakta tider att rätta in sig efter. Just den biten är inte riktigt lika jobbig att släppa taget om!

Det känns skönt att börja något ”nytt”, lite förändring i vardagen som förhoppningsvis ger mig lite extra energi och bidrar med sitt till att jag kan vara en bättre mamma, matte och fru liksom min mammaledighet med all säkerhet har bidragit med att jag blivit en bättre officer. Det är jag nämligen övertygad om såhär en vecka innan jobbstart! Dock har det inte varit min känsla hela tiden för jag har haft väldigt mycket ångest för att gå tillbaka till jobbet ska ni veta!

Först kom separationsångesten, att inte sitta fast i Elise längre, men den kom jag över efter ett par månader när jag medvetet började vara hemma lite oftare om dagarna och snön och mörkret besvärade mina vardagsaktiviteter. Sedan kom tankarna om att jag inte kunde mitt jobb längre, att jag glömt precis allt av värde och det kom jag över genom att övergå till att tro att jag aldrig någonsin har kunnat mitt arbete, utan bara hittat på hittills i min karriär. Men jag kom över det med och  det genom att hålla ett föredrag i presentationsteknik för en vän och hennes kurskamrater. Där fick jag uppleva att jag faktiskt hade kunskaper att dela med mig av och förmågan att inspirera och entusiasmera andra. En stor sten föll från mitt hjärta!

Hela tiden har jag väl haft en liten molande känsla i magen av att jag kanske kommer att ha svårt för att engagera mig helhjärtat, sådär till 120% som jag annars alltid gör, i allt jag gör. Som att livet fått en annan tyngdpunkt, något viktigare, en större mening. Jag pratar om Elise, om min lilla familj. På senare tid har jag funderat mer på den saken och är nu mera inne på att så inte är fallet, jag kommer kunna vara engagerad och prestera. Kanske till och med prestera mera?

Om det är något man lär sig av att vara mamma så är det i alla fall att vara sjukligt tidseffektiv och vilken arbetsgivare tackar nej det det?!

6 thoughts on “Sista mammalediga veckan

  1. Av det lilla jag känner dig, vet jag att du kommer prestera och engagera dig mycket mer än vad andra kanske förväntar. Det goa nu är ju att du förhoppningsvis lättare kan stänga av alla jobbkrav och lämna dem utanför dörren när du kommer hem till din fina familj. Håller tummarna för att allt går bra 🙂

    Och du Frida, tusen tack för dina fina ord. Det betyder mycket. Kram.

  2. Tre dagars jobb i veckan låter ju perfekt! Kan tänka mig att det skulle bli betydligt jobbigare att gå från 0 till 100% arbetstid på en dag. Tänker du att du ska gå upp på heltid i höst eller? När ska Elise börja på förskola?

    Vet du, jag skulle tycka att det vore jätteintressant att höra vad du gör en vanlig dag på jobbet. Känner att jag inte har någon koll på vad en officer gör. Om du vill och kan?

    • Jag tänkte faktiskt igår att jag kanske skulle ha en kategori: ”En dag på jobbet”, för mina dagar kan vara så otroligt olika. Så det ska jag göra framöver. Kanske tar ett varv att och blickar tillbaka och ger lite exempel innan. Kul att du vill veta!

  3. Åh, jag hade jätteångest när jag skulle börja jobba igen. Men det året gick fort o se! nu är jag hemma igen… Även om det kan kännas tufft att börja jobba så tycker jag att det också är ganska skönt att få vara nåt annat än mamma. Sen är det ju helt fantastiskt att ha en familj att komma hem till på kvällen! Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *