Snuttandet

När Elise var liten bebis ville jag inte att hon skulle börja använda napp. Kanske för att jag tyckte det var onödigt, överflödigt eller bara för att napp inte ingick i en perfekt mammas värld? Oavsett snuttade hon gärna på mig och jag ammade minst en halvtimme varje gång, ibland över en timme. Eller ammade och ammade, hon åt väl ganska snabbt och därefter snuttade hon bara.

Those were the days…

Som tvåbarnsmamma i farten finns ingen möjlighet till att sitta här i timmar och bli snuttad på och även om det tog emot så insåg jag ganska snabbt att en napp kunde underlätta tvåbarnslivet avsevärt. Amningen har fungerat jättebra från första stund och Tilia äter snabbt och klunkar ljudligt och vill därefter gärna snutta, som sin syster. Från och med härom dagen sker detta snuttande på en napp istället.

Elise ville heller aldrig ha nappen när jag väl kom till det skedet att jag eventuellt kunde tänka mig att ge henne den. Sen valde hon ju tummen istället, på gott och ont. Använder era barn napp?

Tilia 13 dagar

Tilia 13 dagar

11 thoughts on “Snuttandet

  1. Nu har jag aldrig riktigt haft några snuttare, men napp vill de ha. A fick napp tidigt (någon vecka bara) och använde den flitigt fram tills runt 7-8 månader när jag började bli mer och mer observant när jag gav den till henne. Efter 15 månader fick hon den bara när hon skulle sova (för det värsta jag vet är barn som ska prata med napp i munnen). Förra sommaren slutade vi med den helt, men hon led så mycket av trotsperioden att det kändes bäst att ge tillbaka den en period. Och nu är det nätterna som gäller igen (fast jag går in och plockar ur den när hon somnat). Till sommaren ska den bort på riktgit. Bara hoppas att hon lär sig att lugna ner sig på andra sätt tills dess…
    Lillasystern verkar vääääldigt förtjust i sin napp just nu och kan ligga och snutta på den länge, men bröstet vill hon inte ha mer än till sina fem minuters matsejourer.

  2. Ebba älskar sin napp, hennes trygghet när vi inte finns där just då och lite till. Försöker få henne att bara ha napp när hon är ledsen, trött och sover. Men hon använder den lite då och då där emellan… Men jag kämpar på;) ser inget neg på att iaf:) så fin hon är den lille:) kramar

  3. Malva totalvägrade napp och suger ffa på tummen. Hur vi ska bli av med den ovanan återstår att se… Felix maratonammade i 4 timmar i sträck på BB, så bara någon dag efter hemkomsten köpte jag hans första napp. Eftersom jag hade så vansinnigt ont när jag ammade i början fanns det inte på kartan att han skulle få snutta minsta lilla på mig. Än så länge använder han nappen dygnet runt, men målet är att försöka vänja av honom nappen annat än till natten så snart det går.

  4. Viggo är den enda som valt tutten, med de andra har det krävt lite övertalning. Gry hade länge tummen. den underlättar livet och det var inte så jobbigt att ta bort den som vi trodde!

  5. Nu ska vi se, om jag tar bort en bokstav i mailadressen.
    Cebastian har inte velat ha napp. Det kanske gick att använda tio gånger men sen har han inte använt nånting.
    Så fina barn du har!

  6. När jag o min man träffades..hade hans 2åriga dotter två fingrar i munnen..typ bakåtvända uppmot gommen. Nu är hon nio snart och sover fortfarande med fingrarna så. Hon har fula tänder som pekar utåt.
    När vår första son kom så kunde han inte ta napp..han klöktes. och han aldrig druckit på flaska heller för han klöks utav det. Utan jag ammade till han var 1 år och fyra månader. Men DÅ var det jobbigt på slutet. han hade mig som snutte . Ingen napp..inge snuttefilt..inget gosedjur. Utan bara mig. kan jag säga att det va svårt o sluta amma?!? men jag va gravid med andra då och slutade amma. Barn nr 2 tryckte jag in en napp i munnen på direkt. jag ville inte att han skulle va så ”fäst” vid mig som storebror var. Nu är han snart två. Vägrar släppa nappen en endaste sekund. så ska man ha napp så ska man nog va lite mer bestämd . tror det kommer bli svårt o få han o vänja sig av med den.
    Jag kan tycka nappar kan du slänga (NÄR man väl bestämmer sig) men fingrarna, tummen blir du inte lika lätt av med. det är nog både på gott och ont. O du vet vad som är bäst för ditt barn =)

  7. Billy använder napp, han tog den efter en månad, han ville inte snutta och inte ta napp första månaden men han ville ändå snutta, hej lillfinger, det var hemskt jobbigt. När han väl tog nappen var det en enorm befrielse. Han använder napp allt mindre men han är fortfarande väldigt beroende av den. Vi får börja fundera på en avväningsplan snart. Dagis är bra för där får han bara ha den när han sover eller när han blir ledsen. Hemma kan han gå omkring och fråga efter den och leta… Lite som ett beroende…

  8. I föräldragruppen ansågs det att mamman skulle fungera som ”napp” första månaden eller så och det körde vi på med Storebror. Han fick napp, inte helt utan hjälp från oss, han var inte så förtjust först… Samtidigt fick han en gose-kanin som fortfarande hänger med (snart 3½). Nappen slutade vi med någon månad innan 2-årsdagen. Hade den bara till sova då, och glömde ibland bort den, då kändes det inte som den behövdes särskilt…
    Lillebror försökte vi med napp till, fungerade inte. Han tog heller inte flaska förrän han slutade amma (ca 10 mån). Hade snuttetrasa lite sådär ibland, men inget bestående. Nu tuggar han på fingrarna/biter på naglarna när han är lite för rastlös för att somna. Annars inget, mer än gosedjur som mest ligger i sängen.
    Alla barn är så olika… man får testa sig fram 🙂 Vi visste dock från början att tummen inte var ett alternativ, annars hade nog Storebror gärna fastnat för den… 😉

  9. Hej hej! Förstår att nappen är lite mer nödvändig nu! Alva har använt napp väldigt sparsamt. Vi gav henne bara den när hon skulle sova eller var ledsen/ilsken som ett litet bi 🙂 Vi upptäckte efterhand att våra galna nätter till en liiiiten del berodde på nappen, som ramlade ur hela tiden, därför slutade vi med den när Alva var 8 månader. Det gick så jäkla smidigt, antagligen för att vi bara tagit till nappen när den verkligen behövdes.

    Kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *