Sömn och skorv

Elise somnar numera runt 20.30-21.00 på kvällarna och vaknar först vid 02.00-02.30 för mat. Underbart! Någon kväll i veckan som kommer ska jag verkligen med försöka gå och lägga mig vid nio-tiden. Att ta tillfället i akt och få fem timmars sömn! Kvällarna är ju annars den enda tid jag har för mig själv, så då vill jag kolla nätet, kanske lite tv, bläddra i en tidning och bara känna mig fri på nåt sätt!

Fast nu är det helg och Militärpappan har varit hemma sedan i fredags kväll. Natten till igår tog han Elise efter hon ätit klart och var klarvaken och på ett strålande humör! Hon hade visst somnat vid 05.00! Själv somnade jag om i samma sekund som jag lyckats väcka Militärpappanm runt 03.15… För även att hon sover från nio till två, så är hon ofta precis som jag skrev glad och klarvaken efter det, så då kan det ta en del kraft innan hon sover igen. Varannan natt ungefär ser ut såhär och varannan somnar hon om direkt efter nattmålet igen. Phu! Hur gör ni för att få de små liven att somna om när de är klarvakna mitt i natten?

Jag lägger ofta bara ner henne igen och säger god natt – men då gruffar hon väldigt högt och länge så vem som helst har svårt att sova… Ibland lägger jag henne i min säng och håller en hand på henne så hon inte kan flaxa runt med armarna så väldans, då just flaxandet verkar hålla henne vaken – då somnar hon oftast om snabbare. Någon gång har vi använt oss av vagnen. Stoppat ner Elise och drar den fram och tillbaka lite. – Funkar ganska bra. Fler tips, vad funkar på era barn?

Elise har fått en del skorv i hårbotten och jag har köpt salicylsyrevaselin och en liten kam, men inte använt det ännu. Utan att jag gjort något som helst åt det, så tycker jag att skorvet minskat kraftigt senaste veckan. Vi får väl se hur det utvecklas.

Nu ska Elise och jag åka och handla och om hon är på humör ska vi sedan baka Leilas American blueberry cheescake tillsammans! Helt ljuvlig! Blir det någon kaka kommer resultat och recept ut här senare idag. Önska oss lycka till!

8 thoughts on “Sömn och skorv

 1. Den där kakan låter alldeles för god. Jag bakar kakor för att hålla mig vaken…

  Jag försöker bara vara så tråkig det går på natten. Pratar inte. Leker inte. Men nu så vaknar han inte riktigt på det där viset, får han bara mat så somnar han igen för det mesta. Jag tänker att jag markerar tydligt vad som är okej lekdags och inte. Det funkade bra när det var dags att lära äldre bror att somna själv. Jag är helt enkelt skittråkig och det finns INGET som man kommer upp för igen.

 2. Åh vad du är snäll, jag önskar också att du bodde i Uppsala! =) Beundrar dig som orkar vara ensam så mycket med både hund och bebis!

  Isak brukar nästan alltid somna om direkt när han har ätit, om klockan är efter 05 så kan det bli svårt, jag brukar precis som du lägga ner honom i hans säng igen och hålla tummarna men det är inte alltid det funkar… Och då är det bara att gå upp (eller hoppas att det är helg så E kan gå upp)!

  Det låter som att hon sover bra! Skönt!

 3. Tänk vad ett par timmar extra sömn kan göra! Jag lyfter ju inte ens upp Cebastian på natten, han äter liggandes (men han äter ju från flaska) och så sätter jag honom upp för att rapa sen är det sova som gäller. Och han brukar somna om innan huvet landat på kudden.
  Men som Caroline säger, var tråkig.

 4. Vad skönt att hon sover såpass regelbundet. Man uppskattar ju verkligen varje liten förbättring i sömn-vanorna hos de små 🙂

  Vilken skojig dröm förresten, haha! Ja visst är det lite häftigt med bloggvärlden egentligen, och vilken inblick man kan få i andras vardag. Kan ibland komma på mig själv med att babbla på om olika blogg-personer och deras liv för min sambo, som om jag kände dem på riktigt, haha!
  Hoppas ni haft en trevlig helg!

 5. Jag har en liten 2-månaders bebis (och en 1½ åring samt en 12-åring) som i princip sover hela natten! Jag lägger henne vid 20.30 och då är hon vaken men trött. Det är viktigt att hon är medveten när jag lägger henne och att hon somnar själv i sängen, detta för att hon så småningom ska kunna somna om själv när/om hon vaknar på natten. När jag går och lägger mig vid 23-tiden får hon en flaska ersättning (ända gången hon får ersättning annars helammar jag). Hon vaknar knappt utan äter i ”sömnen”. Sen brukar hon klara sig fram till 4-5 på flaskan. När hon vaknar för att ammas då är jag noga med att inte tända. Vi har verkligen KOLSVART i sovrummet (hänger för mörka filtar för fönsterna) så jag använder en liten ”barnlampa” som finns att köpa på IKEA som ljus. En sån som ser ut som en liten figur som man trycker på. Jag byter blöja lite snabbt i sängen antingen innan jag ammar eller mellan bröstbyte och är supernoga med att inte säga ett knyst!

  Jag gjorde likadant med hennes syster (som är 1½) och hon sover bra på nätterna. Jag upplever att de sover bättre och längre på ersättning, det är därför de får det inför natten. Med storebror var jag inte lika ”strukturerad” och han fick ingen ersättning. Han sov också mycket sämre ända fram tills han var 4-5 år…

  Som de andra säger, var tydlig med att natt är natt genom att ha det mörkt och var tyst.

  Lycka till!!

 6. När mitt första barn var bebis, så brukade jag väcka honom precis innan jag gick och la mig typ vid elva, halv tolv så han fick äta. Han åt nästan i sömnen, men sedan sov han till sex på morgonen från det att han var ett par måander, och alltid i egen säng.

  Kanska nåt att prova om man vill sova längre 🙂

  Kram

 7. Just det där med armar och ben som flaxar så att det verkar omöjligt att somna var avgörande när vi bestämde oss för att låta Leonard sova på mage, vilket han nu alltid gör på natten. Jag säger inte heller ett knyst och har han svårt att somna om buffar jag lite i rumpan eller håller en hand på honom. Oftast somnar han om snabbt, även om han vaknat till ordentligt på skötbordet efter att han ätit – då brukar han få en slurk till efter blöjbytet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *