Sova hela natten

Som jag skrev här om dagen så försöker vi få Elise att sova hela natten och vi har testat en metod som jag faktiskt var aningen skeptisk till innan vi bestämde oss för att prova. När man väl bestämt sig vill man ju inte vika av, så det gäller att tro på det man gör.

Annars har jag inte varit sådär mycket för metoder, utan gjort det mesta på känsla och allt har flutit på och gått bra med Elise vilket jag är enormt tacksam för! Kanske skulle hon komma att sova över nattmålet och alla tillhörande snuttningar varje timme från 02.00-06.00 av sig själv med tiden, eller så skulle hon inte. Jag är av den uppfattningen att jag själv skapar det här sugbehovet hos Elise om nätterna eftersom jag ger henne bröstet när hon vaknar. Hon tar inte napp, så det har liksom blivit mamma som gäller.  

Jag tror även på devisen att en 5-månaders normalviktig (alltså inte oviktig, haha!) bebis ska kunna sova cirka tolv timmar per natt i sträck utan att äta, bara hon är tillräckligt mätt när hon somnar. Såklart vill ju jag kunna sova en hel natt men jag vill även ge Elise möjligheten att få hela nätters sömn, hon behöver ju med vara utvilad.

Så vi använde oss av den metod som Anna Wahlgren skriver mycket om i sin ”Barnaboken”. Man kan diskutera mycket om den minst sagt omdebatterade boken och jag ser den inte som någon som helst bibel som jag strikt följer, men jag har plockat ut många bitar ur den som varit guld värda för mig och Elise, inte minst det tidiga införandet av rutiner och hennes behov av mycket mat. Nu vågade vi oss alltså även på att buffa Elise till sömns.

Anna Wahlgren skriver att det tar tre dygn att få bebisen att vänja sig vid att sova över nattmålet. (Om man följt hela dagen enligt ett schema som hon angivit, vilket vi inte har gjort. Men andemeningen i det hela är att barnet ska ges de bästa förutsättningarna för en god natts sömn såsom mycket utevistelse under dagen och att barnet ska vara stenmätt, inte en droppe till ska gå att få i henne. Och detta har vi följt.) Anna Wahlgren menar då att barnet lär sig själv att sova över nattmålet om man buffar det till sömns när hon vaknar för att äta på natten.

Vi var skeptiska, måste jag medge. Hur ska hon lära sig att sova över ett mål bara för att jag buffar henne i rumpan? Vi har nu kört denna metod i tre nätter och såhär såg det ut:

Natt 1:

21.00 Läggs stenmätt i sin säng. Hon är trött men glad och Militärpappan busar lite med henne. Han säger Godnatt, släcker lampan och lämnar rummet.

21.01 Elise börjar gråta. Militärpappan går in till henne igen, fortfarande mörkt i rummet och han säger inget och tar inte upp henne. Han lägger henne på sidan och buffat rytmiskt henne i rumpan men höger hand medan han håller vänster han om hennes arm och rygg så hon inte ska flaxa så mycket. Han vänder henne åt andra sidan när hon blir för ledsen, fortsätter buffa och efter 8 minuter sover Elise. (När han nattar henne i vanliga fall gallskriker hon i hans famn i en halvtimme).

01.45 Elise vaknar och tror att hon är hungrig (nu brukar jag ta upp henne och amma henne tills både hon och jag somnar i min säng) Militärpappan (som denna vecka sover i gästsängen med Elise i spjälsängen bredvid) buffar henne till sömns vilket tar nästan en timme. Hon är inte jätteledsen direkt, mer halvledsen och gråter ibland. Anna Wahlgren menar att barnets förvåning över att den inte får någon mat nu är större än hungern. Hon har ju alltid fått det innan, så det är ju inte så konstigt kanske.

04.30 Elise vaknar igen. (Nu brukar hon snutta ett par snutt på mig och sen somna om direkt) Militärpappan buffar henne i 30 minuter. Elise somnar.

05.30 Elise vaknar igen. Militärpappan buffar henne. Efter 5 minuter sover Elise.

06.20 Elise vaknar och jag ammar henne. Hon somnar om till 08.00 då vår dag börjar!

Natt 2:

21.00 Läggs stenmätt i sin säng. Hon är trött men glad och Militärpappan busar lite med henne. Han säger Godnatt, släcker lampan och lämnar rummet.

21.01 Elise börjar gråta. Militärpappan går in till henne igen, fortfarande mörkt i rummet och han säger inget och tar inte upp henne. Han lägger henne på sidan och buffat rytmiskt henne i rumpan men höger hand medan han håller vänster han om hennes arm och rygg så hon inte ska flaxa så mycket. Han vänder henne åt andra sidan när hon blir för ledsen, fortsätter buffa och efter 3 minuter sover Elise.

01.30 Elise vaknar. Knappt ledsen, mer vaken. Militärpappan buffar henne till sömns vilket tar 15 minuter.

04.00 Elise vaknar. Militärpappan buffar henne till sömns vilket tar 20 minuter.

06.30 Elise vaknar och jag ammar henne. Hon somnar om till 09.00 då vår dag börjar!

Natt 3:

21.00 Läggs stenmätt i sin säng. Hon är trött men glad och Militärpappan busar lite med henne. Han säger Godnatt, släcker lampan och lämnar rummet.

21.01 Elise börjar gråta. Militärpappan går in till henne igen, fortfarande mörkt i rummet och han säger inget och tar inte upp henne. Han lägger henne på sidan och buffat rytmiskt henne i rumpan men höger hand medan han håller vänster han om hennes arm och rygg så hon inte ska flaxa så mycket. Han vänder henne åt andra sidan när hon blir för ledsen, fortsätter buffa och efter 3 minuter sover Elise.

05.30 Elise vaknar till. Militärpappan vaggar till sängen lite och hon somnar direkt om.

06.30 Elise vaknar och jag ammar henne. Hon somnar om till 09.00 då vår dag börjar!

Anna Wahlgren föredrar att man ”safe:ar” i en vecka då något återfall kan komma under den perioden och därför ska någon av oss sova bredvid hennes säng på det sätt som Militärpappan nu gjort i tre nätter och fått fina resultat!

Vi var skeptiska, men det fungerade vilket är helt otroligt och känns som ett trolleri! All heder och eloge till min kära man Militärpappan som sett detta som sitt eget projekt och löst allting så fint. Jag älskar dig!

12 thoughts on “Sova hela natten

 1. Shit.. vad bra jobbat.. Den där metoden ska jag nog också testa sen när det är dags.. Behöver bara få bort 3 målet sen är nattens sömn räddad.. Men det får nog dröja lite till, dvs tills hon också är runt 5 månader 🙂 Verkligen en stor eloge till Militärpappan 😉 Får nog Be Jeppe läsa detta inlägg hhehehe.. Hade vart så mysigt att ses snart alla sex på lite mat/fika och en massa mys 🙂 vi får höras.. Kramar

 2. Jag säger bara WOW!

  Jag läste Barnaboken under graviditeten och har tagit till mig en del av de saker som Anna W skriver om, framförallt det här med maten, att de ska vara proppmätta. Är också övertygad om att barn sover bättre av frisk luft så jag är ute varje dag med Isak, förstår inte folk som kan sitta inne tre dagar i sträck!!

  Vi har också använt oss av buffningsmetoden (på sidan som ni, inte på mage) och gör det fortfarande ibland.

  Tycker att det är så häftigt att man verkligen märker skillnad redan på tre nätter på Elise! Och vad bra av Militärpappan att göra det till ”sin grej” och hålla på det stenhårt. Har du sovit tre hela nätter i sträck nu alltså? =) Måste ju kännas fantastiskt i så fall.

  • Gästrummet ligger nära vårt sovrum, så första natten vaknade jag av att Elise skrek och jag gick upp varje gång. (helt onödigt, men jag visste inte vad jag skulle göra…)
   Andra natten vaknade jag varannan timme och undrade varför ingen skek och väckte mig. Suck!
   Och tredje natten gick jag inte och la mig förrän 02.00, men sov i ett sträck utan att avkna en enda gång mellan 02-06.30. 4,5 timme har jag inte sovit i sträck sedan i Juni så jag har kännt mig som en ny människa idag! Störtpigg och full av energi!

 3. Det låter ju väldigt bra, duktig familj! Jag väntar fortfarande lite på att han ska börja äta något annat än lite frukt, jag undrar jag om jag kan få honom så där proppmätt. Och så krävs det en vecka där storebror inte är hemma eftersom vi då alla sover i samma rum och jag vet inte om han uppskattar en timma skrik även om det är bara tre första nätterna 🙂 Det är bara det att när han åkt till pappan så är jag så trött! Hm.

 4. vad spännande detta låter! Har en på 5 månader som får välling (från 6 månader) och sover bra på det, men vaknar gärna mellan 2-4 och vill då ha en hel flaska… ibland kan han somna om utan mat. grejjen är den att han somnar så tidigt på kvällen, mellan 18.30-19 så han kanske behöver mera mat???

 5. Pingback: Lucka 5: Berätta om vem du var för ett år sedan « Militarmamman's Blog

 6. Pingback: Somna själv i juniorsäng « Militarmamman's Blog

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *