Tilia

När vi väntade Militärbebis nummer ett letade vi överallt efter tänkbara namn till den lille. Vi ville ha flera att välja på för man vet ju liksom aldrig om det är just en sådan som kommer ut, om man bara har ett namn… Elise fick namnet som min mamma heter i mellannamn, fast med ett annat uttal. Mamma uttalar det som det stavas och vi valde det franska uttalet (Eliiiis).

Sen vet man ju aldrig om man bara får en dotter och därför fick Elise alla fina namn vi kunde enas om och ett av dem är Tilia. Tilia hittade jag i Militärpappans släktträd så långt tillbaka som på 1640-talet och jag fastnade direkt! Jag hade aldrig hört det förut och tyckte det var både fint, lite annorlunda men utan att bli konstigt.

Senare har jag även hittat att Tilia är det latinska namnet på trädet lind (Tilia cordata = skogslind).

Jag har under båda mina graviditeter trott att jag väntat pojkar och trots detta bara haft ett pojknamn varje graviditet. Flicknamn har vi haft en hel drös av, eller i alla fall en handfull som vi varit överrens om. Men så är det ju så att det ska passa också, passa på barnet som kommer ut.

Och när Militärbebis nummer två kom såg vi ganska snabbt att hon just var en liten Tilia.

6 thoughts on “Tilia

 1. kul att ha lite historia bakom namnet! 1640 är lååångt tillbaka!
  Madicken heter karin också. det heter ju jag, mina systrar, min mamma, min mormor och farmor i förstanamn, olas mamma och mormor. och det var lite tur för jag hade liksom tänkt att ha det namnet kavr i släkten ändå så det kunde inte passa bättre!

 2. Det var just det latinska namnet på skogslind som gjorde att Tilia var ett hett namn i slutstriden om det var att så att vi fått en flicka. Malva är ju en vacker blomma, så en lillasyster hade ju helt klart kunnat få ett namn efter ett vackert träd 😉
  Vad roligt att det finns i släkten, och häftigt att någon släktforskat så att ni hittat namn så långt tillbaka i tiden. A:s pappa har släktforskat så där finns en hel del info. Min sida går inte att släktforska så bra eftersom mina föräldrar inte är svenska och i princip alla handlingar försvann under 2:a världskriget.

 3. tycker namnet är jättefint, mitt ex farmor, hon hette just Othilia i mellannamn!:) såå vackert! (inte riktigt samma men ändå ganska lika)
  tror tilia var ett namn vi fastnade för när vi väntade Elias, innan vi visste att han var en HAN 🙂
  (var ernsts jul på tv, o där var det en liten tjej med som hette just tilia, minns att jag tom skrev upp det på en lapp hehe .. för att inte glömma bort det!:)))

  hon är verkligen jättefin eran lilla tilia! <3 🙂

 4. Har du läst min sms angående vinet jag köpte? och visst var det träd på framsidan av flaskan!! P.S mycket vacker namn! kram:-)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *