Underbar marängtårta med rabarbergrädde

När vi skulle fira Elises treårsdag med släkten i helgen skulle jag baka en tårta men visste inte alls vilken. Jag hörde av mig till Militärmamman Anna som bakar superfina tårtor som hon bloggar om HÄR! Jag skrev att jag behövde hjälp från ett proffs och att min tårta skulle vara ganska enkel att baka och lätt att göra till många. Dessutom skulle den vara god och vacker. Trots galet många krav hade hon hundra idéer – vilken kvinna! Tillslut bestämde jag mig för en marängtårta med rabarbercurdsgrädde vilket visade sig bli en fullträff!

image

Jag hade nästan alla ingredienser hemma och rabarberna plockade jag från landet på baksidan. Perfekt! Jag älskar maräng och tycker att det är vackert när de är lite ojämna i kanterna. Tårtan uppskattades till och med av dem som vanligtvis inte tycker om marängtårta och jag tror det beror på att det blir en bra balans mellan sött och surt när den syrliga rabarbern möter den söta marängen. Dessutom var tårtan enkel att skära i bitar, vilket många marängbottnar inte är för de bara trillar sönder. Det blev en bit över och den frös jag in för att ta fram den dagen efter då den var precis lika god – och fin! Tusen poäng av mig alltså och såhär gör du:

Marängbotten:
140g äggvita
270g socker
1krm ättika
5g maizena
Rita en cirkel på ca 25cm i diameter på ett bakpapper. Sätt ugnen på 150 grader
Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret & ättikan. Vispa tills du fått en fast blank maräng. Sikta ner maizenan & vänd runt så att den fördelas jämnt i smeten.
Smeta ut marängen på bakpappret i cirkeln & grädda i ca 15 min. Sänk värmen till 100 grader & grädda i ca 30 min till. Stäng sedan av ugnen & låt stå i 5-10 min innan du tar ut den.
Rabarbercurd:
200g rabarber
Lite röd karamellfärg
95g socker
1/2 citron (saften)
2 ägg
1tsk maizena
25g smör
Skär rabarbern i mindre bitar & koka den i ca 5 min med citron & socker. Häll i karamellfärgen. Mixa till en puré & slå över i en kastrull. Vispa samman ägg & maizena, tillsätt under lättsam vispning ner i rabarberpurén. Lägg i smöret skuret i bitar & låt koka upp. Låt småputtra i några minuter tills curden tjocknat.
Häll över i en burk & låt gärna svalna innan du ställer in den i kylen.
Dessa 2 momenten kan med fördel göras dagen innan!
Rabarbergrädde:
3 dl vispgrädde
Rabarbercurden
Vispa samman till lagom fast konsistens.
Först rev jag en bit vit choklad över hela marängen och sedan valde jag att spritsa ut rabarbergrädden i små rosor uppe på bottnarna och dekorerade med godispärlor som man hittar vid baktillbehören i affären.
Vi var tolv personer och jag gjorde två tårtor.

3 thoughts on “Underbar marängtårta med rabarbergrädde

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *