Vändningsförsök…

image

Inuti den här magen ligger en liten Militärbebis som jag fått möjligheten att titta till idag i och med mitt extra ultraljud nu i vecka 34 för att mäta flödet i navelsträngen, då det flödet kan avslöja om det är en havandeskapsförgiftning på gång, flödet är då inte tillräckligt. Allt såg bra ut och det var glädjande att höra!

Förra graviditeten var jag på ett liknande ultraljud vecka 31 som då visade just ingenting, utan att allt såg fint ut då med, sen fick jag ändå havandeskapsförgiftning två veckor senare. Jag frågade om det idag och då sa Överläkaren, som är samma man som gjorde alla ultraljud på mig när Elise låg i magen, att han inte alls trodde att jag skulle få havandeskapsförgiftning denna gång. Jag hoppas! Han sa även att det var ett mycket fint barn jag bar på och att allt såg strålande ut! Militärbebisen väger just nu ca 2180 gram (plus/minus 4%).

Dock ligger ungen i säte! Hallå, han vände ju sig med huvudet nedåt för bara ett par veckor sedan, sa ju den vikarierande barnmorskan till mig. Antingen har Militärbebisen vänt sig igen eller så kände hon fel, vilket kan vara lätt hänt. Imorgon ska jag till barnmorskan och då ska hon visst försöka vända på Militärbebisen eller så ska vi boka in en tid nästa vecka för att göra det då. Sen är det för sent, visst. Som den bökar där inne dag som natt så känns det typ som att han vänder sig tio gånger per dygn, men jag antar att det bara är en känsla.

Jag har hört att vändningsförsök ska göra väldigt ont och att många misslyckas, men har inte sett någon statistik på det, så jag vet inte. Är det någon av er som haft vändningsförsök? Om det lyckas eller inte får vi veta imorgon eller kanske nästa vecka.

Nu är ju jag en person som absolut inte vill snittas. I största möjliga mån… Jag har redan trängt en militärbebis genom min bäckenbotten och då vill jag gärna ta en till samma väg. Snälla!! När jag berättade detta för Militärpappan, som inte kunde följa med på ultraljudet idag, sa han att jag inte kunde göra så mycket åt det. Och det är klart! Jag sa tillbaka att jag hellre kräks ut ungen! Då lovade Militärpappan att ge det som förslag till läkarna efter som hans fru är så stor i käften!

Ja, fortsättning följer.

20 thoughts on “Vändningsförsök…

 1. Jag vände mitt första barn. Det gjorde inte ont på ett vis att vara rädd för. Det lyckades på det första och enda försöket som gjordes även om det tog en stund och säkert fem personer att få det gjort. VIsst, de trycker en del men eftersom jag liksom du var mån om att det skulle gå så knusslade jag inte när de tryckte och hängde. Ont är ju lite som relativt och ställt i förhållande till alternativen. Det var däremot väldigt underligt när han plötsligt vände runt, slurp sa det! Hela magen ändrade form och det blev ganska knepig känsla i magen eftersom alla organ plötsligt ska hitta sin nya plats. De hade nog koll på bebisen hela tiden.

 2. Åh hoppas det går vägen, vet två som vänt och båda gick det bra för. Dock var det obehagligt och gjorde ont men snitt och sätesfödning slapp de!
  Kramar!

 3. Jag har ett (misslyckat) vändningsförsök bakom mig. Vad jag har hört så gör det inte så ont om barnet vänder sig lätt. Om det är svårvänt eller inte vänder sig… så är det inte så skönt. Det gör rätt ont men framförallt tyckte jag det var obehagligt och kändes ”fel”.

  Till tröst kan jag säga att jag hört att bebisar ofta lägger sig i säte på kvinnor med starka magmuskler eftersom det tar emot för den att vända sig rätt. Vet inte om detta är sant men jag har valt att tro på det =). Lycka till och hoppas bebisen vänder sig så du slipper kräkas upp den.

  Ps. Du är jättefin och inte ett dugg tjock. Skit i vad vågen säger. Du har förmodligen lagt på dig mycket vatten och skulle det inte vara det så går du ned det så fort bebisen är ute. Fast jag känner igen mig jätte väl i hur du känner. Det är inte alla (om några) som känner sig som gudinnor när de är gravida.

 4. Undrar också om du faktiskt fick veta trots att du inte ville (syftar på ordvalet i texten såklart)? Förstår din oro för kejsarsnitt, men så här pass tidigt är ändå vändningsförsöken ofta lyckade har jag hört – värre framåt v 37.38!

 5. Jag vägde 2220 när jag föddes, som er bebis typ. Jag föddes ju 1,5 månad för tidigt. Så skönt att höra att allt verkar bra. Och, jag håller ju med P, man kan ju inte påverka det om så sker. Men jag håller tummarna att det blir som du önskar 🙂

 6. har bara hört att det är väldigt obehagligt. Har ju som sagt inte gjort något. letar en bra app till min samsung galaxy s 2 så jag kan blogga lätt och skicka bilder till bloggen!

  • Om jag såg rätt så har du din blogg på blogger (blogspot). Då behöver du ingen app, utan skickar ett mail via telefonen med ditt inlägg. Mailadressen du ska skicka till bestämmer du i inställningarna.

 7. Som du vet så hade Felix redan vänt sig, så jag slapp ju vändningsförsöket. Men jag har hört att det inte ska göra ont, alltså att det inte är korrekt genomfört om det gör ont. Däremot kan jag tänka mig att det kan kännas obehagligt. Om inte vändningsförsöket lyckas finns det ju en chans att du får föda i säte. Chansen är större för dig som fött barn förut än för förstföderskor. Prata med läkaren om det alternativet i så fall. Håller tummarna för att det inte behövs någon vändning och det behövs att det går bra!

 8. Ja, om jag bara kunde ändra mig om ledigheten igen skulle jag köra hemma. Men så funkar det inte alltid och jag behöver vila. A kommer få vara på förskolan som vanligt, men säkert att vi kommer ta ledigt någon/några dagar och göra något skoj om jag orkar. Eller så hämtar jag tidigare. Att först hålla henne hemma med trött mamma och sen när lillasyster kommer (då hon ska vara hemma ett tag) tror jag inte gör oss någon nytta. Dessutom är hon så pass stor att hon frågar varför hon inte får gå till dagis och leka med sina kompisar. Visar hon däremot att hon vill vara hemma med mig kommer hon såklart få det också, men jag vill inte ta bort allt för henne och att hon trivs på förskolan ser jag bara som ett plus i kanten!

 9. Jag har vänt ett barn. Rätt så okomplicerat den gången men det förvånar mig att en barnmorska ska göra det?! Lite olika rutiner runtom i landet alltså… 50/50 att en vändning lyckas. En del bebisar vänder sig efter ett lyckat vändningsförsök tillbaka igen, men det vill du säkert inte läsa…
  Med så störtsköna föräldrar kommer allt gå precis hur bra son helst.

  • Hej Totte!
   Du har rätt, barnmorskan vänder inte, utan det får man åka in till förlossningen för att göra och vi ska vänta någon vecka. Jag har hört det där om att de kan vända tillbaka igen… Jaja, inte mycket att göra åt! =/ Skönt att det gick bra för dig att vända barnet!

 10. Det var verkligen fruktansvärt roligt skrivet och jag hoppas din man kommer med förslaget till läkarna! hahaha Både min man och jag skrattade högt iaf. 😉

  Nej, men allvar hoppas jag att allt går bra så ungen kan komma ut samma väg. Jag förstår din känsla precis. Själv vill jag också att unge nr.2 ska komma ut samma väg som nr.1. Men med tanke på att min kropp redan är så sönderbelastad som den är så hade jag nog haft svårt att gå med på vändningsförsök… Vad gör man liksom?

  Lycka till och kram på dig!

 11. Hej:) jag Gjorde ett vändningsförsök igår och kan säga att för mig var det sbsolut ingen fara, gjorde inte alls ont och lätt gick det, kanske hade ja rätt förutsättningar för att det skulle lyckas ja vet inte men det är mitt första barn och i v37! Så går det som för mig behöver du inte alls va orolig! Har också hört från de vänner och läst om allt de ”hemska” om ett vändningsförsök så jag va fruktansvärt orolig innan! Och så blev det enda ”hemska” sprutan men muskelavslappnande man får innan ( hemskt sprut rädd kan tilläggas) och inte ens den va så farlig ;p lycka till

  • Ha ha!! Ja, jag fick i början på mars. Hon hade vänt sig själv då och allt gick toppen! Hoppas det går bra för dig med resten. Lycka till!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *