Älggryta med rotfrukter

Jag lagade gryta på älg i måndags. Alla i familjen åt med god aptit. Det går snabbt att tillreda och så låter man den puttra för sig själv en lång stund. Ju längre desto godare!
 • 500 g älgkött
 • Smör
 • Salt
 • Svartpeppar
 • 1 lagerblad
 • 2 st hackade vitlöksklyftor
 • 2 st morötter
 • ca 300 g kålrot
 • 1/2 st purjolök
 • 2 dl  grädde
 • 1 tsk kinesisk soja
 • timjan
 • mejram
 • dragon
 • vatten

Skär köttet i bitar, ca 2×2 cm. Bryn dem i smör i en stor gryta. Salta och peppra. Tillsätt vatten så det nästan täcker köttet, lagerblad, vitlök och ev en köttbuljongtärning. Koka under lock ca 30 min. Skala och skär morot och kålrot i bitar och lägg i grytan. Krydda med örterna. Koka ytterligare tills rotfrukterna känns mjuka.  Häll i vatten, grädde, soja och timjan. Låt koka tills du uppnått god smak.

Tilia snart 11 månader åt samma mat som oss. Dock tog jag undan lite till henne i en egen grytas innan jag saltade. Tilias mat blev godare än vår! Vi fick tag på en seg älgabit så jag kokte köttet länge och Tilias kött sorterade jag ut när rätten var färdig och mixade det med stavmixern innan jag stoppade tillbaka det igen.

Smaklig måltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *