Att ha mens i Försvarsmakten

Det är en stor dag idag, mina vänner! Idag har nämligen toaletterna på min arbetsplats utrustats med inte mindre än … trumvirvel…. Sanitetsbehållare! Som jag längtat efter denna dag! Det kan för vissa verka som en petitess i sitt sammanhang men för mig som ungefär tolv veckor om året är i behov av just en sanitetsbehållare är det stort!

image

Kvinnor har funnits i Försvarsmakten i olika civila befattningar sedan början av 1900-talet och sedan 1980 i officersbefattningar. Idag 34 år, eller 134 år beroende på hur man ser det, senare nådde alltså sanitetsbehållaren fram till just det hus där min arbetsplats finns. Hurra!

Som vi alla vet har ju inte sanitetsbehållarna egna ben och gick dit själv och kanske kan jag inte begära att mina manliga kollegor ska se ett behov av att sanitetsbehållare bör finnas på toaletten. Vad jag däremot tänkte att jag kunde begära är att jag bemöts professionellt när jag som sanitetsbehållareanvändare kommer med förslaget att det behövs sättas upp sådana på min arbetsplats där jag vistas dagligen.

Och det gjorde det, av de som jag jobbar närmast. ”Självklart”, sa de och en beställning på sanitetsbehållare gjordes. I maj 2013. Jag förstår det som att Försvarsmaktens system är segt men hallå, åtta månader, det är väl inte ett nytt stridsflygplan jag bad om?! För att påskynda processen tog jag upp detta på flertalet protokollförda möten under året.

Vart hade beställningen fastnat? Vem var det som inte ville betala för sanitetsbehållarna? Vem hade mandat att påskynda processen? Kanske fanns där inget svar? Kanske kom sanitetsbehållare långt ner på proiriteringslistan, långt efter skyddsvästar, magasin till vapen och pansarbandvagnar? Kaske behövde Försvarsmakten utveckla en egen sanitetsbehållare med M-nummer som tålde både anfall av kemiska stridsmedel och brand?

Vid ett par tillfällen frågade jag mina chefer till vem jag skulle skicka mina använda mensskydd i ett cirkelkuvert med internposten? Var det till dem, ÖB eller kanske till politikerna?

För det skulle faktiskt kännas bättre att skicka den där blodiga tampongen direkt till någon med min underskrift på ett papper än att mina kollegor ytterligare en gång skulle komma in på toaletten och mötas av en blodig tampong i den öppna soptunnan, som råkat vecklas upp från sin omsorgsfullt inlindade pappersvaddering. Med mig som enda kvinna inom räckhåll.

Så idag är en stor dag, mina vänner! Dock fattas det fortfarande påsar till behållaren och jag väntar med viss spänning på när de kommer dyka upp.

7 thoughts on “Att ha mens i Försvarsmakten

 1. En härlig seger! Det är så synd att man måste kämpa sig till allt bara..

  En annan sak, har suttit och läst igenom dina förlossningsberättelser och de är så välskrivna och jag blev så glad över att du fick iallaflal en förhållandevis lätt förlossning. Tårarna bara sprutar i slutet av bägge (mer första än andra såklart), men det är nog mest hormoner eftersom att jag snart är där själv för andra gången. Läskigt men samtidigt otroligt spännande.

  När Ida föddes hade jag bestämt mig för att prova kvaddlarna, men när det väl kom till skott så vågade jag inte och körde epidural istället – den här gången ska jag försöka struna i epiduralen och köra på kvaddlarna, funkar det så är det ju otroligt!

  Nåväl, tack för att du delar med dig av din vardag! Det var länge sen jag kommenterade nu men jag läser din blogg dagligen 🙂

  Ha det gott!

  • Tack vad fint skrivet! Ja det var en seger f mig själv att få uppleva den där sista förlossningen. Bara ett fint minne! Lycka till!

 2. Hi, hi… Ja, ska man skratta eller gråta? En fjäder i hatten till dig iaf som orkar ta fighten mot dinosaurierna!
  (Hörde dig på radion i morse – det klarade du galant!)

 3. Pingback: Radioprat om mens | Militärmamman

 4. Bra skrivet 🙂
  Själv irriterar jag mig sen drygt ett sedan på att bla Livgardet Inte verkar förstått vitsen med intimhygien utan fortfarande har fast monterade duschmunstycken där vattnet knappt når ner längre än till axlarna… Vill man att vi ska stå på händer???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *