Att svepa hinnor

Ni är många som undrar vad det innebär med hinnsvepning? Med all rätt, det låter ju aningens religiöst, som en av er uttryckte det!

Min läkare ger mig hinnsvepning för att på ett så naturligt sätt som möjligt hjälpa till att sätta igång förlossningen. Detta på grund av att hon inte tycker att jag bör gå över tiden för länge med tanke på hur sjuk jag var vid förra förlossningen. Såhär har jag förstått det hela som:

Läkaren gör en gynekologisk undersökning och ”sveper” samtidigt med fingret runt livmoderhalsen. Den sitter där inne någonstans… Oftast väldigt högt upp, så det blir till att ”gräva” lite, ni kvinnor vet vad jag pratar om… Det är rätt obehagligt och gör lite ont, tycker jag, men inte i jämförelse med hur ont det kommer att göra när jag väl föder barn, så ingen idé att fundera mer över det!

Fosterhinnorna som skyddar bebisen lösgörs varsamt från livmoderhalsen och livmoderväggens nedre del och syftet är att lossa hinnsäcken barnet ligger i från livmoderhalsen. Detta stimulerar frisättningen av prostaglandiner, ett slags hormoner som sätter igång förlossningen.

Genom att svepa hinnorna ökar sannolikheten för att förlossningen startar inom ett dygn. Chansen att det ska fungera ökar om livmoderhalsen redan börjat mjukna och förbereda sig för förlossningen och det hade ju min, men inte hjälpte det sist!

Man kan svepa hinnor flera gånger innan man går vidare till andra sätt att stimulera förlossningen, vilket jag helst slipper denna gång.

9 thoughts on “Att svepa hinnor

 1. Hej, det är Emmelie från föräldragruppen här, har tänkt flera gånger att jag skulle kommentera när jag är inne och läser, men det har inte blivit av, men nu så =)

  Jättefin blogg du har, kul att följa med i er vardag. Vi blev föräldrar för två veckor sen och jag gjorde oxå hinnsvepning. Min första gjordes på fredagen, det hände ingenting, men livmodertappen var lite mogen. Fick ny tid på tisdagen, kände ingenting på heeela dagen, sen bara så där från 0-100 vid midnatt, så satte förlossningen igång, och på onsdagsmorgonen är vår dotter född. Så vem vet, imorgon kanske du oxå har ett litet knyte hos dig =)

  ha det gott och lycka till.

  //Emmelie

  • Åh , vad roligt! Grattis till er!! Ja, vi får hoppas att det går som med dig då, det låter ju bra. Förutom att det är den 29 – skottår!! Men vad fan, lite unikt är det ju även om det måste vara trist att bara fylla år vart fjärde år… =)

 2. Har hittat hit från Caroline (bakel.se) och läser med spänning om dina sista dagar, nedräkningen 🙂

  Fick göra hinnsvepning två gånger med min förstfödde, något hände nog, men fick ändå gå 12 dagar över tiden. Hoppas du slipper det!

  Lycka till!

   • Eftersom jag är rätt ny här har jag bara läst valda delar av din blogg. Jag förstår att du inte vill bli igångsatt, jag har själv varit med om det. Då var jag i v 36, och allt gick segt just för att inget var moget för förlossning. Du å andra sidan är ju fullgången nu och till och med lite till, så då tror inte jag att det är så illa att bli igångsatt. Men visst är det bättre när det sätter igång av sig självt. Hoppas det händer något i dagarna! 🙂

    • jag var sjuk i havandeskapsförgiftning (preeklampsi) förra graviditeten och låg inlagd i flera veckor innan FL och några efter. Jag blev igångsatt på BF men var absolut inte mogen för det. Mitt blodtryck steg till skyarna och jag var tvungen att ligga på rygg, helt stilla under hela FL på tre dygn. Fy! Efteråt fick jag kramper (eklampsi- ett livshotande tillstånd) och låg på intensiven ett tag. Förlorade mycket blod och fick blodtransfusion.
     Det bästa är att kroppen vill själv men oavsett så får jag inte vara med och bestämma, det är läkarna som gör det. Det är de som har kunskapen och jag litar helt på deras professionalitet! Själv kan jag typ skjuta AK5, springa hinderbana och rabbla ledarskapsmodeller. =)

 3. Om du ska bli igångsatt, ta reda på hur! Jag lyssnade på Kaliber i söndags. De pratade om medicinen Cytotec som används på många sjukhus vid MA eller igångsättning av förlossning. Lyssna gärna på programmet och gå in på FASS och läs. Tipsar dig om detta så att du kan göra din egen bedömning vid igångsättning om ditt sjukhus tillhör dem som använder Cytotec. Håller dock tummarna för att miltärbebisen bestämmer sig för att komma ut utan igångsättning. 29 feb är ju också en födelsedag, men det är nog lite roligare att fylla 1 mars 😉

  • Läst lite om det nu och det verkar läskigt. Dock har jag ju högt blodtryck så jag tror inte att jag skulle få ta det, iaf enl FASS. Jag blev igångsatt förra förlossningen och de gjorde typ allt och gav mig massa saker, men ingen Cytotec, så jag känner mig ganska lugn för det. Men ska såklart hålla öronen (och munnen) öppna! Tack!

 4. Vilken bra förklaring! Den ska jag visa för min man. 🙂
  Imorgon är det kanske dags för mig! De vill ju kolla hur mogen jag är först och så tar vi det därifrån. Jag har förstått som om de använder cytotec här men bara i undantagsfall. I mitt fall har jag fattat som om det inte är planen.

  Stort lycka till om vi nu inte ”hörs” innan det händer något!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *