En annan människosyn

Känner att jag ligger lite efter här på bloggen. Jag vill ju så gärna skriva om allt vi gjort och hur vi haft det men det har bara inte hunnits med. Jag har dock för avsikt att skriva och lägga upp bilder på våra små äventyr, bara så ni vet, ni som är intresserade.

Igår när vi var på en fest med mestadels Militärpappans arbetskamrater så uppkom en diskussion som gjorde mig lite uppretad och störd. Som den obekväma människa jag är gav jag självklart min syn på saken, men bara en stund, sen kände jag att jag liksom inte skulle komma någonstans ändå, så jag lade ner.

Diskussionen handlade om förskolor och de som jobbar där. En man undrade vad skillnaden mellan dagis och förskola var och fick förklat för sig att det var samma sak, att dagis numera heter förskola. Han tyckte uppenbarligen att detta var jättelöjligt och uttryckte tydligt sin irritation över denna, för honom, nya information. ”Va fan, det är ju helt sjukt det är ju ett jävla dagis med dagisfröknar, vad då förskola…”

Själv säger jag ofta dagis av ren rutin och har flera vänner som arbetar inom förskolan som säger att de inte alls bryr sig vilket ord man använder. Det som störde mig i denne mans sätt att uttrycka sig om förskolan var att hans ton lät så nedvärderande. Ingen annan verkade bry sig och såklart var jag tvungen att ge mannen lite perspektiv: ”Fast de som arbetar på förskolan är pedagoger och har läst 3,5 år på universitetet, det kan man ju ha i beaktande”, sa jag till honom. Han höjde ögonbrynen och förklarade att han tyckte att det var helt sinnessjukt att folk behövde utbildning för att passa barn. Ja, det var i alla fall så jag uppfattade det hela.

Jag kände att det var dött lopp. Jag orkade inte mer. Ville inte göra mig ovän med vänner som inte är mina. Ville inte slösa energi på en diskussion om saker som för mig är självklara. Ville inte prata mer med en människa till synes utan varken insikt, utbildning eller empatisk förmåga. Jag gick.

Det som störde mig mest var undertonen i hans åsikter. Undertonen så som jag tolkade den. I mina öron lät det ungefär som att folk (oftast kvinnor) som arbetar inom förskola är lägre stående varelser än honom själv, deras arbete är inte viktigt, inte värdigt. Vem som helst kan väl förvara ett barn om dagarna medan han själv går till sitt urviktiga arbete som i längden går ut på att försvara vårt land. Ett viktigt arbete. Utan en endaste högskolepoäng i bagaget är hans arbete ändå så mycket mera värt. Vad är det för en människosyn? Hur kan man nedvärdera andra på det sättet, öppet och ingen säger emot. Nästan ingen. Orkar de inte, bryr de sig inte eller tycker de likadant?

Han ska själv strax skola in sitt första barn på förskolan.

9 thoughts on “En annan människosyn

 1. När jag läste ditt inlägg så tänkte jag ”vänta bara till han själv får barn, då kommer han förstå hur viktigt det är att det är välutbildad personal man lämnar sitt barn till hela dagarna”. Men i slutet skriver du att han HAR barn?! Då blev han genast hundra gånger mer korkad. Bra att du inte lade mer energi på att diskutera med honom, det hade nog inte varit någon idé.

  Jag säger också dagis ofta, ”förskola” ligger inte lika bra i munnen än… Men jag försöker verkligen säga förskola istället. Däremot säger jag inte ”dagisfröken” för det låter inte bra alls, det är ett väldigt svårt och ansträngande jobb de har, lärarna, och jag beundrar alla som älskar att jobba med barn! Själv hade jag inte klarat många timmar kan jag säga.

  Isak har gått två dagar nu, i fredags var han där 9-12 utan mig och det hade gått jättebra. Imorgon ska han vara där 9-14 och alltså sova där för första gången, spännande! Personalen är helt underbar och till min stora lycka har det börjat jobba en man där som Isak hade tytt sig till direkt och inte släppt ur sikte.

  Elise börjar nästa vecka eller hur? Trevlig söndag!

 2. Sorgligt.. Hoppas verkligen inte att jag känner den mannen.
  Han kan ju be ”dagisfröknarna” att bara passa hans barn sedan när det ska börja på förskolan så kanske han får sig en tankeställare när bara hans barn inte hänger med på samma sätt i utvecklingen och inte lär sig saker som de andra barnen.
  Snälla! Någon måste ta ner honom på jorden!
  Ödsla inte energi på att bli vän med honom, du kommer nog bara att reta upp dig på mer saker som kommer ur hans mun.

 3. Dagis är förkortning på daghem. Daghem fanns förr och var en förlängning av hemmet. Lokalerna skulle vara i typ hemmamiljö och fröknarna skulle uppfostra barnen och behövde ingen adekvat utbildning. Mycket kortfattat beskrivet.

  Förskolan har en egen läroplan och ska vara ett kompliment till hemmet, man vill att förskolan ska vara ett lärosäte och lokalerna ska vara som en verkstad. Pedagogerna har högskoleutbildning.

  Också kort förklarat. Jag önskar att jag kunde berätta det för mannen du talade med. :0)

  Det värsta är att jag också säger dagis…. men aldrig när jag är i ”tjänst”. 😀

 4. Jag tycker det är ganska viktigt vem som passar mitt barn. Men han verkade inte tycka det. Hm.
  Skulle du kunna be rebecka skicka så jag kan läsa hennes nya blogg?

   • Åh nej hahaha, jag var visst inloggad på mitt nya WordPresskonto när jag skickade kommentaren! Finns ingen blogg än, har startat en men kommer behöva mer tid innan jag har hittat rätt inriktning på den. Håller på med designen och sånt nu. Det dimper ner ett mail till er i samma sekund jag börjar blogga igen, lovar!

 5. Jag säger då det. Det var nog det mest trångsynta, okunniga och sjukt opassande jag har hört på länge. Det värsta är, precis som många säger, att han inte bryr sig om vilka som ska ansvara för hans barn. Det är skrämmande att man som förälder inte förstår att personerna i ett barns omgivning berikar eller ställer till det för barnens utveckling. Om jag hade barn hade jag antagligen undersökt vilka som arbetade på förskolan där mitt barn skulle vara. Jag hade dessutom vetat att kompetensen som utbildade förskollärare har gör dem ypperliga på platsen de befinner sig. De är för tusan grundstenen för många barns trygghet, sociala utveckling och – ALLMÄNNA VÄLMÅENDE!

 6. intressant …han verakde inte så trevlig.. Säger också dagis till en dels förtret men jag menar absolut inget illa med det. Det ligger bara bättre på tungan eftersom man är uppväxt med det uttrycket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *