Det är okej att kissa på mig

Jag har valt ett arbete där mitt kön är starkt underrepresenterat. Vi är knappt 4% kvinnliga officerare och det får sina följder. På många sätt. En följd är att folk i allmänhet ser allt jag gör och tar sig friheten att öppet kommentera det de ser. Utifrån sin vinkel. Nästan uteslutande en manlig sådan.

Jag ogillar starkt detta! Men har mer eller mindre vant mig. Blivit bedövad. Lite bedövad i alla fall.

Jag är även gravid. Ytterligare ett val jag gjort. En följd av detta är att folk i allmänhet ser mig och tar sig friheten att öppet kommentera det de ser. Utifrån sin vinkel. Igen. Fast nu nästan uteslutande en tantig sådan.

Ännu har jag inte vant mig vid detta. Inte hunnit bli bedövad. Inte ens lite.

Igår när jag var påväg till ett möte på jobbet stötte jag på en kvinna i äldre medelåldern som är civil och arbetar här. ”Hej, hej!” sa jag glatt till henne där hon stod och rökte i solen. ”Men gud vad du har lagt på dig! Bra nu sista veckan!”, utbrister hon som ett hej tillbaka.

Aj.

Jag tänkte att jag skulle ge henne en chans till, så jag sa ”Ursäkta, vad sa du?” Och kärringen upprepar samma jävla mening en gång till!  ”Jo, jag sa att gud vad du har lagt på dig! Bra nu sista veckan!”

Aj igen.

Och vad gör jag, tror du?

1. Ber henne fara åt helvete!

x. Säger något spydigt tillbaka.

2. Sväljer, ler och går in på mötet.

Jag som brukar vara på krigsstigen och verkligen säga ifrån om något inte känns okej, väljer åter igen alternativ nummer två. Jag sväljer, ler och går vidare. Varför? Vad har hänt?!! Genom att agera så talar jag om att det är tillåtet att säga vad som helst till mig, som att jag anser att jag inte är värdig något annat. Jag säger ju för fan att det är okej att kissa på mig!

Men vad, vad i hela jävla världen får dessa kärringar att uppriktigt och ärligt tycka att det är okej, eller kanske till och med deras plikt, att kommentera gravida kvinnors viktuppgång? Hon är ju inte den första. Och det är ju alltid kärringar i övre medelåldern också!

Kärringar i övre medelåldern som går runt och kissar på unga gravida kvinnor! Ska det vara så?

6 thoughts on “Det är okej att kissa på mig

  1. Jag kan inte annat än att känna igen mig precis. Det är tanterna som är värst. Vilket är konstigt eftersom de flesta av dem själva varit gravida.
    Kommer vi också bli så när vi blir tanter undrar jag? Kommer vi helt ha glömt hur det är att var gravid?

  2. Jag har också varit med om det, men tror inte de menar så mycket. De var säkert inte lika vikthetsade i sin ungdom och förstår säkert inte dubbelheten i att växa upp med ett supersmalt ideal strömmande ut från tv och tidningar och så plötsligt lägga det åt sidan och ”njuta” av sin graviditet. De ser det nog mer naturligt än vad många i vår generation gör. Jag brukar också reagera med att känna mig trampad på, men sen backa och fundera på om det är så de menar det eller om jag tolkar det utifrån mitt perspektiv. Bara en tanke…

  3. Min teori, trots att jag inte genomlidit dessa kommentarer själv, är att de helt enkelt är bittra. Du är fortfarande ung och kan få barn. De är gamla och med förmodligen stendöda äggstockar. There you go. Åldern kissar på dem och antagligen svider det för mycket för att vara snäll. Måtte jag aldrig bli bitter.

  4. Usch, jobbigt med folks okänsliga kommentarer! Ska man anlysera lite kan jag dock hålla med Hanna en smula, de kanske helt enkelt inte ”förstår” att det kan uppfattas taskigt.
    Samma sak med min sambos familj, de kommenterar utseendet heeela tiden (oavsett om jag är gravid…), det är nästan ett sätt att hälsa på varann i Asien 🙂
    kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *