Egna bars utan konstigheter

image

När jag var på möte i Halmstad med jobbet förra veckan fick vi lite annorlunda fika under rasterna. Annorlunda för det var riktigt genomtänkta tillbehör till kaffet och anledningen till det var att kvinnan som var chef över fikat i grunden både är hälsopedagog och före detta elitidrottare.

Och en fantastisk inspiratör i största allmänhet!

Det var på tiden att någon vågar bryta sockerbombstrenden och se ur ett hälsoperspektiv på fikastunderna, tycker jag! Sockret gör inte direkt något gott när man ska sitta stilla och delta i möten och föreläsningar hela dagar. Heller.

Vi fick en jättegod smoothie vid ett tillfälle, nötter (istället för de obligatoriska kolorna) över tiden och mellanmålsbars. Hur coolt är inte det?! Beakta väl att vi arbetar i en stor statlig myndighet och inte på en trendig liten reklambyrå (där wienerbröd och Mariannekolor aldrig skulle vara ett alternativ…)

På mellanmålsbarsen låg ett tunt lager choklad och det var torkad frukt i, så jag valde att inte smaka men det vittnades om att de var mycket goda så jag blev inspirerad att göra en egen version som passar mig och utgick från det recept som låg upptryckt vid sidan om serveringsfatet.

För tio bars:
2 dl hackade Valnötter
0,5 dl hackad Mandel
0,5 dl Solrosfrön
0,5 dl Sesamfrön
0,5 dl Krossade Linfrön
0,5 dl Mandelmjöl
2 st Äggvitor
1 tsk Honung
0,3 dl Kokosolja
0,3 dl Kakao

Blanda alla torra ingredienser utom kakao. Häll i äggvitorna och honung. Blanda runt. Häll upp i en form som du lagt ett bakplåtspapper i.
Smält kokosolja och blanda ut med kakao. (och lite honung om du önskar). Vips -du har gjort egen choklad! Häll chokladen uppe på nötblandningen. Ställ i kylen några timmar (eller i frysen om du har bråttom).
Skär sedan upp i önskade bitar och svep in varje bit för sig i plastfolie för att enkelt kunna tas med! Förvara i kylen.

Ett enkelt och gott mellanmål i farten eller varför inte som ett sjukt bra fikatillbehör?!

4 thoughts on “Egna bars utan konstigheter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *