Glukosbelastning

I vårt landsting erbjuds alla gravida ett glukosbelastningstest runt graviditetsvecka 28. Jag ser det som en förmån att få ytterligare koll på kroppen och idag var det dags för mig att dricka det äckliga, trögflytande sockervattnet. Blä!

Oftast drar dem ihop ett gäng gravida som gör det samtidigt och under den två timmar långa väntetiden får man se på förlossningsfilm och prata. Idag var jag det dock bara jag och att sitta ensam i ett tyst rum i två timmar passade mig utmärkt! Jag hann jobba en timme men sen slocknade jag av sockerkicken. Otäckt! När jag vaknade till hann jag ringa samtal både till sjukhuset om Elises medicin och till bilverkstan och beställa tid innan det var dags att ta prover och lyssna på Militärbebisen.

Allt såg fint ut och mitt blodtryck håller sig otroligt bra på 126/68 och  glukosbelastningen såg bra  ut även den. Dock har mitt järnvärde inte kommit någonstans, ligger kvar på 115, trots mina ansträngningar och extra järntabletter. Phu! Jag får gå över till Niferex, inte lika skonsamt för magen men starkare. Militärbebisens hjärtslag låg på 144 idag igen och han hade inte huvudet nedåt i alla fall, vilket inte spelade någon roll än så länge utan han har gott om plats att röra sig lite som han känner för.

Och nej, vi vet inget kön på Militärbebisen, så det får vara en han så länge. Den, känns så opersonligt.

Gravid i vecka 29

Gravid i vecka 29

11 thoughts on “Glukosbelastning

 1. Flott du är! Och vad skönt att glukosbelastningen gick bra, jag har gjort en sådan i helt annat syfte och det är lite av en bedrift att sluka så mycket dricka och så sött på fastande mage.

  • Tack! Vi hade trevligt! Jag kom två timmar sent eftersom vi inte hade barnvakt och Militärpappan var på övning men kom hem till kl 19.30 och då stod jag nästan klar att åka. Jag kom lagom till gottisbordet. =) Passar mig perfekt för det enda jag eg. gillar på julbordet är den gravade laxen och den vågar jag inte äta nu. Men trevligt hade vi! Och den var jag chaufför åt halva arbetskompisligan! =)

 2. Glukosbelastningen var vidrig tycker jag. Gjorde en när jag var gravid med M pga min stora övervikt då. Den här gången slapp jag tack och lov!

  Vad fin du var på festen!

  Måste du ta Niferex varje dag? Jag tog en tablett varannan dag. Det räckte för att få upp järnvärdet på godkända nivåer och skonar magen en hel del.

  • Här är det rutin att alla gravida gör testet, alla graviditeter. Bra tycker jag, för sånt syns inte alltid på utsidan. Känns förålderligt att många landsting ser det så fortfarande tycker jag! Det handlar om hälsa, herregud.
   Tack för komplimangen! Jag känner mig fin och enorm på samma gång.
   Jo, jag måste ta varje dag. Jag tar ju nu varje dag, en och en halv tablett(!) fast den tabletten innehåller bara ca 80 mg järn. Niferexen innehåller mer. Jag fick blodtransfusion i samband med Elises förlossning så det känns extra viktigt att järnet är så högt som möjligt när jag ska föda.

 3. Ohh vad roligt att köra en hempysslarkväll. så hade jag förr med min morbrors fru, jag min syrra och min kusin, vi samlades och pysslade =D, supermysigt, skulle man hållt kvar att göra nu då man blivit vuxen med =D

 4. yes hon lär sig massor hela tiden 😉 och mycket tidigare med alla grejjer man måste ju vara snabb om man ska få vara med där det händer 😉

 5. Tack för din positiva kommentar hos mig=)

  Så skönt att allt var bra med dig och magen. Jag gjorde glukosbelastningen, här erbjuds man det inte, då de trodde att jag hade fått grav.diabetes. Som tur var så hade jag inte det. Berodde väl på den där förbaskade colan jag drack före ngt av alla blodprov antar jag.

  Vad fin du är!
  Trevlig helg!
  Helen.HUSnrNIO

 6. Åh vad härligt med julbord! Vad fin du var!!
  Jag mitt nöt glömde citronen till för hos min förra bm fick man det men icke nu.. usch!

  Pysseldagar älskar jag, när jag är förälder haha som pedagog är det väääldigt tröttande men mysigt också.
  Vad det såg härligt ut med utedagen och wow vilken skrinda, ska verkligen skrivas upp på önskelistan!
  Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *