Hemmagjord TRX

Jag använder ofta gymmets TRX Suspension Trainer när jag kör styrka och har nu äntligen kommit till skott och tillverkat mig en egen. Enkelt, snabbt och billigt!

TRX är ett träningsredskap i form av långa band som fästes på lämpligt ställe och på grund av sin instabilitet ger det bra bålträning där styrka kombineras med balans. Du kan enkelt justera belastningen genom att flytta kroppen i de olika övningarna. Jag har läst att det finns trehundra olika övningar som man kan göra med TRX och du kan träna hela kroppen.

Det finns många olika varianter och lite olika priser men runt 1500 kr får du ge för ett TRX-band. Jag gjorde ett själv och betalade omkring 100 kr för materialet samt 10 minuters arbetsinsats på det. Så här gjorde jag:

image

Materialet som behövs: Två spännband på 3 meter styck, 1 spännband på 2 meter, eltejp, pricklina eller annat rep, 1 karbinhake, en bit trädgårdsslang eller annat lämpligt.

image

Tag ett tremetersband och gör en ögla genom att spänna bandet

image

Trä på en bit slang som ska bli handtag i andra änden.

image

Fäst änden i bandet så det bildas en rätvinklig triangel. Jag använde mig av knopen Pålstek som är en enkel knop som tål belastning och som man kan knyta upp igen om man så behöver. 

image

Trä repet genom handtagen (jag tog två varv) och fäst med Pålstek. Dessa öglor är till för att sätta fötterna i. Glöm inte att bränna i ändarna.

image

Förstärk knopar och rep med eltejp. Gör om samma procedur med det andra tremetersbandet så du får två likadana. Sätt ihop de två färdiga banden med hjälp av en karbinhake. Tag tvåmetersbandet och knipsa på det också i karbinhaken.

image

Din TRX är nu färdig och klar att användas! Fäst tvåmetersbandet på lämpligt ställe genom att använda spännbandsfunktionen eller slå en lämplig knop runt en lyktstolpe eller vad du finner i din omgivning.

image

Som sagt, trehunda övningar… Jag lägger upp lite allt eftersom jag tränar så klart. Här tränar jag biceps! 

Rygg

Bål

Bröst

19 thoughts on “Hemmagjord TRX

 1. Du är gryyyym… 🙂 Jag har sprungit två ggr innan resan två ggr i spanien och ikväll tänkte jag ge mig på att igen. Håll tummarna att jag sköter detta nu ;o) Hoppas allt är bra med dig?! Kraaaam

 2. ja jag fick tårka en tår ikväll med , då var det syrrans tur att säga till viggo att hon älskade honom och då fick hon en kram och ett tack!

  • Hej! Ja om du har en balk eller liknande inne. Finns dörrfästen till trx att köpa med vet jag!

  • Alltså det var jättelängesedan jag gjorde detta nu så jag kommer inte ihåg vilket håll banden ska åt. Jag, och många m mig har gjort som bilderna visar och det funkar bra!

 3. Viktigast av allt för att undvika skador!! Bandet måste igenom spännet ifrån fel håll, annars kan de förlängas när man drar i dem, med påföljden att man slår näsan i backen.

 4. Jag har 2 fästpunkter på olika höjder. Ju högre upp, desto längre ned tar det i t e x ryggen och tvärtom. På så sätt får olika muskler arbeta även med samma övningar. Karbinhaken behövs eg inte, förutom att en med rätt utformning förhindrar banden att nötas mot varandra.

 5. Hej, volken toppenidé kommer inhandla detta och fixa omgående, en fråga bara, har du något tips på hur man kan fästa den inomhus i typ en dörr eller liknade? Med vänlig hälsning, Carro

  • Hej Caroline! I en takbjälke kan man ju fästa den men en sådan har inte vi… dwt finns speciella dörrfästen att köpa till trx som inte är så dyra.

 6. Pingback: Hemmaträning | Snigeltakt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *