Karies och lågkolhydratskost

image

Jag har så länge jag kan minnas haft problem med karies. Många hål har lagats i mina tänder. Inte ens år av godisuppehåll har gjort det märkbart bättre, inte heller frenetiskt tandborstande, skadligt mycket flourtillskott i form av tabletter, tuggummi eller tandskölj. Jag har till och med haft en formgjuten skena med nåt illasmakande medel som ska hålla karies borta från mina tänder i perioder.

Men nu, med lågkolhydratskost, har jag inga hål och fina friska tänder!

För länge sedan minns jag att tandläkare har sagt till mig att det är just kolhydrater, och inte bara socker, som ger karies men det har aldrig varit ett alternativ för mig att utesluta eller starkt begränsa mitt intag av ett helt näringsämne förut. Nu har jag även läst flera studier som faktiskt bevisar att kolhydrater ger karies.

Nu har jag egen erfarenhet och bevis för att det stämmer!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *