Operation: sluta med blöja

Dags för lite uppdatering i operation: sluta med blöja. Och ja, det har gått så himla bra, långt över förväntan! Detta är något som alla förr eller senare ska gå igenom och därför intresserar det många. Vår resa så här långt har gått till så här:

I somras, när Elise var nästan precis två år körde vi en hel del utan blöja med varierande resultat. Under hösten, när mer kläder åkte på, märkte vi att hon fixade allt så länge hon var naken. Så fort kläder åkte på, det kunde räcka med ett par trosor, kissade hon i dem, som om det vore en blöja och tog själv av sig de blöta trosorna, slängde dem i tvätten och klädde på sig ett par nya.

I perioder har hon gått hemma i trosor men ofta bett om en blöja och jag har ibland känt att jag kanske pressar henne, men ville samtidigt på något sätt öva och ge henne ett alternativ. Eftersom hennes intresse för att vara utan blöja verkade avta bestämde jag mig tillslut att låta henne vara. Det kommer väl en dag då hon känner sig redo, försökte jag tänka. Och den dagen kom, såklart.

Förra lördagen, precis en vecka från idag, sa hon att hon ville ha trosor istället. Jag frågade ofta om hon ville kissa men märkte ganska snabbt att hon gärna skötte det där själv och att hon faktiskt hade koll. Två små olyckor hände under lördagen när vi var bortbjudna och jag märkte på henne att det gick upp ett ljus just då att man kunde säga till och få lite hjälp, som att hitta till toaletten.

Det har nu gått en vecka och inte en enda olycka har hänt (än). Jag valde att ha henne hemma från förskolan hela veckan för att ge henne mer tid att i en lugn miljö lära känna sina signaler och bli säkrare, både hon och jag. Vi har varit hemma, varit på lekplatser i timmar, fikat i stan och åkte både bil och buss.

Inga som helst problem!

Till en början tänkte jag att vi nog skulle ha nattblöja rätt länge till, i alla fall tills hon slutat med kvällsvälling men en bloggläsare, Melanie, fick mig att våga tänka i nya banor och för ett par kvällar sedan sa Elise själv att hon ville sova i trosor. Självklart fick hon det och även det har gått fantastiskt bra!

Vi ber henne kissa innan vi går ut och innan vi ska sova för natten och det funkar fint. Hon har dessa nätter sovit 19.30-05.30/06.00 och när hon kommer in till oss vid den tiden går vi och kissar tillsammans. Elise sköter allting själv och vi påminner henne inte utan litar på att hon löser det där för det gör hon.

Självklart kommer det kanske ske olyckor och det är ju inget med det, men hittills ingenting.

Jag är väldigt stolt, tacksam och tänker mig att hon själv kände sig redo helt enkelt!

På måndag ska hon till förskolan igen och det blir kanske ett nytt kapitel i detta med att vara utan blöja. Det tar vi då.

10 thoughts on “Operation: sluta med blöja

 1. Vad skoj att det funkar så bra, även på natten! M har ju fortfarande nattblöja, men vi pratar om det då och då och hon vet att det bara är att säga till så tar vi bort blöjan även på natten. Men eftersom nattblöjan fortfarande är väldigt fyllt på mornarna så dröjer det kanske ett tag. Men det gör inget. Hon får sluta när hon är redo. Hoppas det går bra för E även när hon är på förskolan!

  • Det är ju så olika det där. Eluse blöja har alltid m varit mycket kiss i på morgnarna. Även sista natten m blöja. Men sen löste hon det ändå.

 2. Va roligt heja heja! och ja bakslag kommer ibland, men det är inget att göra en stor grej av. Det kommer gå så bra på förskolan ska du se. Kram!!

 3. Härligt!
  Jag har faktiskt märkt att nattblöjan oftast inte alls är full, det är först när Lillebror vaknar som han kissar, så den biten är jag inte så orolig för. Nu är han inte så intresserad av att vara utan blöja än, men det kommer väl. Kanske är det en bra början att låta honom vara utan de gånger han faktiskt säger att han inte vill ha blöja igen efter byte… Det är bara en sån där sak man måste vänja sig vid (igen), det har ju varit så smidigt med blöjan… 🙂

 4. Underbart! Jag tror på kompetenta barn och att de brukar visa vägen. Vi pottränade ju aldrig, utan det hela började ju i ett ”bråk” mellan Lilla A och blöjan (som aldrig ens fick bytas). Till slut tog jag ju bara bort den, för det blev så fel för henne, hon kunde inte relatera till den på ett vettigt sätt och det skapade sån ångest hos henne. Men så visste jag ju att hon var redo också och att hon hade koll. Hon slutade med nattblöjan två nätter senare (på eget initiativ) och vi har *peppar peppar* på 14 månader aldrig haft en enda olycka på varken nattetid eller på förskolan. Hemma har det hänt ett fåtal gånger att hon glömt av, det blir nog lite så ibland.. 🙂
  Så heja, heja Elise!

 5. Så härligt att det gått så bra! Jag har också funderingar på det där med att försöka lite utan blöja ibland och se men Alva är ytters ointresserad av allt vad potta eller toalett heter så jag avvaktar lite tror jag 🙂

  Kram från Skåne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *