Störst bröst

Jag har fått ett nytt liv. Ett liv i lycka! Jag är galet pigg och energisk av att få sova hela nätter. Så fantastiskt! Trots att jag tränat rätt hårt fyra dagar av fem hittills denna vecka, julhandlat på stan, gått dagliga långpromenader och hunnit med en hel del annat här hemma så har jag en massa energi kvar vilket är helt underbart och jag kan inte komma ihåg när jag kände såhär senast?! Inte är det så länge Elise har funnits i alla fall och inte under graviditeten heller, så kanske att  jag kände såhär i september 2009. Det var ett tag sedan!

Elise har nu sovit tre hela nätter i rad, utan att vakna en endaste gång. Alltså samtliga nätter sedan vi kört ”buffningsmetoden”, helt otroligt. Trolleri är vad det är! Jag är paff. Och lyckligt utvilad!

Min amningsnedtrappning går med bra men fick sig en lite snabbare kur än jag först tänkt mig, när Elise praktiskt taget TUGGAR på mina bröstvårtor! Fatta smärtan! Jag är typ rädd för att slänga in henne i en vägg eller så av ren reflex för det gör så sjukt ont! Man har ju hört att mödrar inte gör så, för man finner sig, tar sitt förnuft tillfånga och älskar sitt barn så mycket. Men jag vet i fan?! Alltså älskar henne gör jag tveklöst och villkorslöst men jag är ändå rädd för reflexen vid smärtans ögonblick.

Jag hade inte tänkt att ge Elise så mycket ersättning, helst ingen alls, men det gör jag nu. I alla fall i ett övergångsskede. Så det gäller väl att passa på att njuta av sina stora (och fylliga till bristningsgränsen) bröst nu för sen är väl dem ett minne blott har man hört… Å andra sidan kommer det bli skönare att springa. För- och nackdelar med allt!

Jag trodde det skulle ta längre tid att trappa ned på amningen men på bara en vecka har jag gått från att typ helamma med bara någon enstaka smakportion av fruktpuré per dag till följande: (Ser något olika ut, men idag har det sett ut såhär)

06.00 Ammar ett par minuter från varje bröst (för att min mjölkproduktion sakta ska sina och jag ej ska få mjölkstockning. Samt 120 ml ersätning.
09.00 Ca 160 ml ersättning
13.00 Ca 1 dl barnmat med kött samt ett par msk fruktpuré.
16.00 Ca 160 ml ersättning
19.00 1 dl Gröt med ett par msk fruktpuré
20.30 Ca 110 ml Välling

Nu nästa steg: Att ta bort något ersättningsmål och ersätta med… Vad? Tips mottages tacksamt av någon erfaren moder med villkorslös kärlek och sunt förnuft!

13 thoughts on “Störst bröst

 1. Ja, jag undrar med vad man kan byta ut ersättningen mot, för nu har det verkligen gått bra med maten för Axel, men just nu känns ersättningen som mellanmålen och så maten som middag, om du förstår vad jag menar! Skulle med vilja ha tips på vad man ge honom istället! Hur gjorde ni när ni blandade ersättning och välling? Blandade ni i 2 flaskor och slog ihop eller direkt i en flaska? Vi försökte ge Axel välling härom kvällen, men han åt inget. Gillade nog förmodligen inte smaken så en blandning hade kanske varit bra under en övergångsperiod! Trevlig helg!

  • Ja, vi blandade i två flaskor och sen slog ihop i en. Ersättningen är mycket sötare än vällingen, så det kan jag vara därför han kanske inte ville ha vällingen. Får se om vi får några tips om mellanmål då!

 2. Hallå Frida! Insåg dag att jag måste skriva ngn rad då jag började smått med att läsa ett inlägg du gjort i bloggen och nu kom på mig själv att helt följa dig och ditt skrivande! Det ar väldigt underhållande och bra läsning. Vi har ju barn i samma ålder och är i liknande faser så det är jätteskoj. Inspirerades av dig nar de galkde att ta bort nattmålet. Är inne på 4e natten av,buffa bebia till sömns. Elias behöver jag dock bara ge nappen och bädda om honom. Var 2 nätter med konstant springen nu 3e var de bara 2 ggr. Och gud så stolt man känner sig när kämpandet ger resultat och man inte gav vika och tog upp Lill eller gav mat. Men dock är det bara 4 natten här så vågar inte tro de funkat helt(för då vänder de säkert) men härligt känns de! Nu är de dax för sängen. Ha en fin helg! Kram på dig

  • Åh, vad roligt att jag kan inspirera andra att våga testa buffet! =) Ja, man blir så otroligt stolt när man ser att det funkar och att man själv har varit medverkande till det! Hoppas det håller i sig! Kram

 3. Vi ger Isak ungefär samma mat som ni fast första målet får han gröt istället för ersättning, alltså får han gröt två gånger per dag.

  Just nu får Isak, precis som Elise, ersättning två gånger per dag. Snart kommer vi dock att byta ut eftermiddagsersättningen (ca 15.00) mot gröt och byta ut eftermiddagsgröten (ca 17.00) mot riktig mat. När de är åtta månader ska de tydligen helst äta riktig mat till både lunch och middag.

  Jag tycker att ni kan fortsätta med ersättningen tills Elise är lite äldre och då kan ni ge mellanmål typ yoghurt och bär, en smörgås eller liknande. Men det ska man ju inte börja med för tidigt vad jag förstått.

  Du verkar inte jätteförtjust i ersättningen, vet du något som inte jag vet? =)

 4. Tror du att det är för tidigt för en tre månaders att börja med buff metoden?

  Hon läggs mellan 20-21 sedanvaknar oftast vid 4 (kan också vara vid två vissa nätter)och det är ju okej, men sen så äter/snuttar hon varannan timme (!!!) tills vi går upp vid nio.

  Jag helammar henne, jag vet inte om det har någon betydelse.

  Jag skulle GÄRNA sova hela natten igen, för nu börjar jag bli trött 😀

  • Jag kollade i Anna W:s bok ”Barnaboken” som är den vi utgått från, även om vi inte följt allt till punkt och pricka. Hon skriver att det kan vara en bra idé att försöka få barnet att sova hela natten vid 4 månaders ålder. Detta av två skäl: 1. En frisk fullviktig 4-månbaby är i fullt stånd att sova 12 h på natten utan mat. 2. Anna W skriver att man då kan servera den tjockare vällingen (tror hon menar ersättning från 4 mån) och att den verkar som rena klubbslaget iaf första tiden. Låna boken på biblioteket, det står en hel del matnyttigt i den, tycker jag!
   Men visst blir man trött av allt snuttande nätterna igenom. Lycka till!

 5. Hej! Som 3-barns mamma med massa kärlek och sunt förnuft måste jag ju bara kommentera;-) Våra barn är ungefär lika gamla (min minsta alltså såklart!) och deras matschema ser ungefär likadana ut. Tror att du ska ta det lugnt med att byta ut ersättningen än… Min Nelli får gröt till frukost vid 8-9 istället för ersättning och sen får hon ca en halv portion mat/puré vid 17-tiden. Ja hon får ”riktig” mat 2 gånger om dagen redan men det är enbart för att hon gillar det och för att magen inte reagerat negativt. Du kan ju testa Elise, beroende på vad hon gillar bäst? Enligt experterna (BVC;)) så är det bättre att ge gröt än mat (puré).

  När de blir lite äldre kan man ju byta ut ena ersättningsmålet mot lite yoghurt och smörgås, precis som någon skrev!

  Jag måste säga att jag tycker du är helt grym=) Som förstagångs-morsa och allt! Impad!

 6. Tack för svar 🙂 Kanske man kan buffa på morgonkvisten och bara ge ett nattmål per natt. För det blir ändå inte så mycket ätande när hon bara snuttar. Jag tänker en napp i munnen och lite buff. Jag ska absolut låna boken 🙂

 7. Ovänner är vi nog redan. Min chef har inte gratulerat mig till Cebastian. Men nu får det vara nog, facket får ta i med hårshandskarna.
  Cystan gör inte ont men den trycker på urinblåsan vilket gör att jag är konstant kissnödig.
  Man måste försöka vara stark, och det är Cebastian som gör mig det, även om det inte alltid är lätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *