Tidiga morgnar och trötta män

Elise och magneterna...

Elise och magneterna...

När jag kom till förskolan för att hämta Elise idag låg hon ute i sin lilla låda och sov. Jag gillar verkligen att de sover utomhus, Elise sover bättre där och frisk luft får hon med. Dessutom är det bara bra för hennes förkylningsastma med frisk luft och eftersom Elise sover tre timmar på eftermiddagen, mellan 12-15 så är det ju en hel del frisk luft! De har små trälådor som står under tak och i den finns ett liggunderlag, en kudde och en skön sovsäck. Sedan klär de på barnen mössa, vantar, raggsockor och fleeceunderställ så det blir varmt och skönt. Det låter alldeles för varmt men hon hade precis lagom temperatur när jag väckte henne idag och hon såg ut att ha det så mysigt i sin lilla låda! Trots att det är tio sovlådor på en ganska liten yta så störs hon inte av att de andra barnen vaknar och går upp tidigare än henne. Hon gillar verkligen att sova, vår lilla tös.

Utom i morse då hon plötsligt skulle upp och hoppa vid fem! Ja, för hoppa är precis det hon gör. Hon slår upp ögonen och en sekund senare står hon upp i sängen och ropar ”hoppa!” – Varje morgon. Skönt med ett så underbart morgonhumör! Hoppas verkligen att det håller i sig, genom hela tonåren eller så… En annan som inte är lika sprudlande på morgonen är Militärpappan. Alltså, jag trodde verkligen att alla växte ur det där med att vara morgontrötta, men så är det tydligen inte?! Efter mina trettio minuters försök till väckande av honom i morse och efter hans tjugo arga, irriterade, förbannande och vansinniga svar, gräl, undanflykter och okvädesord tillbaka gav jag upp och bad honom söka professionell hjälp! Eller bad och bad… Skrek, är kanske ett närmare beskrivet tillstånd. Allvarligt?!

Elise och jag handlade på vägen hem och slängde ihop en kycklinggryta med grönpeppar, sockerärtor och champinjoner till middag. Hon var inte överlycklig över middagsvalet men åt pasta, kyckling och sås i alla fall och det är ju viktigast. Alla grönsaker spottade hon högljutt ut och sen lät hon hunden äta upp resten och skrattade gurglande när hunden slickade rent hennes händer och byxor. (Sen tvättade vi oss grundligt med tvål och vatten).

Vi lekte och busade tills Militärpappan kom hem vid halv åtta och sedan blev det bums i säng och snart gäller detsamma för mig!

En busig liten unge innan läggdags.

En busig liten unge innan läggdags.

11 thoughts on “Tidiga morgnar och trötta män

 1. Alla sympatier för morgontrötta människor. Tyvärr, det växer man inte ur utan biologiska klockan är som den är. Men jag är pigg på kvällen!!!
  Det låter så himla bra för barnen att sova utomhus. Är det en speciell förskola med annan pedagogik också? Aldrig hört talas om det tidigare. Roligt när det sker lite utveckling från min erfarenhet. Då för länge,länge sen.

  • Stackars er morgontrötta säger jag bara! Samhället är ju inte uppbyggt för att passa er. Jag är lycklig över att vara morgonmänniska och det är både drygt och bra att vi är olika i familjen.
   Det är ingen speciell pedagogik på förskolan, inte med nåt krångligt namn. De är utomhus mycket, sover utomhus, har miljötänk och äter ekologiskt. Passar oss perfekt!

 2. Inte vaknar de på natten om bebisen skriker heller! Inte lätt. Jag är sådär lagom pigg på morgonen, tur att det finns kaffe!

 3. Tack snälla för kommentaren och all omtanke.
  Jag förstår vad du menar med besattheten.
  Men mest vill jag veta nu,nu,nu när eller om kroppen kommer att fungera som den gjorde innan.
  Jag vill upp i sadeln igen och återgå till det som var det ”normala” för mig för en dryg vecka sen.

  Jag blir varm varje gång jag tittar in i din blogg för du lyckas alltid inspirera!
  Varma kramar till världens bästa Militärfamilj!

 4. Skönt ändå att jag inte är den enda som har en morgontrött människa (jag är inte så mycket piggare själv iofs, men jag släpar mig ju ändå upp). Sambon däremot. *grköelkrögkrög*. Man kan ju bli galen för mindre saker.. 😉

  Låter skönt att sova ute i låda, det är nog det enda jag saknar på vår förskola. Att sova ute, för jag tror ju att det främjar immunförsvaret!

 5. oh det är så smart med att sova ute, har dock aldrig hört talas om den där lösningen men alla sätt är bra utom de dåliga och att slippa släpa på sin vagn hit och dit måste ju vara guld!?
  eftersom jag själv arbetar på förskola så vet man ju verkligen att detta är förkylnings o. infektionstider och vad passar bättre då än att sova ute så att man får friskluft!?
  verkligen avis där!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *