Ur en småbarnsmammas dagbok

Hör en väckarklocka. Väcker en man. Hör en väckarklocka. Väcker en man. Hör snabba barnfötter över golvet utanför sovrumsdörren. Kastar mig i panik upp från sängen och mot dörren för att inte den stora ska väcka den lilla. Byter en blöja. Gör välling. Klär på mig underkläder. Hör skratt från den lillas rum. Byter en blöja. Gör välling. Tar på mig en strumpa. Gör en macka åt den stora. Tar på mig en strumpa. Klär på den stora. Klär på den lilla. Ser den stora klä av sig. Klär på den stora igen. Stoppar in bitar av mackan i den storas mun. Klär på mig byxor. Stoppar in bitar av mackor i den storas mun. Tar på mig tröja. Sätter upp hår. Två stycken. Ger en hund mat. Klär på den lilla och sätter henne i vagnen. Hjälper den stora på med resten som hon glömt. Jagar hunden i hallen. Tar på henne koppel. Ser den stora utan jacka leka med pärlor. Bråkar. Klär på. Stoppar ner i vagn. Sjunger en sång. Båda barnen är glada. Hunden drar. Mot förskolan.

Torkar av tassar. Leker med den lilla. Ställer fram frukost. Hetsäter ett ägg i smyg för den lilla blir galen om hon ser mig. Myser vid frukostbordet. Gör arga leken. Hör TV4-morgon i bakgrunden. Plockar ur en diskmaskin. Leker tafatt på golvet. Plockar leksaker. Går upp på sovrumsplanet. Busar i stora sängen. Bäddar sängar. Tre stycken. Plockar. Borstar tänder. Går ner två plan. Sätter på en maskin tvätt. Ser ett enormt tvättberg som skulle behöva vikas ihop. I ett annat liv kanske. Blundar. Plockar i källaren.

Gör pannkakor. Med den lilla på höften. När hon äter fixar jag disken. Gör klart för sovstund i vagnen. Går mot förskolan. Utan hund. Orkar inte.

Möts i dörren. Får massor med kramar och pussar. Bråkar om ytterkläder. Tvångsklär den stora och stoppar henne i vagnen. Sjunger sånger. Pratar om hennes förmiddag. Pratar om vår eftermiddag. Hon vill baka bullar. Jag behöver vika tvätt. Jag vill med baka bullar. Kommer hem. Myser i soffan. Bara jag och den stora. Den lilla sover ute i vagnen. Ser på Pippi. Pillar i varandas hår. Pussas. Pratar. Sjunger. Får höra kärleksförklaringar. Hon äsklar mig. Underbara unge! Bråkar om en glass som hon inte får. Erbjuder pannkaka. Avböjs. Dricker två klunkar kaffe. Den lilla vaknar.

Bär den lilla. Känner den stora hänga sig i mina byxor. Skriker. Gnäller. Hon vill med bli buren. Sätter ner den lilla. Blir ett jäkla liv. Tar upp henne igen. Blir lika livat. Sätter ner henne igen. Leker. Sjunger. Inget funkar. Låtsas jag blivit döv. I några minuter. Funkar inte. Springer in på toa. Kissar med händerna för öronen. Andas. Struntar i tvätten. Bakar bullar med barnen.

Kavlar ut degen. Byter en bajsblöja. Brer på smör. Byter en bajsblöja. Rullar snabbt ihop och gör till bullar. Stänger av luktsinnet. Väl i bajs. Läser en barnbok. Stoppar ett gräl. Strimlar kyckling. Stoppar ett gräl. Byter en bajsblöja. Bryner kyckling. Med ett barn på höften. Mutar med mat. Majsbågar. Avocado. Men bara min höft är bra nog. För två. Andas.

Hör pappan komma hem. Känner lättnad. Tröstar en bebis. Skäller på en hund. Får en puss. Alla är glada. Äter middag. Bråkar. Om att sitta vid matbordet. Om att äta. Ser bullarna växa i ugnen. Plockar av. Rengör. Diskar. Läser bok. Äter bulle. Pappan bakar bröd. Leker med barnen. Plockar undan. Pratar i telefon. Samtidigt. Dammsugar. Letar reflexer. Går med hunden en timme. Pappan tar kvällen med barnen. Hemma igen. Barnen sover. Vänder i dörren. Kör till stan. Simmar 1000 meter. Pratar naken i duschen. Torkar i bastun. Nöjd med min prestation. Kör hem. Äter. Bloggar. Somnar.

Ganska lik din dag va?! Jag tänkte väl det.

13 thoughts on “Ur en småbarnsmammas dagbok

 1. Så ”kul” skrivet. Ibland tror jag att det bara är jag som har röriga dagar, skönt att läsa att det finns fler som har det likadant, det stärker på nåt sätt! Det är så roligt att läsa din blogg, tack för att du delar med dig av din vardag. Katrin

 2. Håller med Sabina, befriande läsning!
  Du är så jäkla bra och ”på jorden”, underbart att du delar med dig, jag tror att många sitter bekom skärmen och ler igenkännande.
  ”Låtsas jag blivit döv. I några minuter.” Jodå… DEN är väl beprövad!

 3. precis så var det föroutom att jag har ingen hund än och jag körde 4 mil enkelväg i 30 i snöstorm bakom en plogbil för att köa och inte få en billig bilbarnstol..4 mil hem, men vilk ahärliga två timmar utan barn bara jag och en vän i bilen massa prat utan att bli avbrutna 🙂
  idag har jag sprungit mitt först löp pass ever !! med barnvagn körde som du sa och orkade 25 minuter i all nysnö sen ringde dagis och jag travade iväg och hämtade febrig unge. kram

 4. Underbar och jordnära läsning! Vissa dagar undrar jag varför man ens bryr sig om det här att plocka undan ens. Men idag ska jag göra det extra noga! 🙂

 5. Phu, befriande att läsa måste jag säga! Det är verkligen inte bara du. Ingen hund och ingen träning, men annars väldigt lika. Mycket avvärja bråk, klä på och klä av, plocka saker, hänga tvätt och ha ett barn på varje höft. Båda älskar och hatar det. Ser verkligen fram mot att börja jobba igen, men vet att jag kommer att sakna det – massor!

 6. Ja, ungefär så. Fast det var ett tag sedan det funkade att göra allt bärandes på en unge också 🙂
  Dagens räddning mitt i förkylningen var nattens kyla – att ta en promenad på skare i ”skogen” var mycket trevligare för både barn och hund än att halka omkring på isen på vägen…
  Hur du lyckas baka bullar mitt i allt är för mig en gåta, jag orkar inte ens försöka med bröd nuförtiden, fast det är typ femtio moment mindre… Men när jag tänker efter, jag hade nog klarat ett bullbak när ungarna var i samma ålder som dina 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *