Utegångsförbud

Överläkaren berättade för mig på ronden i morse att min kropp inte mår bra. Känns bara så underligt att det kan vara så när jag inte känner det själv… Men jag tror honom, såklart! Min kropp läcker ut nästan all äggvita som den egentligen behöver behålla och detta är otroligt påfrestande för mina njurar, som tar mycket stryk.

Eftersom vi är så nära förlossning nu, vill man absolut inte riskera att jag bli sämre och därför fick jag från och med nu inte gå någonstans! Hoppas jag slipper äta i sängen bara. Och åka rullstol till toaletten. Jag frågade inte om detta, såklart! Det ska man inte för då får man ett svar som man inte vill ha. En sak jag lärt mig i militären!

(”Löjtnant, måste vi ha den stora, obekväma, otympliga och hårda hjälmen på oss som studsar runt på huvudet, spänner runt käkarna, tippar ned för ögonen och gör så att man får en kal fläck utan hår på huvudet – nu när vi ska springa milen, eller räcker det med träningsoverall som ni nyss sa?” ”Ja, Karlsson nu när du ändå nämner det… Vilket bra förslag! Självklart ska hjälm bäras till träningsoverall!” Och sen blir Karlsson lite mindre omtyckt av 60 plutonskamrater med huvudvärk, käkvärk och en kal plätt på huvudet, den dagen…

Så jag frågade inte. Som sagt.

Istället sa jag till överläkaren att jag skulle ta en lördag i sängen. ”Och en Söndag”, tillade han snabbt.

Jag läste på lite om mitt tillstånd och förstår varför jag bara ska ligga här. Verkar ju livsfarligt detta! Och ja, de har försökt förklara för mig, men jag är kanske lite trögfattad ibland…

Äggvita i urinen är ett tecken på att njurarna är påverkade. Nästan alla gravida får svullna händer och fötter mot slutet av sin graviditet, men man ska ta det som ett varningstecken om svullnaden inte går ner efter en natts sömn. Havandeskapsförgiftning, preeklampsi, kan i värsta fall utvecklas till en så kallad eklampsi, vilket leder till kramper som kan vara livshotande för både barnet och modern. Detta tillstånd är mycket sällsynt, mycket tack vare den effektiva kontrollen av gravida kvinnor här i Sverige. Symptomen försvinner efter förlossningen och det tar högst två veckor innan blodtrycket och urinen har normaliserats.

Så. Jag ligger där jag ligger nu. Känns okej. Trots allt!

10 thoughts on “Utegångsförbud

 1. Tråkiga besked men skönt att höra att du accepterat en helg i sjukhussängen. Vi håller alla tummar och tår det går för att allt ska gå bra och att militärbebisen snart behagar titta ut!!

 2. Ta det lugnt nu, du behöver alla krafter sen när bebis är ute. Jag svullnade inte när jag var gravid men nån dag efteråt. Jag såg inte fotknölarna, var lite läskigt.

 3. Men va fan, ploppa nu då! Om du nu ändå inte kommer att bli ”mogen” för att föda barn är det inte bättre att dom gör ett snitt så du, dina njurar och bebis mår bra i stället? Jag förstår inte…

  • Hu! Jag vill inte snittas! Om det går att undvika… Samtidigt vill de ju inte att jag ska gå över tiden. Så nu ska jag först ligga här så de har full kontroll på mitt tillstånd och mina värden.
   Än så länge kan man hålla det på en okej nivå med min stränga vila och man vill ju att kroppen ska vara med på noterna så mycket som möjligt, för att undvika en komplicerad förlossning som kan sluta med akut snitt.
   Men… måndag är ju sista budet. Säger de. Och jag tror dem faktiskt.

 4. Nej,hade nog inte heller förstått hur allvarligt tillstånd havandeskapsförgiftning är…skönt att du är under uppsikt iaf!lycka till nu och ta det lugnt!kram!

 5. Ja, det är nog tur de har spärrat in dig för du var nog i ärlighetens namn inte så bra på att vila hemma… Eller? 😉 Inte att leka med det där.
  Men snitt ska du ABSOLUT INTE hoppas på säger jag som vet!
  Be Peter köpa massa bra tidningar åt dig som du kan fördriva tiden med. Själv hade jag en mycket roande korsordstidning… 🙂 Snart är det över ska du se och då har du all tid i världen att spendera hemma!
  Det går nog bra det här ska du se! Du fixar ju allt!

  Kram!

 6. Hej Frida. Bara en dag kvar nu då, vilken kämpe du är! Jag hoppas på att kunna komma in och göra dig sällskap idag. Har haft färvärkar nu i två dygn som har blivit intensivare men ännu inte lett till något riktigt så ska idag samla mina krafter och ta en rask promenad i hopp om att få igång det 🙂 Kram Cim

 7. Att det heter förgiftning är ju en ledtråd… 😉 men visst man vill ju veta varför det är farligt. Skönt att du kan slappna av nu. Du kommer lätt fixa förlossningen, den är ju så efterlängtad! KRAM

 8. Ja det är bäst att vila nu innan…
  Sen lär det inte bli så mycket av den varan 

  Kram på dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *