Vågar jag föda barn igen?

Idag har jag träffat en läkare och fått ställa alla frågor som kom upp i och med vår komplicerade förlossning. Jag hade fyllt en sida i kalendern med frågor och fick en del svar, men jag är inte riktigt nöjd, tyvärr. Många svar var väldigt abstrakta och trots att läkaren försökte dölja det så kände jag av hennes stress då jag inte fick komma in förrän 30 minuter efter utsatt tid. 

Jag sammanfattar här de viktigaste av mina frågor och de svar jag fick:

Jag hade Preeklampsi (havandeskapsförgiftning) under min gaviditet. När ställdes den diagnosen?

Runt graviditetsvecka 34, då äggvitan i urinen steg. Blodtrycket låg bra en tid efter det, men steg mycket i vecka 37.

Är det ökad risk för mig som haft Preeklampsi att få det igen under nästa graviditet?

Du har en liten ökad risk för preeklampsi eftersom du medicineras mot hypertoni (högt blodtryck) redan utan att vara gravid (har medicinerats mot högt blodtryck sedan 2003). Om du får barn med samma man igen (vilket var min tanke) minskar risken för preeklampsi avsevärt då det är vanligast första graviditeten. Dock ökar risken något eftersom du redan haft preeklampsi en gång. (Min följdfråga: Blev det här +/- 0 då eller?. Fick inget svar.)

Finns det någonting jag själv kan göra för att undvika preeklampsi? Som att t ex inte köra triathlon i vecka 34?

Nej, snarare tvärt om. Det är bra om du rör på dig om du brukar det och tycker om det.

Är det bra att låta kroppen vila en viss tid innan nästa graviditet?

Nej, det har ingen betydelse.

Några timmar efter förlossningen fick jag ett krampanfall, Preeklampsin hade utvecklats till Eklampsi vilket är ett livshotande tillstånd. Har jag ökad risk för att utveckla eklampsi när jag haft det förut?

Att Preeklampsin utvecklas till Eklmapsi är ovanligt i sig och det är ökad risk för det i ett antal dygn efter förlossningen, sedan försvinner den risken. Nej, men det tror jag inte att du har ökad risk för.  (TROR?! Jag frågade om statistik fanns och det gjorde det, fick inget svar på hur jag fick tag i den).

Läkaren sa även att vid en eventuell ny graviditet finns möjlighet att medicinera för att, vad jag förstod, undvika Preeklampsin eller var det Eklampsin? Hon ville inte säga med vad eftersom råden och rönen hela tiden ändras, men just för tillfället är det Fragmin, ibland Trombyl. Hon rådde mig att om/när jag blir gravid igen kontakta Ofeliagruppen på förlossningen i Karlskrona. Där får jag möjlighet att gå igenom min journal från Elises förlossning, få svar på frågor och bestämma precis hur jag vill att nästa förlossning ska gå till.

Jag känner fullt förtroende till personalens proffesionelitet på förlossningen och jag vill inte planera min ev andra förlossning i detalj. Jag vill bara veta riskerna med att kanske föda barn igen. Jag kan inte riskera mitt eget liv för att Elise ska få ett syskon! Vi har ett underbart barn och i så fall är vi fullt nöjda som det är. Jag avslutade med frågan:

Avråder ni kvinnor som haft Eklampsi att gå igenom ytterligare en graviditet?

Nej.

Jag har redan ringt Ofeliagruppen för ett samtal. För mig är det otroligt viktigt att få det här utrett och få svar på mina frågor. Jag skulle gärna vilja föda barn igen och ser fram emot nästa förlossning, även om det kanske är många år dit…

6 thoughts on “Vågar jag föda barn igen?

 1. otydliga svar ger bara fler frågor…
  men skönt/roligt att hon inte avrådde er att skaffa fler barn. sen hur ni gör är ju en annan femma =)

  tack för en trevlig stund!

 2. Hmmm vart tog de riktiga svaren vägen?! Hoppas du får bättre svart hos ofelia (eller vad det heter ).. Är redan hemma vännen.. det blev en snabb tur och retur till Ronneby. Kanske lite dyrt, men f-n vad snygg jag blev i håret 😉 Måste ses snart.. Kramar från oss

 3. Jag gick på Aurora (samma som ofelia) samtal och det var väldigt betydelsefullt för mig, gick då igenom journalen från förlossningen med Love och fick svar på en massa frågor som man funderat på! Hoppas du får svar på dina frågor och får till ett bra samtal med din ofelia-tant!

  By the way…har glömt att svara på babyrytmiken i Lyckeby. Jag tyckte det var super bra. Bara så där kan jag inte komma på exakt vart det ligger, kommer knappt ihåg…men jag tror det är strax efter ÖB. Kommer man från stan så ligger det på höger sida.

 4. Vad bra att du fortsätter söka svaren. Förstår att det är jobbigt att inte veta om du riskerar livet genom att bli gravid igen. Hoppas att du får de svar du vill ha och att Elise kan få ett syskon i framtiden!

 5. Jag hade också en tuff förlossning och har haft problem efteråt. Har känt mig väldigt ignorerad av sjukvården när jag ställt frågor eller försökt få hjälp. En nyförlöst kvinna är inte mkt värd känns det som… riktigt dåligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *