30 kg upp och 30 kg ner. Min resa.

Tack för all pepp och alla fina kommentarer jag fått under dagen efter att jag publicerat före- och efterbilder på Militärmammans Facebooksida! Nu var det lite av misstag att de hamnade där, eller i alla fall att det blev så synligt, men det förde med sig en hel del bra saker, som nya läsare, fina kommentarer och flera som vill veta hur jag gått tillväga. Därför ska jag nu svara på det här. Jag är ju inte ”klar”med kroppen ännu och därför känns det lite märkligt att skriva om ”mitt recept”. Samtidigt som jag känner stolthet och glädje över att lyckats nå såhär långt på så pass ”kort” tid så har jag en bra bit kvar innan jag känner mig nöjd.

Det är väldigt roligt att jag kan inspirera andra att på ett sunt sätt bli av med sina extrakilon och bara det gör det värt att de som vill kan se bilder på mig nästan utan kläder!

För er som inte vet har jag två barn, Elise 2 år och Tilia 8 månader, det är 20 månaders mellanrum mellan flickorna. Innan jag blev gravid med Elise var jag i mitt livs form på det sätt att jag var snabb, smal och kunde springa långt. Jag tränade långt in i den första graviditeten, tävlade t ex i ett motionstriathlon på jobbet i graviditetsvecka 31, men fick havandeskapsförgiftning och åkte in och ut på sjukhus för att de sista veckorna bli inlagd med sträng vila. Jag åt ungefär som innan jag blev gravid, alltså ganska så allsidigt och som de flesta men gick upp 30 kg under dessa nio månader. Och som jag hatade det! En svår förlossning och många komplikationer senare var jag trots allt igång ganska så snabbt och började med barnvagnspromenader och styrka med kroppsvikt som motstånd, efter inrådan från Lofsan. Efter ett halvår anlitade jag en Personlig Tränare på gymmet och lyckades totalt gå ner 25 kg innan jag blev gravid igen när Elise var 10 månader. Min kropp förändrades på det sätt att jag i och för sig vägde fem kilo mer än innan graviditeten och var inte längre lika smal och snabb men däremot mycket starkare och med med muskler än innan. En kropp som passade mig bättre!

Graviditet nummer ett i vecka 31. Målgång motionstriathlon!

Triathlon 2011

Ett år senare. En månad innan jag blev gravid igen.

Andra graviditeten åt jag, såklart med vissa undantag, väldigt bra och tränade i princip till samma dag jag födde Tilia. Trots detta gick jag åter igen upp 30 kg! Mycket frustrerande men jag kände att jag trots allt gjorde mitt bästa. Det blev min drömförlossning och redan dagen efter kunde jag knipsa av strålen när jag kissade, kändes helt otroligt! När Tilia var två dagar gick jag min första barnvagnspromenad på 45 minuter och sedan var jag igång!

Ni hittar all min träning under fliken ”Träningsdagbok” högst upp i bloggen. 

BF+10BF+10 och jag vägde nästan hundra pannor…

Med trettio kilos viktuppgång hade jag en del att ta tag i och jag var tidigt i graviditeten fullt beslutsam om att jag skulle lyckas. Jag har alltid varit intresserad av träning och kost och slukade all information jag kom åt. Jag sparade alla bra artiklar och blogginlägg på min dator så jag enkelt skulle kunna ta fram och titta på om jag kände mig vilsen. Lofsan har jag följt nästan från start och hon är den som avsevärt satt mest prägel på min träning idag. Jag älskar hennes sunda tänk, tydliga förklaringar och ärliga rättframhet! Hon har en stor del i att jag lyckats ta mig såhär långt. Hon och alla underbart peppande och opretentiösa brudar i Lofsans challenge på Facebook!

image

Mina trettio kilo har jag gått ner på ett sunt, balanserat och hållbart sätt. Inga radikala dieter, ingen viktklubb och ingen hets. Jag har varken ätit proteinpulver eller dragit in på kolhydrater efter lunch. Min framgång har legat i framförallt tre saker:

Bra kostval, mycket och varierad träning samt ett tjockt pannben!

Jag listar nedan de saker jag valt att fokusera på inom de olika områdena: Kost, träning och så den mentala biten, pannben! På ett ungefär har det sett ut såhär:

KOST:

 • Jag äter sex mål mat per dag. Frukost, mellis, lunch, mellis, middag och kvällsmat. (Jag gör veckomatsedel och veckohandlar).
 • Dricker minst två liter vatten per dag. (Ser till att alltid ta ett extra glas per måltid för att säkerställa att jag får i mig det jag ska)
 • Till varje mål äter jag mycket protein. (Ökar enkelt genom att t ex blanda ut yoggin med kesella, ha i en extra äggvita i någon smet eller äta kesella till sås)
 • Jag äter kolhydrater till alla mål men i stort sett aldrig bröd, pasta, potatis eller ris utan mest quinoa och kamutvete. (Koka med lite buljong och det blir supergott! Mer protein och långsammare kolhydrater),
 • Jag tillåter mig att äta godis eller annat onyttigt fredag och lördag kväll. (Jag håller mig till kvällarna och äter i begränsad mängd. Jag slutar när jag är nöjd, inte när jag nästan spyr).
 • Jag ser till att det alltid finns följande hemma för att undvika panik-intag av mat: Kyl: Ägg, Kesella 1%, Keso, Äpplen samt babyspenat . Frys: Hallon, Kycklingfilé, Wokgrönsaker och Nötfärs. Skafferi: Nötter, Quinoa och Kardemumma.
TRÄNING: 
 • 3-4 Styrkepass i veckan al’a Lofsan. Det vill säga mest superset- och trisetövningar i blockform med pulshöjare. (Lägger upp nya pass inför varje träning på gymmet och älskar det! Tränar ganska ofta hemma. Många av mina pass hittar ni under flikarna Träning eller Träna hemma).
 • 1-3 Löppass i veckan. (Oftast runt 40-60 min i lite värre än behagligt tempo eller fartlek).
 • Powerwalks med hunden eller vagnen eller båda två ca 3 gånger i veckan. (40-90 min).
 • Plankan så ofta jag har energi och kommer ihåg. (Blir ett par gånger i veckan utöver dem jag kör i styrketräningen).
PANNBEN: 
 • Jag ska klara det! Inga tvivel.
 • Det som inte dödar – härdar!
 • Jag har fotat mig själv med jämna mellanrum för att kunna se skillnad med ögat.
 • Jag har vägt mig till en början en gång i veckan vid samma tidpunkt och senare en gång i månaden då jag märker att min kropp samlar på sig en hel del vatten beroende på var i menstruationscykeln jag befinner mig.
 • Jag har mätt mig med hjälp av måttband.
 • Jag har inte haft några förbud. Med det menar jag inte att jag tillåtit mig att ge vika för att jag vill ha choklad. Jag har för det mesta lyckats stå emot. Är det något utöver det vanliga och jag känner att jag bara måste ha t ex choklad, ja då har jag ätit det och så kommit igen dagen efter. Men det kan inte hända särskilt ofta, som ni förstår.
 • Jag hänger mycket inne på Lofsans challenge och låter mig inspireras!
 • Jag har startat en träningsgrupp för mammor i Karlskrona och har snabbt växt till ca 130 medlemmar! Där håller jag ungefär ett pass i veckan.
 • Jag läser många bra och inspirerande bloggar.
 • Jag har blivit Mamma/Baby-instruktör på Lok&Motion, Karlskronas ledande träningscenter.
 • Jag tränar ofta tillsammans med en vän och springer eller PW:ar med hunden.
 • Jag kör min egen grej. Jag känner mig själv och min kropp och vet vad som fungerar för mig och vad jag mår bra av. Jag lyssnar inte på folk som höjer ett varningens finger för att de tycker att något som jag gör är fel, om det inte är från en person som jag vet är fullt medveten och kompetent.
 • ”Ihärdighet är det som skiljer de som lyckas från dem som misslyckas” (Lofsan)
 • Jag lyssnar på min kropp och sätter hälsan framför allt!

Som ni märker är det inget hemligt super-recept som döljer sig bakom min framgång att bli av med de 30 kg som den senaste graviditeten gav mig. Kan jag så kan du! Mitt mål är att komma i mitt livs form och där är jag nog inte ännu, även om jag är starkare än någonsin! Jag vill tighta till kroppen ytterligare, bygga fler muskler, tappa mer fett och forma framförallt mina ben. Jag kommer att fortsätta med ungefär samma upplägg eftersom det gett mig framgång hittills och ändra i mina vanor först när kroppen slutar att utvecklas åt det håll jag önskar.

Därför känns det extra skönt att ännu inte behövt ta till kort som att rensa bort fler kolhydrater eller noggrant räkna energiintag ofta. Jag kommer kanske behöva dem nu mot slutet, vem vet?!

SONY DSC

21 thoughts on “30 kg upp och 30 kg ner. Min resa.

 1. Jag är så grymt imponerad över din resa, din beslutsamhet och ditt jädra anamma! Om jag hade haft 10 % av din vilja och mål hade jag varit jätteglad! Du är en inspirationskälla, Frida och jag är så glad att jag hittat din grupp för nu vill jag verkligen träna och inte flytta allt till morgondagen…
  Och beträffande debatten lilla Katrin startat så säger jag -” hellre 70 kg med hjärta och hjärna än 55 kg utan…” Kram T

 2. Vilken snygging du är! För att få såna resultat som du fått på så kort tid så tror jag att det viktigaste är att hålla motivationen uppe och att ha bestämt sig. Jag vet massor med tjejer som tränar flera dagar i veckan och har all kunskap som krävs när det gäller kosten men som ändå inte lyckas nå sina mål, som år efter år får dras med sin övervikt och gömmer sig i stora kläder.

  Jag får ofta höra, precis som du, att ”jag önskar att jag hade din beslutsamhet/motivation/energi”, men för mig är det helt oacceptabelt att se mig i spegeln och inte se en frisk och stark kropp. Det är sorgligt att så många ger upp hoppet om en snygg kropp bara för att de fött barn. Vad är viktigare än att hålla våra kroppar pigga och friska?!

 3. Härlig läsning!
  Själv är jag under träning för att gå ner mina gravidkilon och komma i mitt livs form! Gick upp 23 kilo med sonen som nu är 6 månader gammal, och har 4 kilon kvar till mål. Inte mycket men det är seeegt.
  Men tack för konkreta tips!

 4. Du vet redan sen innan att jag är grymt impad av dig och din träning o din målmedvetenhet. För min egen del körde jag på ett liknande upplägg efter att Ellen föddes och gick ganska snabbt ned mina grav.kilon. För min del var det bara 16kg, alltså hälften mot dig så jag kan bara tänka mig vilket pannben du haft. Grymt!
  Hellre långa barnvagnspromenader på stan än att vara lattemamma på fik varenda dag!

 5. det är så häftigt det du gjort och det betyder ju att det finns hopp även för mig 😉 om jag nu bara kunde bli lika envis haha. sluta daga dammråttorna och bygga muskler istället?

 6. Du är bäst! Du ger mig en massa motivation och jag uppskattar alla inlägg med tips och trix och vilka övningar du gjort. Av alla bloggare som tränar så känns ditt upplägg och övningar mest likt mig och min syn på träning, och hur min kropp fungerar!

  Jga uppdaterar inte så ofta träning i bloggen, men nu har jag bara några fjuttkilon kvar sen graviditeten, så jag ska också börja svarva snart!

 7. Tack för ett otroligt inspirerande inlägg och många bra tips! Du har jobbat på imponerade bra och ska va riktigt stolt över ditt resultat. Själv jobbar jag på med mina kilon och har nu lite drygt tre kilo kvar till ett nytt delmål som jag tänkte skulle vara avklarat till nyår… Nu är det som sagt hårdkörning som gäller!!

 8. Jag säger bara WOW!
  Riktigt bra kämpat.
  Jag befinner mig just nu i kropp ett som du visar.
  Inga byxor passar. Mina gamla är för små och gravidbyxorna åker ner.
  Jag längtar efter att ha läkt klart och få börja forma om min kropp med dig som inspiration!
  Hoppas att ni mår bra och hälsa familjen.
  Kramar Sara

 9. Jag säger som Linda – du är bäst! Jag tror inte på genvägar, jag tror inte på att köra dieter, det är träning och bra kost som gäller. Nu har jag visserligen gått ner alla mina (haha i sammanhanget 7 kilo) från förlossningen och hunnit gått upp några (nästan lika många) igen. Jag vet mina brister, jag vet vad jag måste göra. Ursäkterna flyttar på sig nu, en efter en. Jag har en galen vinnarskalle om den bara får komma fram, men när det gäller min egen hälsa och kropp sitter det tydligen långt, långt in.

 10. Galet vad det går att förändra sin kropp på så kort tid!
  Jag kan inte säga att jag är helt nöjd med mig själv, det största felet är att jag orkar för lite…
  Men ofärdiga saker, planer och dålig ekonomi är stora energitjuvar. Jag längtar efter ett jobb, sol och en färdig övervåning. Men tills dess är det väl lika bra att göra nåt, nu när jag börjar plugga får jag nära till ett Friskis och ska ta minst ett pass i veckan, cykla till tåget och ta promenader med hunden. Alltid en början…

 11. Sjukt inspirerande, jag är så imponerad av dig och din beslutsamhet.
  Sen är det himla lätt att ta till sig det du förmedlar eftersom du är mer morot än piska. Jag gillar det!

 12. Alltid lika kul att se dina resultat Frida! Du är en stor inspiration (även om man inte kan tro det med tanke på mina bristande resultat!) Och det är härligt att läsa och veta att du inte är fanatisk på något sätt utan når dina mål på ett hälsosamt sätt.

 13. Pingback: Ny härlig vecka! | Militärmamman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *