Höstens smarta mål

I samband med att höstterminen sätter igång och alla kommer tillbaka till rutiner och en mer strukturerad vardag igen efter semestern är det många som sätter upp mål med sin träning, sin vardag eller sin kost. Oavsett om du hela sommaren jobbat hårt mot ett mål eller om du känner att du kommit lite ur fas kan det vara bra att titta igenom sina mål eller skapa nya att arbtea mot.

Kanske handlar det om att veckohandla, skriva matsedel, träna ett visst antal pass eller få en bättre tid på milen. Oavsett vad dina mål är så är det viktigt att du utformar dem så att du kan se att du är på väg mot dem, att inte kunna se och mäta framsteg under resans gång vore ju hur trist och omotiverande som helst, menar jag!

När jag sätter mål med min träning utgår jag från en modell som heter SMART:

Specifikt – så exakt och väldefinierat som möjligt så att det inte finns utrymme för misstolkning.
Mätbart  – så att det finns något att mäta målet mot
Accepterat – så att det är motiverande att jobba mot
Realistiskt – så att det blir lätt att se möjligheten att nå fram
Tidsbundet – så att det finns en tydlig start- och slutpunkt

Under hösten har jag inlett ett samarbete med Special K där ni har möjlighet att följa min resa mot att nå mina mål. Special K skriver på sin sida att de vill uppmuntra kvinnor att fokusera på sin självsäkerhet och alla de positiva känslor som vi vill uppnå.” Jag håller med! Jag blir glad och lycklig av att träna och vill att du ska känna samma härliga känsla!

Jag kommer att ställa upp i Kustjagaren även nästa år och därför är mina mål knutna till att prestera en bra tid på den tävlingen men det är över nio månader till start och jag behöver delmål på vägen dit. Mina mål för hösten är:

1. Kunna springa snabbare på längre distanser
2. Kunna simma 100 meter snabbare 

Dessa mål är inte särkilt SMARTa utan måste specificeras och förklaras. I maj sprang jag Blodomloppet 10 km på strax under 51 minuter. Sedan slutet på juni har jag varit skadad och nästan inte kunnat träna alls på hela sommaren. Därför är det mest realistiskt att jag försöker komma tillbaka till den tiden även om jag helst hade velat kunna springa snabbare.  Den 30 oktober arrangerar mitt arbete ett lopp i terränglöpning på 9,7 km och mitt mål är då att genomföra detta lopp på under 51 minuter. Underlaget är lite skiftande och jag har därför fått lägga på lite tid per kilometer för att göra det rättvist. Målet känns realistiskt samtidigt som jag vet att det krävs en hel del träning för att uppnå det. Bra balans!

Gårdagens löpstegsanalys var en del i det som förhoppningsvis kommer kunna hjälpa mig att nå mina mål!

Jag ska även bli en bättre simmare och ska redan nästa vecka till simhallen för att ta tiden när jag simmar hundra meter frisim. Denna tid ska jag under tre månader göra allt i min makt för att korta ned. Jag har inte simmat så mycket och har inga referensramar och kommer därför vara nöjd för varje sekund som slår den gamla tiden. Detta mål är inte lika sprcifikt som det första men tillräckligt SMART för att kunna jobba mot och se en utveckling.

Jag känner mig taggad och peppad inför höstens utmaningar och undrar såklart vad ni har för mål i höst? Vägen mot mina mål kommer ni att kunna läsa om här i bloggen, precis som vanligt alltså!

15 thoughts on “Höstens smarta mål

 1. Låter spännande!

  Hur kom du fram till att teststräckan på simning skulle vara 100 m?

  Måste nog skaffa mig simmål…! Löpmål har jag. Höstens mål är under 45 min på 10 km den 12 oktober och under 44 min på milen den 1 maj 2014.

  Längtar till juni då vi skall KROSSA vår tid på Kustjagaren! 🙂

  /J

  • Jag vill bli bättre tekniskt i simningen och tänker mig att den sträckan är tillräckligt lång för att kunna mäta en förbättring och samtidigt lagom hanterbar för mig att hålla motivationen uppe. Älskar inte simning som löpning… än. Jag är uthållig och seg och vet att om jag lyckas förbättra tekniken så jag blir snabbare på 100 m är jag procentuellt lika mycket bättre på tusen och femtusen meter. Börjar här. Sätt upp ett simmål bums nu Johan!

 2. Jag har inte någon så strukturerad plan, men det jag satsar på i höst är
  * att klara av att springa 5 km (och yes, jag klarade att hålla mig springande i 4 igår!!!) och sedan förbättra tiden på det.
  * gå ner 8 kg, och då har jag en plan på att tappa ett kg per vecka. Än så länge har det gått bra!
  * Ändra vår kost, det tar mycket tankekraft, tid och planering att ordna med rotfrukter och kött istället för falukorv och makaroner. Men det känns mycket bättre både för mättnaden och vikten 🙂

 3. Jag har faktiskt också funderingar på Kustjagaren i sommar, men tror jag kanske ska vänta tills nästa sommar igen. En sak i taget liksom 😉 Måste ju dessutom hitta någon jämnbra att genomföra det med!

 4. Jag får nog slipa till mina mål. De är inte särskilt strukturerade. Jag vill ”bara” bli snabbare löpare och simmare. Misströstar lite nu då jag har lite känningar i vaderna som inte ger sig. Jag hoppas dock få se din rygg ibland under Kustjagaren

  • Haha, du är rolig Anette! Du verkar supersnabb! Hoppas få möjlighet att träba tillsammans med dig i höst och vår?!

 5. Pingback: Vattenfys med skräckblandad förtjusning | Militärmamman

 6. Pingback: Gymmet ikväll | Militärmamman

 7. Pingback: Träning istället för stress | Militärmamman

 8. Pingback: Hel höft och andra plats | Militärmamman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *